Ελληνογαλλικό πολιτιστικό εξάμηνο

Ελληνογαλλικό πολιτιστικό εξάμηνο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Ο φιλόσοφος Αlain Badiou μιλά για τον Πλάτωνα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει έργα σύγχρονων Γάλλων συνθετών, η Comedie-Française επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από 50 χρόνια για να παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Anouilh και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Ludovic Lagarde συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο: Αξιόλογες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ πολιτιστικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και καλλιτεχνών της Ελλάδας και της Γαλλίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», που διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η πρεσβεία της Γαλλίας στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Εναρκτήρια συναυλία αύριο

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, περίπου 100 παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, συζητήσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικές και γαλλικές πόλεις, με στόχο να αναδείξουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και να προβάλουν τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στο εξωτερικό. Το εκτενέστερο πολιτιστικό πρόγραμμα, που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το Γαλλικό Ινστιτούτο, τελεί υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών και υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αυτήν την εβδομάδα, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εναρκτήρια συναυλία του Κύκλου Γαλλικής Μουσικής στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, αύριο το βράδυ με ένα αφιέρωμα στις Seraphine Louis και Camille Claudel από τους Μάγδα Μαυρογιάννη, Χριστίνα Γιαννακοπούλου και τον Κάρολο Ζουγανέλη. Στον ίδιο κύκλο εντάσσονται τα αφιερώματα στους Jan Cocteau (30/1), Debussy και Ravel (6/2) και oι συναυλίες του Κουαρτέτου Tana και του Paxos Ensemble (20/2). Για την Παρασκευή προγραμματίζεται εκδήλωση με θέμα «Μεταφράζοντας ελληνική ποίηση στα Γαλλικά», ενώ το Σάββατο το τρίο του κλαρινετίστα και συνθέτη Louis Sclavis εμφανίζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για το μέλλον της Ευρώπης θα συζητήσουν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση «Ημέρες των Αθηνών» -ανάμεσά τους γνωστοί πολιτικοί και πανεπιστημιακοί- που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής από το Le Nouvel Observateur και την «Κ». Ο κόσμος των γραμμάτων και των ιδεών αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προγράμματος, αρχίζοντας από το συνέδριο αφιερωμένο στον Louis-Vincent Thomas με θέμα «Επικοινωνιακά μέσα και εξουσία» (22-23/1), την ενότητα «Focus Φιλοσοφία», στην οποία εντάσσονται οι διαλέξεις των Alain Badiou (23/1) και Jacques Ranciere (30/1), καθώς και τον κύκλο διαλέξεων του College de France (από 4/2). Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Hubert Reeves θα είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις «Γεωσυναντήσεις» (27/2), ενώ ο πρόεδρος του Λούβρου, Jean – Luc Martinez, θα δώσει διάλεξη με θέμα τη «Νίκη της Σαμοθράκης» στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (3/6).

Θεατρικές παραγωγές

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι θεατρικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα και τη Γαλλία έως τον Ιούνιο του 2014. Μεταξύ άλλων, η διάσημη Comedie Française ανεβάζει την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του Marc Paquien στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (26 και 27/4), ο Jean-Rene Lemoine σκηνοθετεί τη Λένα Παπαληγούρα και το «Από Μηχανής Θέατρο» στο έργο του «Ιφιγένεια» σε παγκόσμια πρώτη (από 3/5), το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το Ludovic Lagarde στο έργο του Bernard – Marie Koltes «Η Δυτική Αποβάθρα», το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία (από 5/6) και το «Ατλατζένιο γοβάκι» του Paul Claudel σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Ακόμα, συνεργασίες με σημαντικούς Γάλλους αρχιμουσικούς και αφιερώματα σε Γάλλους συνθέτες ετοιμάζουν οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Την όπερα του Jules Massenet «Βέρθερος» σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια (11/4), όπου θα παρουσιαστεί και το μπαλέτο του Yannic Boquin «Chopin in Love» (10/5). Τέλος, κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη θα φιλοξενηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (1 – 9/3).

Το πλήρες πρόγραμμα στο gfa.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή