Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ
Ο μυστικός κόσμος της Ισαβέλας Στιούαρτ Γκάρντνερ

Οταν ανακοινώνεται η επαναλειτουργία ενός μουσείου, οι θετικοί συνειρμοί για το παρόν και το μέλλον γεννούν σκέψεις και σχέδια. Στη Βοστώνη, άνοιξε και πάλι ένα από τα πιο γοητευτικά μουσεία τέχνης του κόσμου, το Μουσείο Ισαβέλας Στιούαρτ Γκάρντνερ, σταθερός προορισμός για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αξεπέραστη ατμόσφαιρα και τα εξαιρετικά έργα τέχνης. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλάτσο που παραπέμπει στη Βενετία του 15ου αιώνα. Αρχισε να χτίζεται το 1896 και συμβολίζει τη λατρεία της αμερικανικής αριστοκρατίας του πλούτου με τους κλασικούς πυλώνες της Γηραιάς Ηπείρου, ιδίως την περίοδο 1850-1940. Ειδικότερα, το Μουσείο Ισαβέλας Στιούαρτ Γκάρντνερ συνδέεται με την προσωπικότητα αυτής της μοναδικής και δυναμικής γυναίκας, που γεννήθηκε το 1840 και υπήρξε πρωτοπόρος προστάτις των τεχνών και συλλέκτρια έργων έχοντας παράλληλα ευρύ φιλανθρωπικό έργο. Η Γκάρντνερ άρχισε να συλλέγει το 1891, όταν ο πατέρας της της άφησε ένα μεγάλο ποσόν, και η πρώτη της αγορά ήταν ένα έργο του Βερμέερ. Σταδιακά με τη βοήθεια ειδικών συγκρότησε μια σημαντική συλλογή, που από το 1903 αποτελεί τη βάση του μουσείου.

Μετά τον θάνατο της Ισαβέλας Στιούαρτ Γκάρντνερ, το 1924, το μουσείο αξιοποίησε ένα καταπίστευμα ενός εκατ. δολαρίων με τον όρο να πρεσβεύει πάντα τις αρχές της ιδρύτριάς του για τη διάδοση της τέχνης. Το 1990, δεκατρία από τα εκθέματα του μουσείου, αξίας 500 εκατ. δολαρίων, εκλάπησαν και έκτοτε αγνοούνται. Η υπόθεση παραμένει ανοικτή. Tο ίδιο το κτίριο του μουσείου και ο αναγεννησιακός κήπος είναι από μόνα τους αξιοθέατα. Αρχιτέκτων είναι ο Γουίλαρντ Σίρς, ο οποίος αντέγραψε πιθανότατα το Παλάτσο Μπαρμπάρο, οικοδόμημα του 1425. Το αποτέλεσμα είναι κομψό και διακριτικό και απέχει από άλλες πιο εξωστρεφείς αντιγραφές της εποχής. Η συνομιλία αυτής της ουτοπικής Βενετίας με εξαίρετα έργα τέχνης ανάμεσα στον μεγαλοαστικό πλούτο της Βοστώνης αποτελεί το διαχρονικό γόητρο αυτού του ξεχωριστού μουσείου. Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του, η διευθύντρια Πέγκι Φόγκελμαν ανακοίνωσε όσα έχουμε να περιμένουμε στη διάρκεια του έτους. Ενα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια είναι η έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Αύγουστο με θέμα τους μυθολογικής εμπνεύσεως πίνακες του Τιτσιάνο. Στις αρχές του 2022 αναμένεται επίσης και η νέα βιογραφία της Ισαβέλας Στιούαρτ Γκάρντνερ, που αξιοποιεί νέο υλικό έρευνας. Η φωτογραφία είναι του αναγνώστη της «Κ» και φιλότεχνου Γιώργου Βαρδαλή, μόνιμου κατοίκου Βοστώνης, τον οποίον και ευχαριστούμε.

ΕΚΔΟΣΗ
Εμίλιο Πούτσι

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. TASCHEN

Ενας νέος συλλεκτικός τόμος των εκδόσεων Taschen είναι αφιερωμένος στον κόσμο του Ιταλού σχεδιαστή Εμίλιο Πούτσι (1914-1992), που έμεινε στην ιστορία με τα γεμάτα χρώματα και φαντασία ψυχεδελικά υφάσματα, σήμα κατατεθέν των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Κάθε τόμος κοστίζει 200 ευρώ και είναι επενδεδυμένος με διαφορετικό ύφασμα από την ανεξάντλητη συλλογή του Εμίλιο Πούτσι. Υπάρχει και η σειρά με ένα πραγματικό μαντίλι, στην τιμή των 1.500 ευρώ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Παλιός σταθμός, νέα ζωή

Ματιές στον κόσμο-2
B-ARCHITECTEN

Νέα ζωή στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Λάκεν στις Βρυξέλλες, έδωσε ένα νέο πρότζεκτ συνολικής ανάπλασης και νέου κοινωνικού προσανατολισμού, βραβευμένο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το γραφείο B-Architecten των Βρυξελλών αποκατέστησε το ρομαντικό κτίριο του 19ου αιώνα με τη χαρακτηριστική επένδυση από τούβλο και το συνέδεσε με νέες λειτουργίες, εκθεσιακούς χώρους, χώρους εργασίας, ατελιέ, κήπο και καφέ, ως πρότυπο κέντρο πολιτισμού και κοινωνικής ζωής.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Κλάρα Μπόου

Ματιές στον κόσμο-3

Πριν από 94 χρόνια, μας λέει το ημερολόγιο της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα, η Κλάρα Μπόου έσπασε ταμεία με τη συγκλονιστική επιτυχία της ταινίας «It». Ηταν η λέξη-σύμβολο που επινοήθηκε για το σεξαπίλ και η 23χρονη τότε Κλάρα Μπόου, ήδη ένα από τα μεγάλα ονόματα του βωβού κινηματογράφου, εκτοξεύθηκε ως το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που κατείχε το «κάτι άλλο» για να ξεκλειδώσει καρδιές. Η ρομαντική κομεντί της εποχής υπάρχει ολόκληρη στο YouTube.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Αλεξ ντα Κόρτε

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. THE NEW YORK TIMES

Το Μετροπόλιταν Μουσείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως ο καλλιτέχνης που θα αναλάβει τη φετινή εικαστική εγκατάσταση στην ταράτσα-ρουφ γκάρντεν του μουσείου είναι ο 41χρονος, Αμερικανός καλλιτέχνης Αλεξ ντα Κόρτε. Η εγκατάσταση θα εγκαινιαστεί στις 16 Απριλίου με κύριο χορηγό τους Bloomberg Philanthropies και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες. Ο θεσμός των εικαστικών εγκαταστάσεων στο ρουφ γκάρντεν εγκαινιάστηκε το 2013.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Αγαπημένο του κοινού

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. THE NATIONAL GALLERY

Τα κλειστά μουσεία στη Βρετανία μετρούν τη σχέση τους με το αποκλεισμένο κοινό με τα χτυπήματα στο Διαδίκτυο. Με ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, το πιο δημοφιλές έργο της συλλογής είναι το διπλό πορτρέτο του Γιαν βαν Αϊκ «Ο γάμος των Αρνολφίνι», έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1434 και αποτελεί έκτοτε πεδίο διαρκών αναλύσεων για την αστική κοινωνία στην πόλη Μπριζ του 15ου αιώνα, όπου εκείνη την εποχή εργαζόταν ο Βαν Αϊκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή