Επανεκκίνηση για το Γαλλικό Ινστιτούτο

Επανεκκίνηση για το Γαλλικό Ινστιτούτο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο ψηφιακό παράθυρο στον κόσμο του πνεύματος άνοιξε για τους φίλους του το Γαλλικό Ινστιτούτο από την αρχή της καραντίνας. Αποφασίζοντας να μοιραστεί με το διαδικτυακό κοινό το αρχείο με τις «Μεγάλες φωνές», προσέφερε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις σημαντικότατων ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων –είναι εξαιρετική η ενότητα με τους ελληνιστές και τους φιλοσόφους–, τους οποίους το ινστιτούτο φιλοξένησε στην Αθήνα στην πορεία των προηγούμενων δεκαετιών.

Με την επανεκκίνηση του καλοκαιριού, το ινστιτούτο μάς προτείνει ένα πρόγραμμα στα μέτρα των νέων κανόνων για τις κοινωνικές συναθροίσεις. Οι ψηφιακές εκδηλώσεις, οι δράσεις, οι συζητήσεις και οι κινηματογραφικές προβολές ξεκινούν σταδιακά και φτάνουν μέχρι και τον Ιούλιο. Οσο για τα ζωντανά ραντεβού, δίνονται στον οικείο χώρο της οδού Σίνα, αλλά και στον κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, όπου στις 7 και 16/7 (επίσης 1/9) θα στηθεί μια μεγάλη οθόνη για τις προβολές του 4ου Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Στο μεταξύ, από σήμερα μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση των ψηφιακών εκδηλώσεων. Τον Ιούνιο η ενότητα «Big Bang» παρουσιάζει θέματα από τον χώρο της μόδας. Με τίτλο «Από τη μόδα Empire μέχρι αυτή του σήμερα υπάρχει μόνο ένα βήμα», η σχεδιάστρια Ντελφίν Μανιβέ μας προσκαλεί στο ατελιέ της και εξηγεί πώς η Ιωσηφίνα, αυτοκράτειρα της Γαλλίας και σύζυγος του Ναπολέοντα, την ενέπνευσε με την κομψότητα αλλά και την  προσωπικότητά της. Την επόμενη Παρασκευή σειρά έχει ο οίκος Cartier και η παρουσίαση της έκθεσης που διοργάνωσε η Réunion des Μusées Νationaux – Grand Palais το 2014.

Τέλος, τη Δευτέρα διοργανώνεται σε ζωντανή μετάδοση ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο «Λευκή κάρτα στις εκδόσεις sun/sun» (7.30 μ.μ.). Πρόκειται για διαδικτυακή συζήτηση με την εκδότρια Σελίν Πεβριέ και τη συμμετοχή των συντελεστών του βίντεο με τίτλο «Rewind» που θα προβληθεί την ίδια ημέρα. Ο εκδοτικός οίκος sun/sun ειδικεύεται στην παρουσίαση προσωπικών αφηγήσεων που «ζωντανεύουν» με διάφορους τρόπους, από τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία ώς την περφόρμανς και το βίντεο. Σε ιδέα του βασίζεται επίσης το φιλμ «Αυτοψία» που θα παρουσιαστεί στην ίδια συζήτηση. Το κοινό μπορεί να θέτει τις ερωτήσεις του που θα μεταφέρονται ζωντανά στους συνομιλητές. Το ψηφιακό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης του ινστιτούτου και στο YouTube. Για πληροφορίες: ifa.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή