«Στενά» Αισχύλεια, παράταση για Πολιτιστική

«Στενά» Αισχύλεια, παράταση για Πολιτιστική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γλυπτική εγκατάσταση της Ασπασίας Σταυροπούλου «Ανθρωποι στο χρόνο», τα εικαστικά επιστρέφουν στο πρόγραμμα των Αισχυλείων έπειτα από απουσία δύο ετών, μαζί με τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η Ελευσίνια Ασπασία Σταυροπούλου μελέτησε το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας» στο Παλαιό Ελαιουργείο και θα παρουσιάσει στην κεντρική έκθεση της διοργάνωσης φιγούρες φτιαγμένες από τις πρώτες ύλες που επεξεργάζονταν οι εργάτες της εποχής. Ο χώρος του Ελαιουργείου θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια νέα δυναμική καθώς εκεί θα χωροθετηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας όταν περιέλθει στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η έναρξη του φεστιβάλ (24/8-21/9) θα γίνει με μια συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και θα ακολουθήσουν συναυλίες από γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ρίτα Αντωνοπούλου κ.ά.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις της Επιδαύρου «Πέρσες» και «Λυσιστράτη» του Εθνικού Θέατρου, οι «Ορνιθες» του ΚΘΒΕ και η διασκευή του έργου για παιδιά, «Ορνιθες – Η πολιτεία των πουλιών» από την ομάδα Μαγικές Σβούρες αλλά και η «Αντιγόνη» από την ομάδα Σημείο Μηδέν και το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» από τους C for Circus. Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα των Αισχυλείων περιλαμβάνονται ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, όπως η «Περσεφόνη» σε σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη, η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή, το ντοκιμαντέρ «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, το «Πατησίων Avenue» του Θανάση Νεοφώτιστου κ.ά.

Το φεστιβάλ τελεί φέτος υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ η γενική είσοδος για τις παραστάσεις και τις συναυλίες μειώνεται από τα 12 στα 8 ευρώ. Μειωμένος όμως είναι και ο προϋπολογισμός της 46ης διοργάνωσης, ο οποίος ανέρχεται σε 177.000 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού περιορίζει τις καλλιτεχνικές επιλογές του φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει τον διεθνή χαρακτήρα του. Το βάρος στην Ελευσίνα πέφτει αναγκαστικά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, η οποία απομακρύνεται από το 2021. Με επιστολή τους οι φορείς που εμπλέκονται στη διοργάνωση της Πολιτιστικής ζήτησαν από την αρμόδια επίτροπο για τον Πολιτισμό Μαρίγια Γκαμπριέλ τη μετάθεση της έναρξης της διοργάνωσης, όπως έκαναν και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, λόγω της παύσης των πάσης φύσεως εργασιών εξαιτίας της πανδημίας. «Το σενάριο για το 2021 έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «θα μπορούσε να ξεκινήσει το β΄ εξάμηνο του 2021».

Ζητούμενο παραμένει το θέμα των υποδομών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας αλλά και του καλλιτεχνικού σχεδιασμού του προγράμματος καθώς η θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης παραμένει κενή μετά την απομάκρυνση της τέως καλλιτεχνικής διευθύντριας Κέλλυς Διαπούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή