ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκτάκτως

ektaktos-2381564

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στην αξιολόγηση της βιβλιοπαραγωγής των προηγούμενων ετών, οι αρμόδιες επιτροπές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2019 (για τις εκδόσεις του 2018) και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου. Πιο αναλυτικά: Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα απονέμεται εξ ημισείας στη Μελίνα Παναγιωτίδου (φωτ.) για τη μετάφραση του έργου «Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα» (Μέρος Β΄) του Θερβάντες (εκδ. Εστίας) και στον Αχιλλέα Κυριακίδη για τη μετάφραση του έργου «Κουτσό» του Χούλιο Κορτάσαρ (εκδ. Opera).

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται στη Σοφία Μαντουβάλου για το έργο με τίτλο «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» (εκδ. Πατάκη). Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στον εικονογράφο Josep Antoni Tàssies Penella και στη συγγραφέα Αγαθή Δημητρούκα για το έργο με τίτλο «Αν» (εκδ. Καλειδοσκόπιο), ενώ το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου στον Βασίλη Παπαθεοδώρου για το έργο «Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια» (εκδ. Καστανιώτη).

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Αλμπέρ Καμύ διοργανώνεται τιμητική διαδικτυακή εκδήλωση λόγου από την ΕΒΕ στις 10/6 στις 7.30 μ.μ., με ομιλητές τον καθηγητή Γιάννη Πρελορέντζο, τη συγγραφέα Μαρία Στεφανοπούλου και συντονιστή τον Μάνο Δημητρακόπουλο. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στον σύνδεσμο www.nlg.gr.