Ο πολιτισμός σε «καραντίνα»

Ο πολιτισμός σε «καραντίνα»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία γκρουπ μαθητών από το εξωτερικό αποχαιρέτησε χθες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που μάλιστα ήταν από την Ιταλία και την Ολλανδία, πριν κατεβάσει ρολά. 

Από σήμερα και επισήμως, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο πολιτισμός «μένει σπίτι» μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ως ένα ακόμη μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ούτως ή άλλως, την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκε μεγάλη μείωση στην προσέλευση του κοινού σε χώρους πολιτισμού, θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία.  Μειωμένη ήταν χθες η κίνηση στην Ακρόπολη και στο ΕΑΜ. Αραιωμένη ήταν και στο Μουσείο Μπενάκη την τελευταία εβδομάδα, με κυρίως ξένους τουρίστες να δίνουν το «παρών» στις αίθουσες, αλλά ακόμη στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση» που γίνεται σε κλειστή αίθουσα. Τους κραδασμούς του κορωνοϊού ένιωσε και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που για λίγο μόνο χαρήκαμε το άνοιγμά του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΕΜΣΤ κατέγραψε πάνω από 4.000 επισκέψεις, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε κατέβηκε στους 500 και την Πέμπτη στους 300 επισκέπτες. Εως το τέλος Μαρτίου αναστέλλονται επίσης όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, η λειτουργία των μουσείων του MoMUS και γενικότερα όλων των μικρών και μεγάλων μουσείων. Τα εννέα μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ακολουθούν το γενικότερο πνεύμα και κλείνουν προσωρινά.

Την αναστολή όλων των εκδηλώσεων και των δράσεών του (συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια, αθλητικά προγράμματα, ξεναγήσεις) ανακοίνωσε και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως και το κλείσιμο της παιδικής χαράς. Η είσοδος στο πάρκο δεν έχει ανασταλεί και ίσως μια μικρή βόλτα να είναι το καλύτερο φάρμακο εφόσον είστε υγιείς και σε μια κάποια απόσταση.

Η γενικότερη ανησυχία αρχίζει και επηρεάζει και τους χώρους τέχνης. Η γκαλερί Μπερνιέ/Ηλιάδη και η γκαλερί Αντωνοπούλου ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμό τους. Στο ίδιο πνεύμα και η συλλογή Σωτήρη Φέλιου, που αναστέλλει τη λειτουργία του χώρου «16 Φωκίωνος Νέγρη».

Τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές ήταν τα πρώτα που ένιωσαν την ανησυχία του κοινού λόγω της επιδημίας. Πριν αποφασιστεί η οριστική αναστολή λειτουργίας τους για λόγους πρόληψης, οι θεατρικοί παραγωγοί και οι επιχειρηματίες της μουσικής έβλεπαν το κοινό να μειώνεται μέρα με τη μέρα στις σκηνές τους. Ειδικά στο θέατρο, η πτώση που σημειώθηκε κυμάνθηκε από 30% έως και 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση ήταν μεγαλύτερη, ειδικά σε παραγωγές που δεν είχαν μεγάλη δυναμική από το ξεκίνημά τους.

Στο σινεμά η μείωση των εισιτηρίων κατέγραψε πτώση πάνω από το 50% και πολλές πρεμιέρες και προβολές αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας.

Η οικονομική ζημία που προκαλείται στη βιομηχανία του πολιτισμού είναι μεγάλη και ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς μιλούν για ένα πρόβλημα που θα επηρεάσει πολλούς κλάδους, από την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία και τους επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες μέχρι το τεχνικό προσωπικό και τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον πολιτισμό και τα θεάματα, από τους ξεναγούς μέχρι τα γραφεία δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Ο πολιτισμός μπαίνει στο ρελαντί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι για πολύ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή