Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ

Διαβατήρια και άδειες

Μια πρωτότυπη έκθεση με διαβατήρια, άδειες και πάσο από τις συλλογές του ΕΛΙΑ, παρουσιάζεται έως 1/3 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13). Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Πόρτολος. Ερευνα-κείμενα: Δημήτρης Μπαχάρας. ​​Εως 1/3. Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ (Αμερικής 13).

Μικρό Παλλας

«Πράματα και Θάματα»

Το έργο του Θοδωρή Αθερίδη «Πράματα και Θάματα», μία πολιτική σάτιρα βασισμένη σε αληθινή ιστορία, παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία στο Μικρό Παλλάς. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Νάντια Κοντογεώργη κ.ά. ​​Αμερικής 2. Από Τετάρτη έως Κυριακή.

Θέαμα

Βαριετέ Circus Dayz

Κάθε Παρασκευή στο El Convento Del Arte καλλιτέχνες της Circus Dayz μαζί με μέλη της μπάντας Mucha Τrela προσφέρουν μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και εντυπωσιακό θέαμα. ​​Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, www. elconvento.gr, τηλ. 210-52.00.602

Τρένο στο Ρουφ

Μουσικό βαγόνι

Αργά το βράδυ, στις 11 μ.μ., στο ατμοσφαιρικό «Τρένο στο Ρουφ» της Τατιάνας Λύγαρη, μας περιμένουν μουσικές περιπλανήσεις. Απόψε, η Μπέττυ Χαρλαύτη (τραγούδι) και ο Αλκης Ευαγγελάτος στο πιάνο. Είσοδος 5 ευρώ. Και τις Τρίτες 28/1, 4 και 11/2, η Σίσσυ Κασσάνδρα και ο Νίκος Αϊβαλής σε μία μουσικοθεατρική περφόρμανς. Είσοδος 10 ευρώ. ​​25/1, 28/1, 4/2, 11/2. Αμαξοστοιχία – Θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ». Τηλ. 210-52.98.922, 6937604988

Εικαστικά

Η ζωγραφική της Λήδας Κοντογιαννοπούλου

Την καινούργια  δουλειά της Λήδας Κοντογιαννοπούλου, αλλά και έργα παλαιότερων ετών, περιλαμβάνει η ατομική έκθεση της ζωγράφου, που φιλοξενείται στον χώρο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου. Γεννημένη στην Αθήνα το 1971, η καλλιτέχνις σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις, ενώ το 2003 συμμετείχε στη δημοπρασία του Sotheby’s «International Young Artists». Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Ηρα Παπαποστόλου, «ο ρεαλισμός της Λήδας Κοντογιαννοπούλου χαρακτηρίζεται από την εμμονή της στη σχεδιαστική λεπτομέρεια», αλλά παράλληλα διαθέτει «μία ιδιόμορφη προοπτική», που δίνει «την αίσθηση ενός χώρου πολυδιάστατου, σαν κοιταγμένου από πολλές οπτικές γωνίες». ​​Φωκίωνος Νέγρη 16. Εως 9 Φεβρουαρίου.

Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς

Φωτογραφίες Μassimo Listri

Eκθεση του καταξιωμένου Ιταλού φωτογράφου και συνιδρυτή των εκδόσεων τέχνης FMR Massimo Listri, ο οποίος «ειδικεύεται» στην αποτύπωση ιστορικών χώρων μέσα από μία σύγχρονη οπτική γωνία, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) υπό τον τίτλο «Μassimo Listri. Φωτογραφική Αρχιτεκτονική». Οι μεγάλου μεγέθους και υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες του απεικονίζουν εσωτερικούς χώρους νεοκλασικών δημόσιων κτιρίων, αναγεννησιακές βιβλιοθήκες και μουσεία, όπως το Λούβρο ή η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη Real Gabinete Portugues Leitura στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και ιδιωτικές μπαρόκ βίλες και παλάτια της Ιταλίας, όπου δεν έχει πρόσβαση ο μέσος επισκέπτης. Οι αίθουσες των κτιρίων, οι οποίες αντανακλούν την αισθητική μιας άλλης εποχής, είναι πάντοτε έρημες από επισκέπτες και μοιάζουν ακινητοποιημένες στον χρόνο. Την έκθεση επιμελήθηκε η Μάγδα Μπαλτογιάννη. ​​Πειραιώς 138. Διάρκεια έως τις 16 Μαρτίου.

Επέτειος

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (27/1) στο θέατρο «Παλλάς». Ανάμεσα στους ομιλητές ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής, ο πρέσβης του Ισραήλ Αριε Μέκελ, ο περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας. Σκέψεις και συναισθήματα από την επίσκεψή τους στο Αουσβιτς θα διαβάσουν μαθητές Λυκείων, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη. Την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα (Ερμού και Ευβούλου, στον πεζόδρομο του Θησείου). ​​ Δευτέρα, 27/1 (7 μ.μ.). «Παλλάς», Βουκουρεστίου 5.

Οπερα

Μάκμπεθ

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις της νέας παραγωγής της Λυρικής Σκηνής «Μάκμπεθ» του Βέρντι παρουσιάζονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Απόψε τον ρόλο του Μάκμπεθ θα ερμηνεύσει ο Αλμπέρτο Γκατσάλε, αύριο ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. ​​ 25, 26/1. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 8 μ.μ.

Οικία Κατακουζηνου

Αλμπέρ Καμύ

Εως και τις 23 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις της παραγωγής «Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ» στο Ιδρυμα Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Σύνταγμα. Θεατρική διασκευή: Σταύρος Στάγκος – Μαρία Αθήνη. Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος. Κείμενο: Μαρία Αθήνη. Στον ρόλο του Camus, ο Χάρης Μαυρουδής. Στον ρόλο της Λητούς Κατακουζηνού, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου. Αφηγήτρια – τραγούδι: Μάτα Καστρησίου. ​​Κάθε Σάββατο (8.30 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.). Εως 23/2. Ιδρυμα Κατακουζηνού, Αμαλίας 4.

Γκαλερί Σκουφα

Λίνα Πηγαδιώτη

Η τέταρτη ατομική έκθεση της Λίνας Πηγαδιώτη με τίτλο «φθοράς αλήθεια» εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην γκαλερί Σκουφά. Παρουσιάζονται έργα μεικτής τεχνικής σε χαρτί και καμβά, τα οποία συνδυάζουν τη χαρακτική με το κολλάζ, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, ενώ συμπληρώνονται με τη χρήση γραμμάτων ή κειμένων. Οι επισκέπτες καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους ερμηνείες για την έννοια της φθοράς, συμμετέχοντας σε μία διαδραστική εγκατάσταση. Η Λίνα Πηγαδιώτη – Τζήμα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και σπούδασε στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Εργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές συλλογές. ​​Σκουφά 4. Εως τις 22 Φεβρουαρίου. Εγκαίνια την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ.

Στέγη

Μουσικό Χωριό

Για δεύτερη χρονιά στη Στέγη το Μουσικό Χωριό, η μουσική κοινότητα που εδώ και δεκατρία χρόνια δραστηριοποιείται στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μεταφέρεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Σήμερα και αύριο οι δύο τελευταίες βραδιές του τριήμερου φεστιβάλ με συναυλίες από τις 8 έως τις 11 μ.μ. Συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Ex Silentio, οι Duo Melis, Modal 4 κ.ά. Αύριο στις 7.15 μ.μ. θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό. ​​ 25, 26/1. Λ. Συγγρού 107-109, τηλ. 210-90.05.800

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή