Ματιές στον κόσμο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΗΔΙΑ
Καλοκαίρι στη Στοκχόλμη, στη σκιά της Ιστορίας

Στον κήπο ενός από τα ωραιότερα μουσεία της Βόρειας Ευρώπης, η καλοκαιρινή ζωή φαίνεται ανέμελη. Η Σουηδία ακολούθησε τη δική της πολιτική στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά στα μουσεία δεν επιτρέπονται τα γκρουπ και οι ομαδικές ξεναγήσεις όπως παντού άλλωστε. Στο Nordiska, το εμβληματικό μουσείο της Στοκχόλμης, οι εικόνες είναι φαινομενικά, τουλάχιστον ειδυλλιακές. Είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό μουσείο πολιτισμού στη Σουηδία, αναγνωρίσιμο από το πυργόσχημο κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1907 σε ρυθμό Αναγέννησης του Βορρά και σε σχέδια του Σουηδού αρχιτέκτονα Ισάκ Γκούσταφ Κλάσον (1856-1930). Το κτίριο παραπέμπει μορφολογικά στο κάστρο Frederiksborg στη Δανία, κτίριο-έμβλημα του 17ου αιώνα. Το Nordiska εκπροσωπεί και αυτό την αστική αναγέννηση της Σουηδίας από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά και είναι έργο του οραματιστή λόγιου και εθνολόγου Αρτουρ Χαζέλιους (1833-1901), ο οποίος είχε ιδρύσει επίσης και το Σκάνσεν, το περίφημο υπαίθριο μουσείο αγροτικής ζωής (που περιλαμβάνει και ζωολογικό κήπο) στη Στοκχόλμη. Το μουσείο Nordiska ξεκίνησε ως λαογραφικό αλλά σταδιακά εξελίχθηκε ως ένα κατά βάση μουσείο σουηδικού πολιτισμού και έγινε ένας καθρέφτης της ζωής στη Σουηδία από τον 16ο αιώνα ώς τα πρόσφατα χρόνια. Η αστική ζωή στη Σουηδία εκπροσωπείται πλήρως και διεξοδικά μέσα από πλήθος συλλογών αντικειμένων και έργων τέχνης, ενώ μοναδικής αξίας είναι το φωτογραφικό αρχείο που περιλαμβάνει φωτογραφίες ήδη από τη δεκαετία του 1840. Οι επισκέψεις στο μουσείο διαφημίζονται τώρα ως απολύτως ασφαλείς, καθώς έχει υιοθετηθεί το διεθνές υγειονομικό πρωτόκολλο με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών και αποστάσεις ασφαλείας. Οι εκθέσεις, μόνιμες και περιοδικές, έχουν μια εντυπωσιακή γκάμα από τη ζωή στη δεκαετία του 1950 και τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ έως θέματα οικολογικής συνείδησης με διαδραστικά προγράμματα για την καθημερινή ζωή από μέρη του Βόρειου Πόλου, όπου λιώνουν οι πάγοι. Το Μουσείο Nordiska εκτός από το κεντρικό κτίριο στη Στοκχόλμη διαθέτει ιστορικά κτίρια και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το περίφημο Julita Manor, ένα υποστατικό που δωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες του στο μουσείο ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να έχει την εμπειρία της ζωής σε ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον, διατηρημένο έτσι όπως ακριβώς ήταν στη διάρκεια του 19ου αιώνα.

ΠΡΙΝΣΤΟΝ
Μιχαήλ Αγγελος

Ματιές στον κόσμο-1

Ενας νέος τόμος από το Princeton University Press διερευνά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του Μικελάντζελο και τη μεγάλη ανάθεση που έλαβε από τον Πάπα, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το βιβλίο υπογράφει ο ειδήμων για τον Μιχαήλ Αγγελο, Γουίλιαμ Γουάλας και έχει τίτλο «Michelangelo, God’s Architect: The Story of His Final Years and Greatest Masterpiece» ή (Μικελάντζελο, ο αρχιτέκτων του Θεού: η ιστορία των τελευταίων του χρόνων και το μεγαλύτερο αριστούργημα).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Λόρνα Σίμπσον

Ματιές στον κόσμο-2

Παίζοντας με τα παιχνίδια της μνήμης και του χρόνου, με θέματα ταυτότητας και φθοράς, η 60χρονη Αμερικανίδα Λόρνα Σίμπσον παρουσιάζει μια νέα σειρά κολάζ σε ψηφιακή έκθεση της Hauser & Wirth. Η Σίμπσον γεννά υβριδικά έργα έχοντας ως πρώτη ύλη φωτογραφίες από το περιοδικό της αφροαμερικανικής κουλτούρας Ebony. Στο πλαίσιο αυτό, γεννά νέα πρόσωπα, νέες ταυτότητες και νέες αντιλήψεις για τον εαυτό της και τους άλλους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Νέα αρχή

Ματιές στον κόσμο-3

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον, Κέιουιν Φέλντμαν, προσβλέπει στη νέα εποχή –με τις δεδομένες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία– προτείνοντας νέα έργα. Ηδη, ο Κήπος των Γλυπτών είναι έτοιμος και η πρώτη έκθεση στη μετά την καραντίνα εποχή θα είναι οι «Αφρο-ατλαντικές Ιστορίες» με έργα τέχνης από τον 16ο αιώνα ώς τώρα. Το 70% του κοινού της Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον είναι λευκοί ηλικίας 55-70 ετών.

ΠΡΑΓΑ
Μπρουταλισμός

Ματιές στον κόσμο-4

Κτίρια που χτίστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αποτελούν αντικείμενο έκθεσης στο Trade Fair Palace, παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης της Πράγας, με τίτλο «Οχι κατεδαφίσεις! Εκδοχές Μπρουταλισμού στην Πράγα». Αρχιτεκτονική που προκαλεί συζητήσεις διεθνώς, αγαπήθηκε και μισήθηκε, αλλά πλέον τα καλύτερα δείγματα θεωρούνται κομμάτια της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η έκθεση περιλαμβάνει 250 φωτογραφίες, σχέδια και προπλάσματα.

ΕΛΣΙΝΚΙ
Εμπνευση από τους κλασικούς

Ματιές στον κόσμο-5

Στο περίφημο Μουσείο Ατενέουμ στο κέντρο του Ελσίνκι, μία από τις καλοκαιρινές εκθέσεις που επιχειρούν να προσελκύσουν το κοινό έχει τίτλο «Εμπνευση». Παρουσιάζει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών σε διάλογο και αντίστιξη με κλασικά έργα της δυτικής παιδείας, όπως η εικονιζόμενη Μέδουσα του νιγηριανής καταγωγής Βρετανού καλλιτέχνη Yinka Shonibare, που εμπνεύστηκε από το πρωτότυπο ανάγλυφο στο πανεπιστήμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή