Ματιές στον κόσμο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Το Πανεπιστήμιο Γκαίτε επεκτείνεται

Παρά την κρίση που επέφερε η πανδημία, το Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη συνεχίζει απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά του σχέδια με ανεγέρσεις νέων κτιρίων και την υποδοχή μιας εικαστικής εγκατάστασης από τον Κινέζο καλλιτέχνη Αϊ-Γουέι-Γουέι, η οποία θα είναι μόνιμα σε νέα πτέρυγα. Το Πανεπιστήμιο Γκαίτε είναι δημιούργημα των αρχών του εικοστού αιώνα και το χαρακτηριστικό του κτίριο, αχανές και φαραωνικό, είναι ένα μοντερνιστικό οικοδόμημα, γνωστό παλιότερα ως το Πεντάγωνο της Ευρώπης. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Χανς Πέλτσιχ, χτίστηκε την περίοδο 1928-32 αρχικά ως έδρα του φαρμακευτικού κολοσσού IG Farben που αργότερα συνδέθηκε με την εγκατάσταση των Συμμάχων στη Δυτική Γερμανία μετά τον πόλεμο. Το 1995 αγοράστηκε από το ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και από το 2001 αποτελεί οργανικό μέρος του. Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπριγκίτα Βολφ θέλει να προχωρήσουν όλα τα αναπτυξιακά έργα που έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία. Προβλέπεται ανέγερση νέων κτιρίων, με σημαντικότερο το έργο της νέας Βιβλιοθήκης προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αναπτύξει το κάμπους προς τα δυτικά. Εκεί, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου θέλει να κατασκευαστεί σταθμός για το μετρό ώστε να εξυπηρετούνται οι χιλιάδες φοιτητές και όλο το προσωπικό. Η Βιβλιοθήκη θα λέγεται «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» και θα βασίζεται στις πιο προηγμένες υποδομές για έρευνα και γνώση. Τα 105 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν από την πώληση του παλαιού Αρχηγείου της Αστυνομίας και η ανέγερση της Βιβλιοθήκης θα γίνει στην έκταση που καταλάμβανε παρακείμενο σχολείο, το οποίο μεταφέρεται έπειτα από ανταλλαγή περιουσίας. Το ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης είναι ο φορέας που θα προχωρήσει το έργο. Η Μπριγκίτα Βολφ ελπίζει πως θα έχει προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε περίπου τρία χρόνια ώστε η κατασκευή να αρχίσει σε μία πενταετία. Η νέα Βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη στα τέλη της δεκαετίας του 2020 και θα είναι αποτέλεσμα, σχεδιασμού, σωστής οικονομικής διαχείρισης και πρόβλεψης για τις γενιές που έρχονται. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται νέο κτίριο για τη Χημεία, άλλο κτίριο για τα Μαθηματικά και άλλο για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Προβλέπεται επίσης Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και ο «Διεθνής Οίκος» με 375 διαμερίσματα για ξένους φοιτητές και ερευνητές.

ΜΑΪΣΕΝ

Παράδοση 300 ετών

Ματιές στον κόσμο-1

Στο εργοστάσιο πορσελάνης στο Μάισεν, στη Γερμανία, όπου παράγονται οι περίφημες πορσελάνες Meissen, συνεχίζεται η παράδοση που ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα. Νέες σειρές, όλες από σπουδαίους καλλιτέχνες, ζωγραφισμένες στο χέρι, και γι’ αυτό με υψηλές τιμές, έρχονται στο φως και ενθουσιάζουν τους συλλέκτες. Στο www.meissen.com υπάρχει όλη η ιστορία, τα νέα κομμάτια των συλλογών και οι σειρές, για λίγους, λόγω σπανιότητας.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Οθέλλος του Γιόνας Κάουφμαν

Ματιές στον κόσμο-2

GREGOR HOHENBEG

Το νέο άλμπουμ, από τις εντυπωσιακές νέες παραγωγές της Sony Classical, φέρνει την ερμηνεία του Γερμανού τενόρου Γιόνας Κάουφμαν στον «Οθέλλο» του Βέρντι. Στην ηχογράφηση διευθύνει ο Αντόνιο Παπάνο, που ήταν και στο ντεμπούτο του Κάουφμαν, σε αυτόν τον ρόλο, το 2017 στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου. Με την ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας. Περιλαμβάνονται κορυφαίες ερμηνείες, όπως της Φεντερίκα Λομπάρντι και του Κάρλος Αλβαρεθ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Αύγουστος Σάντερ

Ματιές στον κόσμο-3

Καθώς ανοίγουν και πάλι οι εκθεσιακοί χώροι ανά τον κόσμο, έρχονται τα νέα για επαναλειτουργία εκθέσεων που είχε διακόψει η πανδημία. Στο Λος Αντζελες, στη Hauser & Wirth, παρουσιάζεται και πάλι στο κοινό η έκθεση φωτογραφιών του μεγάλου Γερμανού φωτογράφου Αύγουστου Σάντερ (August Sander, 1876-1964) με τίτλο «Νέοι Ανδρες, Νέες Γυναίκες, Νέες Ταυτότητες», από τον Μεσοπόλεμο και την ανατροπή των παλαιών ηθών. Από τη Γερμανία της Βαϊμάρης στην Αμερική του Τραμπ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αναβολή Μπιενάλε

Ματιές στον κόσμο-4

MATHIAS VOELZKE

Τα μεγάλα εικαστικά γεγονότα που συνδέονται με προσέλευση πλήθους συνεχίζουν να αναβάλλονται παντού. Η Μπιενάλε του Βερολίνου θα είχε ανοίξει αυτήν την περίοδο αλλά πήρε αναβολή για το φθινόπωρο (Σεπτ. – Νοέμ. 2020). Οι επιμελητές είχαν δημιουργήσει «πέντε κεφάλαια» ανοικτά στο κοινό και σε διαρκή εξέλιξη ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κοινό συμμετέχει, παρεμβαίνει, παρακολουθεί διαδραστικά και από απόσταση, όπως στο εικονιζόμενο «δωμάτιο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Πάτι Σμιθ

Ματιές στον κόσμο-5

Η απήχηση που είχε το πιο πρόσφατο λογοτεχνικό – αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πάτι Σμιθ «In the Year of the Monkey» την κρατά στην επικαιρότητα με εκτενή αρθρογραφία που συνδέεται και με τα τρέχοντα γεγονότα στις ΗΠΑ. «Τα πάντα είχαν τη μυρωδιά της ελευθερίας σε ένα μεταίχμιο, τέλους και αρχής», γράφει για τα δικά της χρόνια η Πάτι Σμιθ. Tα βιβλία της «M Train» και «Πάτι και Ρόμπερτ» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή