Οι εκδηλώσεις που έρχονται: Ο πολιτισμός ενώνει δυνάμεις

Οι εκδηλώσεις που έρχονται: Ο πολιτισμός ενώνει δυνάμεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άριες των Βέρντι, Γκουνό, Σεν-Σανς από την καταξιωμένη μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τις αναγκαίες αποστάσεις, θα εγκαινιαστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», στις 18 Ιουλίου. Η παραγωγή της ΕΛΣ θα είναι η πρώτη από τις συνολικά 250 πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της χώρας, με τη σύμπραξη 11 φορέων του σύγχρονου πολιτισμού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εντάσσεται στα μέτρα του υπουργείου για την ενίσχυση της απασχόλησης των καλλιτεχνών μετά την πανδημία, αν και, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο στόχος είναι το πρόγραμμα να γίνει θεσμός από την επόμενη χρονιά. «Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει πλατφόρμα ώστε να υποστηρίξει την ανοικτή πρόσκληση. Φέτος, αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο σε συνεργασία με τους φορείς μας, ακριβώς για να έχουμε πολιτιστικό πρόγραμμα το καλοκαίρι», σημείωσε η υπουργός. Αυτή τη χρονιά, θα απασχοληθούν περίπου 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και 500 συνεργάτες κατά περίπτωση για τους αρχαιολογικούς χώρους. Με άλλα λόγια, το 95% του προσωπικού θα προέρχεται από την ελεύθερη αγορά.

Ενδεικτικά, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει 20 νέες παραγωγές, όπως αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, τις οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα» και «Χαλιμά», ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά, το έργο «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού» των Γιώργου Βέλτσου και Ρένης Πιττακή, γκαλά όπερας και μπαλέτου, βραδιές παραδοσιακής μουσικής (σχήματα Encardia, Chores, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, Χρυσέας Φόρμιγξ). Οι «Απάχηδες των Αθηνών» θα προβληθούν στο Τατόι και στον αύλειο χώρο του ΕΑΜ. Η ΕΛΣ ανέθεσε, επίσης, την παραγωγή νέων έργων και δρώμενων στο Θέατρο Τέχνης, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Λύκειο Ελληνίδων.

Το Εθνικό Θέατρο ετοιμάζει τρεις νέες παραγωγές (πλην των «Περσών» και της «Λυσιστράτης») για το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, με συντελεστές έκπληξη. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα σκηνοθετήσει το έργο «Αθηναίων Πολιτεία», η Νατάσα Τριανταφύλλη τις αφηγήσεις περιηγητών «Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)» και η Δανάη Ρούσσου «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού στα αγγλικά.

Με 12 συναυλίες συμμετέχει η ΚΟΑ, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων έργα Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Σκαλκώτα, αλλά και Μάλερ σε διασκευή για μικρότερο ορχηστρικό σύνολο. Το Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάσει την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου στη «Μήδεια» του Γκέοργκ Μπέντα, τον πιανίστα Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, τον Μανώλη Μητσιά κ.ά.

Δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιήσει και το ΕΜΣΤ, ενώ στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση «Athens Slate Line» του Ρίτσαρντ Λονγκ από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, ένα έργο από κομμάτια σχιστόλιθου που έχει το σχήμα ενός μονοπατιού.

Στη Βόρεια Ελλάδα το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τα έργα «Κωνσταντίνος Καβάφης» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονόμου, «Η φυλλάδα του Μ. Αλεξάνδρου» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, «Μήδεια» σε διασκευή με τέσσερις ηθοποιούς κ.ά. Το MOMus, από την πλευρά του, ετοιμάζει προβολές έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές του στη Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς και στο Επταπύργιο.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η απουσία της ΚΟΘ από τη χθεσινή παρουσίαση, παρόλο που η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και έχει στείλει, όπως μαθαίνουμε, προτάσεις για συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους στο υπουργείο.

Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το ΥΠΠΟ στους εποπτευόμενους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή