Προ-βολες: Αρχαία και ιδιώτες

Προ-βολες: Αρχαία και ιδιώτες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράκανε ο κύριος Μίλλερ. Την προηγούμενη φορά θύμωσε, πληγώθηκε, ένιωσε αδικημένος γιατί εργάζεται τόσα χρόνια στη χώρα μας, αφιερώνοντας τη ζωή του στη Νεμέα από το 1973, δημιουργώντας ένα αρχαιολογικό πάρκο, εξοπλίζοντας το μουσείο, αναστηλώνοντας τον Ναό του Νεμείου Διός, καθιερώνοντας την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, διενεργώντας ανασκαφές, κάνοντας δημοσιεύσεις… Και τα είπε όλα αυτά έξω από τα δόντια, μπροστά στον κίνδυνο να φύγουν από τις θέσεις τους οι επτά έκτακτοι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου που είχαν καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα.

Ομως δεν είναι δικαιολογία αυτή η πίκρα να επαναφέρει ζητήματα ευαίσθητα και μάλιστα σε μια τέτοια εποχή. Ο κ. Στέφανος Μίλλερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και διευθυντής ανασκαφών Νεμέας, αυτή τη φορά στο περιοδικό Time, προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων προκειμένου να «σωθούν». Σχολιάζει πως το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά όπως συντηρήσεις και αναστηλώσεις «αλλά είναι άθλιοι επιχειρηματίες». Απόψεις που προκάλεσαν την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων όπως και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΟΟΑ. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα θυμίζουν πως τον Οκτώβριο 2012, σε εκδήλωση για παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, «διατυπώθηκε από αμερικανική εταιρεία «επενδυτική πρόταση» για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, από την Ακρόπολη ώς το Λαύριο, με τη μετατροπή τους σε μια… αρχαιοπρεπή Disneyland».

Αφοσιωμένους αρχαιολόγους στη χώρα μας έχουμε πολλούς. Επιστήμονες που εργάζονται αθόρυβα, πληρώνοντας καθημερινά όσα οφείλει να πληρώνει το κράτος το οποίο, άλλωστε, είναι υπεύθυνο για την πολιτιστική κληρονομιά. Δουλειά τους δεν είναι να παίζουν τον έξυπνο επιχειρηματία. Ο κ. Μίλλερ θα μπορούσε να αναφερθεί στα πραγματικά εμπόδια όπως είναι η έλλειψη κονδυλίων και η ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη δυναμικού και να αφήσει κατά μέρος τις ιδιωτικοποιήσεις. Εφόσον αγαπάει τόσο πολύ την Ελλάδα που τον φιλοξενεί, ας μην τη λαβώνει και μάλιστα πισώπλατα σε τέτοιους καιρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή