Επανεκκίνηση στον πολιτισμό

Επανεκκίνηση στον πολιτισμό

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα μέρες ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα και παίρνει μπροστά η νέα κανονικότητα του πολιτισμού. Χθες, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών και νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών της ελεύθερης αγοράς. «Ο στόχος μας είναι να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός. Να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει, όπως όλη την κυβέρνηση, η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», σημείωσε η κ. Μενδώνη. Συνολικά, τα μέτρα για τον πολιτισμό (οριζόντια και αναπτυξιακά) ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις 18 Μαΐου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους θα γίνεται με την τήρηση του 1,5 μ., με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά ώρα και ρύθμιση ροής εισόδου-εξόδου. Συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος από το κοινό, ενώ θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής. Αντίστοιχοι είναι οι κανόνες για τα μουσεία που ανοίγουν στις 15 Ιουνίου. Εκεί η απόσταση μεταξύ εισερχομένων διευρύνεται στα 2 μέτρα, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοιχτού κυκλώματος.

Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευθούν τα υγειονομικά μέτρα που θα τηρούνται κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση ζωντανών παραστάσεων και εκδηλώσεων. Από τα όσα έγιναν χθες γνωστά στις πρόβες και τα γυρίσματα (από 18/5) θα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, οι ηθοποιοί και το προσωπικό θα πρέπει να εξοπλιστούν με μάσκες, οι χώροι θα αερίζονται και θα απολυμαίνονται και θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες για το μακιγιάζ και το βεστιάριο. 

Τα ζωντανά δρώμενα (παραστάσεις, συναυλίες) θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου και θα γίνονται μόνο σε ανοικτούς χώρους που θα λειτουργήσουν με πληρότητα 40%. Οσοι είναι στη σκηνή θα κρατούν αποστάσεις 1,5 μ. για να μη χρειάζεται να φορούν μάσκες, ενώ η σκηνή θα απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Θα θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και διαδικασίες για τη ροή εισόδου – εξόδου για το κοινό, το οποίο θα πρέπει να διατηρεί αποστάσεις (1,5 μέτρο) σε συναυλίες και να φορά μάσκα σε όλες τις εκδηλώσεις. Από τις παραγωγές που ακυρώθηκαν δεν θα επιστραφούν τα χρήματα των εισιτηρίων αλλά θα δοθεί voucher 18μηνης διάρκειας.

Αντίστοιχοι υγειονομικοί κανόνες θα ισχύσουν και για τα θερινά σινεμά που θα λειτουργήσουν επίσης με πληρότητα 40% από την 1η Ιουνίου.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα πρέπει να προσαρμόσει τις δράσεις του και να εστιάσει στις παραστάσεις των κρατικών φορέων, ενώ δυνητικά μπορεί να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου. Γενικά, το ΥΠΠΟΑ θα διοργανώσει 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του, σε μια δράση για το καλοκαίρι ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μητρώο Καλλιτεχνών

Με «χαλαρά» κριτήρια θα ενταχθούν οι επαγγελματίες του πολιτισμού στο νέο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, μια σημαντική, δομική, μεταρρύθμιση που προωθεί το ΥΠΠΟ. Οι εγγραφές θα ανοίξουν στις 13 Μαΐου στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ενώ τα κριτήρια θα προσδιοριστούν με ακρίβεια τις επόμενες μέρες για τον κάθε κλάδο. Δεκτοί θα γίνονται πάντως πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών που είναι ενεργοί αλλά και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται συστηματικά για μία σειρά ετών ώστε να μην αποκλειστούν π.χ. αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες. Με το μητρώο το ΥΠΠΟ θα γνωρίζει επιτέλους πόσοι είναι οι επαγγελματίες στον πολιτισμό και θα σχεδιάζει πιο στοχευμένες πολιτικές.

Αναδρομικά 800 ευρώ

Μέχρι σήμερα 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό έχουν ενταχθεί στα γενικά μέτρα της κυβέρνησης, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς τα στελέχη του υπουργείου ενέταξαν στα μέτρα τις ειδικές περιπτώσεις του σύγχρονου πολιτισμού.

Ετσι, θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α΄ τριμήνου του 2020. Σε αυτούς θα προστεθούν αναδρομικά οι ταξιθέτες/-τριες του Μεγάρου Μουσικής, όσων οι συμβάσεις έληξαν από 15/2 έως και 29/2, όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3 έως και 20/4 και είχαν κατά μέσον όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας (π.χ. καλλιτέχνες που έπαιζαν σε παραστάσεις και δίδασκαν), όσοι από 1/6/2019 έως 1/3/2020 είχαν περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το παραπάνω διάστημα (π.χ. ηχολήπτες κινηματογράφου). Συνολικά, το ύψος της οικονομικής στήριξης ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Στις ΑΜΚΕ θα δοθεί απευθείας επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι επιχορηγήσεις στο θέατρο και στον χορό. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Για τις καλλιτεχνικές σχολές το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Αγωνία για έσοδα ΤΑΠΑ

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τη διαφαινόμενη μείωση των εσόδων του ΤΑΠΑ από την καθίζηση της τουριστικής κίνησης, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι σε μια τέτοια κρίση «κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα» και εκτίμησε ότι φέτος το ΤΑΠΑ θα ενισχύσει τα έσοδά του από τα αναδιοργανωμένα πωλητήρια, τα αναψυκτήρια και το e-shop που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή