Ματιές στον κόσμο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου

Ενα πραγματικό γεφύρι της Αρτας, το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, στόχος ήδη από την εποχή της ενοποίησης της Γερμανίας, εγκαινιάστηκε εντέλει πρόσφατα, στις 31 Οκτωβρίου 2020, στην πιο αρνητική για τα ταξίδια εποχή. Το αεροδρόμιο Berlin Brandenburg βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου και αντικατέστησε τα τρία παλαιά αεροδρόμια της πόλης, που πέρασαν πλέον στην Ιστορία. Ολες οι λειτουργίες από το αεροδρόμιο Tegel μεταβιβάστηκαν πολύ πρόσφατα στο Brandenburg. Εξαρχής, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας και μόνο μείζων αερολιμένας για το Βερολίνο που να ανταποκρίνεται στον ρόλο και στο μέλλον της γερμανικής πρωτεύουσας τον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό ήταν μέρος της ιδρυτικής φιλοσοφίας η κατάργηση των τριών υπαρχόντων αεροδρομίων, που έδειχναν πλέον την ηλικία τους, και η δημιουργία ενός και μόνον αεροδρομίου, ικανού από κάθε άποψη –λειτουργική και συμβολική– να σηκώσει το βάρος μιας εθνικής αποστολής. Είναι κρίμα που το νέο καύχημα του Βερολίνου δεν μπορεί να το χαρεί πολύς κόσμος. Σε άλλες εποχές, θα ήταν το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος της Ευρώπης, ως νέο ερέθισμα στην εμπειρία των ταξιδιωτών. Είναι απορίας άξιον πώς μια χώρα όπως η Γερμανία δεν είχε κατορθώσει να φέρει εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο μέσα σε ένα εύλογο περιθώριο χρονικής προθεσμίας και οικονομικού προϋπολογισμού. Τα παλιά, θαμπά, αεροδρόμια του Βερολίνου είναι πλέον παρελθόν και το νέο απόκτημα της γερμανικής πρωτεύουσας, μέσα στη μοναξιά της πανδημίας, αναλαμβάνει πλέον την αποστολή να εκπροσωπεί επάξια το επίπεδο του γερμανικού τρόπου ζωής. Αν και τα αεροδρόμια είναι υπερτοπικοί σταθμοί, ταυτίζονται με την εθνική εικόνα και την κουλτούρα των πόλεων που εκπροσωπούν, όπως και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Το παλιό αεροδρόμιο Tegel (ταυτισμένο με τις ημέρες του άλλοτε Δυτικού Βερολίνου) θα αλλάξει χρήση και θα υποδεχθεί άλλες εμπορικές δραστηριότητες, πολλές ιδέες έχουν πέσει και συζητούνται, ακόμη και για δημιουργία κλαμπ, καθώς η διεθνώς διάσημη σκηνή των κλαμπ και της νυχτερινής ζωής του Βερολίνου έχει και αυτή ζημιωθεί υπερβολικά στη διάρκεια του 2020. Το νέο αεροδρόμιο έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί πάνω από 34 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και να καταστεί ένας από τους σημαντικότερους αερολιμένες στην Ευρώπη. Ισως μόνον η Φρανκφούρτη να ξεπερνάει το Βερολίνο στη Γερμανία τα προσεχή χρόνια.

ΚΟΛΩΝΙΑ
Η εβραϊκή συνοικία

Ματιές στον κόσμο-1

Η μεσαιωνική εβραϊκή συνοικία της Κολωνίας, που έχει έρθει στο φως με ανασκαφές σχετικά πρόσφατα, θα προταθεί ως υποψήφια να περιληφθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στον χώρο μπροστά στην πλατεία Δημαρχείου, στην παλιά πόλη, από το 2007 και έχουν βρει σημαντικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία μία συναγωγή, ένα φούρνο και ένα νοσοκομείο. Το νέο μουσείο θα είναι έτοιμο το 2024.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ιαν Φλέμινγκ

Ματιές στον κόσμο-2

Ο θάνατος του Σον Κόνερι αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα βιβλία του Ιαν Φλέμινγκ και την κουλτούρα του Τζέιμς Μποντ, που ταυτίζεται, κυρίως, με τις αρχές της δεκαετίας του ’60. O οίκος Sotheby’s έθεσε σε δημοπρασία, την οποία κράτησε επί σειράν ημερών σε διαδικτυακή λειτουργία, τις πρώτες σκληρόδετες εκδόσεις των συναρπαστικών μυθιστορημάτων του Ιαν Φλέμινγκ. Οι τιμές έφτασαν αρκετές χιλιάδες στερλίνες για κάθε τίτλο.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ
Ανοικτή Πινακοθήκη

Ματιές στον κόσμο-3

Η Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών άρχισε την επαναλειτουργία της, καθώς η Σκωτία ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική για την καραντίνα. Η Πινακοθήκη ανήγγειλε ότι την παρούσα περίοδο και μέχρι νεωτέρας θα λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα και θα συνεχίσει την παρουσίαση της έκθεσης με προσωπογραφίες εστιασμένες σε πορτρέτα του 2020. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και η Εθνική Πινακοθήκη με τα έργα τέχνης της εθνικής σχολής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τζο Μπάιντεν

Ματιές στον κόσμο-4

Στις 27 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες η νέα βιογραφία του Τζο Μπάιντεν, που ενδιαφέρει πλέον το διεθνές κοινό και έχει μεγάλη ζήτηση. Είναι γραμμένη από τον έμπειρο (και βραβευμένο με National Book Award) δημοσιογράφο και αρθρογράφο του περιοδικού The New Yorker, Εβαν Οσνος, ο οποίος είναι 44 ετών. Ο Οσνος παρακολουθεί την πορεία του 46ου Αμερικανού προέδρου επί μία δεκαετία και έχει συλλέξει σημαντικό υλικό.

ΚΙΝΑ
Ταντάο Αντο

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. CHEN XIAOTIE

Ενα νέο ιδιωτικό μουσείο στην Κίνα φέρει την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Αντο. Βρίσκεται στην επαρχία της Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα και φέρει την ονομασία He Art Museum από το όνομα του ιδρυτή του, He Jianfeng. Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον 79χρονο Ιάπωνα αρχιτέκτονα, φέρει τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της σιωπής και της αρμονίας σε ένα κτίριο με ελλειπτικές σφαίρες και επεξεργασμένες επιφάνειες σκυροδέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή