Το Summer Nostos στην οθόνη μας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακύρωση, επανασχεδιασμός, Διαδίκτυο: αυτό το τρίπτυχο που επαναλαμβάνεται φέτος ξανά και ξανά σε πολλά καλοκαιρινά καλλιτεχνικά φεστιβάλ –στο καλό σενάριο– αποφάσισε να υιοθετήσει και το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Η αρχική μας άμεση απόφαση ήταν η ακύρωση, ωστόσο αργότερα, όταν και τα δεδομένα γύρω μας άρχισαν να σταθεροποιούνται, σκεφτήκαμε πως μπορούμε ακόμα να προσφέρουμε χαρά και ψυχαγωγία στους ανθρώπους, έστω και από απόσταση», μας λέει η Ελλη Ανδριοπούλου, υπεύθυνη δωρεάς του Ιδρύματος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κάπως έτσι η εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα επιστρέψει 21-28 Ιουνίου, προσαρμοσμένη φυσικά στα δεδομένα της εποχής, κάτι που φανερώνει και ο τίτλος της.

Η «RetroFuture» έκδοση του φεστιβάλ επιχειρεί πράγματι να ανακαλέσει σπουδαίες στιγμές που οι επισκέπτες της διοργάνωσης έζησαν στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει και μια πρόγευση των όσων θα δούμε του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αφήνουμε στην άκρη το παρόν· αντιθέτως, πάνω από δέκα εκδηλώσεις του προγράμματος που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα αποτελούν πρεμιέρες, ειδικά σχεδιασμένες για τη φετινή έκτακτη έκδοση.

Το Summer Nostos στην οθόνη μας-1

Η DJ Decay από την Αφρική, το Circus Cosmos (επάνω δεξιά) και μια συζήτηση σκακιστών στο SNF.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε: το κωμικό μουσικό σόου των Καναδών Choir! Choir! Choir! (21/6), αγαπημένων του φεστιβάλ· τον ανερχόμενο Νιγηριανό Burna Boy (21/6), ο οποίος θα μας συστήσει τον afro-fusion μουσικό του κόσμο, ζωντανά από το Λάγος· το περίφημο Theater of War: The Oedipus Project (24/6), με διεθνώς αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, ο Οσκαρ Αϊζακ και ο Τζον Τορτούρο να ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή· το σταντ-απ σόου (25/6) με Ελληνες κωμικούς (Γιώργος Χατζηπαύλου, Λάμπρος Φισφής, Αγγελος Τσαρούχας κ.ά.), οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο· τα «Selected Shorts» (27/6) το ομώνυμο αμερικανικό ραδιοφωνικό σόου αναγνώσεων λογοτεχνικών αποσπασμάτων να επιμελείται ένα επεισόδιο πάνω στους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, ειδικά για το SNFestival. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και η Νία Βαρντάλος· τη συναυλία-κλείσιμο της διοργάνωσης από τις ΜΕΛΙSSEΣ (28/6), σε μια μετάδοση από το ενεργειακό στέγαστρο, στην κορυφή του ΚΠΙΣΝ.

Οσο για το ρετρό μέρος, το Summer Nostos ανατρέχει σε κάποιες από τις πιο αξέχαστες στιγμές του με πρώτη τη μεγάλη συναυλία των Στέρεο Νόβα (23/6) του 2018, αλλά και την μοναδική εμφάνιση του Βραζιλιάνου τραγουδιστή και τραγουδοποιού, Seu Jorge, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (25/6) από την ίδια χρονιά.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η σύλληψη ενός εναλλακτικού, εικονικού SNF Run (23/6): «Φέτος καλούμε συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα να τρέξουν ατομικά τη διαδρομή που έχουμε ορίσει και να καταγράψουν τις επιδόσεις τους. Ο σκοπός είναι καθαρά φιλανθρωπικός και όλες οι συνδρομές των συμμετεχόντων θα καταλήξουν στα νοσοκομεία της περιοχής τους», εξηγεί η κ. Ανδριοπούλου σχετικά.

Τέλος και φέτος δεν θα λείψει το συνεδριακό κομμάτι της διοργάνωσης. Απλωμένες σε τέσσερις ημέρες (22, 23, 24, 26/6), οι συζητήσεις με εκλεκτούς συνομιλητές, θα επικεντρωθούν σε θέματα και προβληματισμούς γύρω από το μέλλον, τη μετά πανδημία εποχή, την τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. Αναλυτικές πληροφορίες και ώρες όλων των εκδηλώσεων μπορούν να αναζητηθούν στο SNFestival.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή