Ματιές στον κόσμο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά μουσεία αγωνιούν, τα μεγάλα αναμένουν

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει την πρόσοψη του Tenement Museum, ενός από τα πολλά μικρά μουσεία της Νέας Υόρκης, που δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μετά την πανδημία. Το μικρό αυτό μουσείο στο Lower Μανχάταν είναι εθνικό μνημείο και αποτελείται από δύο κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία υπήρξαν στέγη για χιλιάδες μετανάστες από 20 διαφορετικές χώρες από το 1863 ώς τα πρόσφατα χρόνια. Η κρίση, όμως, που προκαλεί η πανδημία, καθιστά αβέβαιο το μέλλον καθώς και τη δυνατότητα επαναλειτουργίας παρόμοιων μικρών μουσείων σε όλον τον κόσμο, που ακόμη και σε καλύτερες εποχές αγωνίζονταν για να κρατούν σε σχετική ισορροπία τον προϋπολογισμό τους.

Από την άλλη, τα μεγάλα μουσεία, όπως το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, αναπροσάρμοσαν ήδη την εργασιακή πολιτική τους. Οι «μεγάλοι» έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπαλλήλους στο μισθολόγιο και άλλους τόσους με εξαρτώμενη εργασία. Σε περίοδο μηδαμινών εσόδων, επιλέγεται η μέθοδος της προσωρινής παύσης υπαλλήλων. Ηδη, δεκάδες εργαζόμενοι στο Μετροπόλιταν έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Εν μέσω αυτής της αρνητικής κατάστασης, άρχισαν οι πειραματισμοί για την επαναφορά της αγοράς του πολιτισμού σε αργή και σταδιακή λειτουργία βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στη Νότια Κορέα άρχισε ήδη η προσεκτική και ελεγχόμενη λειτουργία των μουσείων, με όλους τους αυστηρούς κανόνες. Στην Ευρώπη, στο Βέλγιο και στην Ιταλία θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Στην Αμβέρσα, το Μουσείο van Hedeeendaagse Kunst, σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει στις 19 Μαΐου, ως ένα από τα υπό δοκιμή ανοικτά μουσεία στο Βέλγιο. Στην ιστοσελίδα του ευχαριστεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δυνατότητα που δίνει στα μουσεία να επαναλειτουργήσουν εφόσον ακολουθήσουν τα σαφή και αυστηρά πρωτόκολλα.

«Η κοινωνική υγεία δεν είναι μόνο θέμα της σωματικής υγείας», αναφέρει το μουσείο. «Τα μουσεία προσφέρονται τώρα ως πεδία δοκιμής για τη βιωσιμότητα του ευρύτερου πολιτιστικού τομέα, που εκπροσωπεί το πνευματικά υγιές κομμάτι της κοινωνίας». Στις Βρυξέλλες, το Βασιλικό Μουσείο Τεχνών, που αποτελείται από έξι μουσεία, σχεδιάζει τμηματική επαναλειτουργία. Πρώτα θα ανοίξει το Μουσείο με τα έργα των Μεγάλων Δασκάλων, στις 19 Μαΐου. Παρομοίως, και στην Ιταλία, τα μουσεία θα ανοίξουν με αυστηρές προδιαγραφές στις 18 Μαΐου, εκτός απροόπτου.

ΓΑΝΔΗ

Αποζημίωση για Βαν Αϊκ

Από τις μεγάλες εκθέσεις που ατύχησαν λόγω πανδημίας ήταν και εκείνη με έργα Γιαν Βαν Αϊκ στη Γάνδη, στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου, θα κρατούσε ώς τις 30 Απριλίου, αλλά έκλεισε στις 13 Μαρτίου. Το μουσείο προχωράει σε αποζημίωση 144.000 εισιτηρίων που είχαν αγοραστεί εκ των προτέρων, κίνηση που αναλογεί σε 3,6 εκατ. ευρώ (κάθε εισιτήριο κόστιζε 25 ευρώ).

ΠΑΡΙΣΙ

Σαρλότ Περιάν

Ατμομηχανή δημιουργίας και καινοτομίας, η αρχιτέκτων και ντιζάινερ Σαρλότ Περιάν (1903-1999) πίστευε στην καθολική παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητα ακόμη και στις πιο απλές λειτουργίες. Η μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο της στο Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι τελείωσε λίγο πριν από την πανδημία, αλλά η περίπτωση της Περιάν προκαλεί αρθρογραφία, που προωθείται εκ νέου τις ημέρες της νέας περιορισμένης κινητικότητας.

ΠΑΡΙΣΙ

«Νέα» Σιμόν ντε Μποβουάρ

Ενα ανέκδοτο έως τώρα βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ θα εκδοθεί στη Γαλλία στις 3 Ιουνίου με τίτλο «Οι αχώριστες» (Les inséparables). Είναι ένα βιβλίο το οποίο είχε εγκαταλείψει το 1954. Είναι η πραγματική ιστορία μιας φιλίας που ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια, και οι μελετητές του έργου της ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την καταγωγή των ιδεών της. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά προσεχώς και σε 17 χώρες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αντι Γουόρχολ και συνταγές

Η ελκυστική και ζωηρά χρωματισμένη εικονογράφηση που είχε κάνει ο Αντι Γουόρχολ για το βιβλίο συνταγών της Σούζι Φράνκφορτ, το 1959, είναι μια χαρμόσυνη παράμετρος της ανεξάντλητης δημιουργικότητάς του. Το βιβλίο το κυνηγούν πολλοί συλλέκτες, πρόσφατα ένα αντίτυπο βγήκε πάλι σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, με τελική τιμή πώλησης 35.000 δολάρια. Η έκδοση περιλαμβάνει 18 όφσετ λιθογραφίες και 15 εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα φεστιβάλ σιωπούν

Για πρώτη φορά φέτος τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη θα σιγήσουν. Από το Γκλάστονμπερι στην Αγγλία ώς το Πριμαβέρα στη Βαρκελώνη και το Φριντζ στο Εδιμβούργο, τα μεγάλα και μικρότερα φεστιβάλ έχουν όλα ακυρωθεί, όπως ήταν αναμενόμενο. Η οικονομική επίπτωση είναι, φυσικά, τεράστια. Χαρακτηριστική η δήλωση που αφορά το Φριντζ στο Εδιμβούργο. Ετησίως αφήνει πάνω από 228 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή