Για τη γενιά που βλέπει τα σύνορα να αλλάζουν

Για τη γενιά που βλέπει τα σύνορα να αλλάζουν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασική υπόθεση είναι απλή: στην εποχή μας, λόγω του προσφυγικού, της πανδημίας, των γεωπολιτικών σχέσεων και τόσων ακόμα συγκυριών, τα σύνορα κάθε λογής αναθεωρούνται διαρκώς. Πώς όμως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη συλλογική και προσωπική μας ζωή; Με ποιο τρόπο οι δομικές μεταβολές απορρέουν αλλά και αναπλάθονται από μικρές καθημερινές επιλογές; 

Ιδού μερικά ερωτήματα που θα συζητηθούν το επόμενο Σάββατο στο δεύτερο TEDx της Σχολής Μωραΐτη με τίτλο «Redefining Borders». Πρόκειται για μια ημερίδα με δεκαέξι ομιλίες και performances από ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, που θα θίξουν ζητήματα υπέρβασης κυριολεκτικών και μεταφορικών συνόρων, στην κοινωνία, την επιστήμη, την τέχνη, αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Το καλύτερο; Είναι μια ημερίδα διοργανωμένη από μαθητές.

Για τη γενιά που βλέπει τα σύνορα να αλλάζουν-1

«Για εμάς, για τους εφήβους σε όλη τη χώρα αλλά και διεθνώς, η έννοια των συνόρων και της υπέρβασής τους ήταν πάντα σημαντική», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Διακαντώνης, μαθητής λυκείου και κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης. «Στην εποχή μας όμως γίνεται σημαντικότερη, καθώς η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του κορωνοϊού ή η τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζουν τις συνθήκες γύρω μας. Θέλαμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για αυτές τις αλλαγές, με νέους αλλά και ενήλικες. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το φετινό TEDx, γιατί έτσι, όχι μόνο θα θίγαμε όσα μας απασχολούν, αλλά θα ξεπερνούσαμε και τα δικά μας σύνορα». 

Σχολιάζοντας τα κριτήρια διαμόρφωσης του προγράμματος της εκδήλωσης, ο Γιάννης Διακαντώνης αναφέρει την επιθυμία των διοργανωτών να συμπεριλάβουν ομιλητές που θα θίξουν ζητήματα σχετικά με τα μεγάλα «σύνορα» της εποχής: την κρίση που βιώνει η ευρωπαϊκή ταυτότητα (θα μιλήσει σχετικά ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης), τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στη ζωή μας (τον λόγο θα πάρει ο εμπορικός διευθυντής της Microsoft, Αλμπέρτος Μπουρλάς), το προσφυγικό (θα ακουστούν οι απόψεις του προέδρου του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί) κ.ά. 

Ωστόσο, ο Γιάννης Διακαντώνης υπογραμμίζει και την εκπροσώπηση ομάδων που αντιμετωπίζουν εντονότερα την έννοια των συνόρων: η μαθήτρια Κατερίνα Καραΐνδρου, θα μιλήσει για τη νικηφόρα μάχη της με μια σπάνια μορφή καρκίνου· ο ακτιβιστής Γιώργος Παπαδημητρίου θα κάνει λόγο για όσα μας διδάσκουν η διαφορετικότητα και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για την ίδια την κοινωνία. 
«Μπορούμε να μιλήσουμε για τα σύνορα σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο», παρατηρεί ο Γιάννης Διακαντώνης. «Αυτό που θα παρουσιάσουν οι ομιλητές είναι ότι αν και οι μεγάλες αλλαγές δεν ελέγχονται, τελικά είναι και αποτέλεσμα μικρών, καθημερινών επιλογών. Για παράδειγμα, πολλοί δεν μπορούσαν να προβλέψουν την πανδημία του κορωνοϊού και πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να την ελέγξουμε, αλλά μέσα από την προσωπική μας στάση, την επιλογή λ.χ. να διατηρήσουμε τα wet markets της Κίνας, οδηγηθήκαμε σε μια μεγάλη αλλαγή, που προήλθε από εμάς». Διαθέσιμη δωρεάν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Crowdcast, αλλά και προσβάσιμη με φυσικό τρόπο έναντι αντιτίμου (για περιορισμένο αριθμό ατόμων), η ημερίδα «Redefining Borders» θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 11 π.μ. ώς τις 6 μ.μ., με συντονιστή τον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά. 

Ιδανικός της στόχος; «Να μείνει στο κοινό ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας σύνορα, μέσα από τις επιλογές, τις συμπεριφορές και στάσεις μας», καταλήγει ο Γιάννης Διακαντώνης. «Ισως πιο σημαντικό είναι να εμπνεύσουμε παρόμοιες δράσεις στην κοινότητα και στη χώρα. Το δυναμικό της νέας γενιάς της Ελλάδας είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο. Αν εμπνεύσουμε έναν νέο στη Θεσσαλονίκη ή στην Κρήτη να διοργανώσει μια αντίστοιχη δράση, θα είμαστε ευχαριστημένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή