Ματιές στον κόσμο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 200 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου

Το έτος 2024 σηματοδοτεί την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, της περίφημης Νάσιοναλ Γκάλερι στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ. Η ιδέα της ανανέωσης και του φρεσκαρίσματος με νέες δυνατότητες για το κοινό, αλλά και μια γενικότερη μέριμνα για συνομιλία με τον ευρύτερο δημόσιο χώρο, ώθησε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε ενθουσιώδη συμμετοχή. Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει έξι αρχιτεκτονικά γραφεία, όλα ένα κι ένα, σε ένα πρώτο επίπεδο ιδεών για το νέο προφίλ της Εθνικής Πινακοθήκης. Κατ’ εξαίρεσιν προκρίθηκαν έξι γραφεία (αντί των προβλεπόμενων πέντε), όπως δήλωσε ο 56χρονος διευθυντής της Νάσιοναλ Γκάλερι, Γκαμπριέλε Φινάλντι. Ο Φινάλντι είναι Λονδρέζος μεγαλωμένος λόγω καταγωγής σαν Ιταλός, με σπουδές ιστορίας της τέχνης στο Ινστιτούτο Κορτό και ειδίκευση στο ισπανικό μπαρόκ. Με προϋπηρεσία στο Πράδο, ο Γκαμπριέλε Φινάλντι οδηγεί τώρα τη Νάσιοναλ Γκάλερι στον 21ο αιώνα και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για ένα σύγχρονο μουσείο, μια πραγματική παγκόσμια κιβωτό τέχνης και ιδεών. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ζητάει μια νέα εικόνα για το μέλλον. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνον αρχιτεκτονικές λύσεις για την καλύτερη ροή του κοινού ή την πρόσβαση στα έργα τέχνης, αλλά και επανασχεδιασμό της εισόδου της νεότερης Sainsbury Gallery, καθώς και προτάσεις για μια ευρύτερη συνομιλία της Πινακοθήκης, παλαιάς και νέας, με την Τραφάλγκαρ Σκουέρ και όλους τους χώρους σύνδεσης από το επίπεδο του δρόμου στην είσοδο του μουσείου. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια προβολή στο μέλλον και ενσωμάτωση σε αυτήν όλων των μεταβολών αλλά και των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει μια τέτοια μεγαλειώδης συγκέντρωση κορυφαίων έργων τέχνης, τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, όπως και όλα τα μεγάλα μουσεία διεθνούς διαμετρήματος, είναι εθνικός πλούτος και υπερεθνικό κτήμα ταυτόχρονα, μέρος μιας κοινής κλίμακας ανθρωπιστικών αξιών. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έχουν προκριθεί στην τελική εξάδα μεγάλα διεθνή γραφεία όπως αυτό του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, που έχει μεγάλη παρουσία και στο Βερολίνο, των Caruso St John, από το Λονδίνο και τη Ζυρίχη, του Ασίφ Καν από το Λονδίνο, του Ντέιβιντ Κον επίσης από το Λονδίνο, των Selldorf Architects από τη Νέα Υόρκη και των Witherford Watson Mann με βάση το Λονδίνο. Η έμφαση θα δοθεί στην πτέρυγα Sainsbury της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά το ευρύτερο ζητούμενο είναι μια αναβαπτισμένη εμπειρία του επισκέπτη. Το ολικό βίωμα. Ο δημόσιος χώρος και το μεγάλο, εθνικό-διεθνές μουσείο. 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Σπάνιες φωτογραφίες

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. SWANN GALLERIES

Το Rijksmuseum του Αμστερνταμ απέκτησε μια σπάνια συλλογή φωτογραφιών. Είναι το άλμπουμ του Ολλανδού φωτογράφου δρόμου και κινηματογραφιστή Εντ φαν ντερ Ελσκεν, το οποίο αποκτήθηκε μέσω δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη έναντι 21.250 δολαρίων. Το άλμπουμ, δημιουργημένο το 1951, περιλαμβάνει φωτογραφίες παρισινών δρόμων, καθώς και πορτρέτα Ολλανδών φωτογράφων. Ο Ελσκεν είχε ζήσει για χρόνια στο Παρίσι και είχε συνεργαστεί με το πρακτορείο Μάγκνουμ. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Πορτρέτα Ινδιάνων

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. METROPOLITAN MUSEUM

Μία από τις νέες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει τις υδατογραφίες του Ελβετού Καρλ Μπόντμερ (1809-1893) με πορτρέτα αυτόχθονων Αμερικανών. Ο Μπόντμερ, ταλαντούχος ακουαρελίστας, ήταν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους που ταξίδεψαν κατά μήκος του ποταμού Μιζούρι τη δεκαετία του 1830, όταν φιλοτέχνησε την πολύτιμη αυτή συλλογή, η οποία πλέον αποτελεί ανεκτίμητο τεκμήριο για τη ζωή των Ινδιάνων τον 19ο αιώνα.

ΚΑΪΡΟ
Δυτική τέχνη

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. THE ART NEWSPAPER

Επειτα από δέκα χρόνια σιωπής, το επιβλητικό μουσείο με τη συλλογή του ζεύγους Μοχάμεντ Μαχμούντ Χαλίλ άνοιξε και πάλι για το κοινό. Η επαναλειτουργία του έγινε με τρόπο επίσημο από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα διεκδικεί πολιτιστική εξωστρέφεια. Η συλλογή, που στεγάζεται σε ένα ανάκτορο της Μπελ Επόκ, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής μεγάλων δασκάλων καθώς και έργα διακοσμητικής τέχνης, κυρίως πορσελάνες, και αρχαία αντικείμενα. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Πρίγκιπας Φίλιππος

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. THE BRITISH MUSEUM

Με τον δικό του τρόπο, το Βρετανικό Μουσείο αποχαιρέτισε στα κοινωνικά δίκτυα τον πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου. Με τις σκέψεις στη βασίλισσα και στη βασιλική οικογένεια, το μουσείο συμμετείχε στο πένθος διατηρώντας μεσίστια τη βρετανική σημαία. Και παράλληλα ανήρτησε, δίνοντας στη δημοσιότητα, ένα ορειχάλκινο μετάλλιο της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών με εγχάρακτη τη μορφή του πρίγκιπα Φίλιππου σε θέση προφίλ. Το έτος κυκλοφορίας είναι το 1953. 

ΤΑΪΒΑΝ
Σαντιάγο Καλατράβα

Ματιές στον κόσμο-5
FAR EASTERN IMAGE

Το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Σαντιάγο Καλατράβα στην Ταϊβάν θα ανεγερθεί στην πόλη Ταογουάν, στο βόρειο τμήμα της νήσου, με πληθυσμό άνω των 2 εκατ. κατοίκων. Θα έχει πολλαπλές χρήσεις ως κέντρο πολιτισμού και εκθεσιακών χώρων και θα συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Γουάν Ζε. Το νέο συγκρότημα θα αποτελείται από τρία κτίρια και προβλέπεται ήδη ότι θα γίνει έμβλημα της περιοχής και μοχλός ανάπτυξης καθώς θα συνδεθεί με νέες συγκοινωνιακές υποδομές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή