Η αυστριακή άνοιξη του 1900-1910 στη Νέα Υόρκη
Η περίπτωση της Neue Galerie στη Νέα Υόρκη είναι ιδιάζουσα και γοητευτική. Αφιερωμένη στη γερμανόφωνη μετάβαση στον μοντερνισμό, στη Γερμανία και στην Αυστρία, στο γύρισμα του εικοστού αιώνα, η Neue Galerie είναι μια πινακοθήκη προσηλωμένη στους στόχους της και μια εσαεί πύλη-επαφή με αυτόν τον σαγηνευτικό κόσμο, συνυφασμένο με τη Βιέννη, το Μόναχο, το Βερολίνο και άλλα κέντρα του γερμανόφωνου κόσμου την εποχή που επιζούσαν ακόμη οι αυτοκρατορίες, αλλά με έντονη και διάσπαρτη την αμφισβήτηση για την παλαιά τάξη των πραγμάτων. Η Neue Galerie είχε παραμείνει κλειστή λόγω πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, αλλά στο μεσοδιάστημα δεν έμεινε άπραγη. Προχώρησε σε ένα ευρύ πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών της για καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών της αλλά και συντήρησης των εξαιρετικών εσωτερικών του κτιρίου που αντανακλούν την παλιά δόξα της Πέμπτης Λεωφόρου. Πράγματι, το κτίριο-μνημείο στο οποίο στεγάζεται η Neue Galerie είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατάλοιπα του παλιού Μανχάταν, στο 1048 της Πέμπτης Λεωφόρου. Αρχικά σχεδιάστηκε ως ιδιωτική κατοικία το έτος 1914 από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Carrère και Hastings, κορυφαίων της εποχής, δημιουργών μεταξύ άλλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και της Frick Collection. «Η αφοσιωμένη ομάδα της Neue Galerie υπηρετεί τον μοναδικό σκοπό μας από τη στιγμή που το μουσείο μας άνοιξε τις πόρτες του, τον Νοέμβριο του 2001», λέει ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ, ιδρυτής και πρόεδρος της Neue Galerie. «Και ο σκοπός μας είναι να φέρνουμε στο αμερικανικό και στο διεθνές κοινό κορυφαία δείγματα τέχνης και ντιζάιν από τη Γερμανία και την Αυστρία των αρχών του εικοστού αιώνα». Η διευθύντρια του μουσείου, Ρενέ Πράις, μιλώντας με αφορμή την επαναλειτουργία της Neue Galerie, διάλεξε ωραίες λέξεις για να περιγράψει αυτόν τον προορισμό ως «τόπο ομορφιάς, γαλήνης, ανακάλυψης, τέρψης». Η εναρκτήρια έκθεση, από όπου και η κεντρική φωτογραφία, έχει θέμα τα αυστριακά αριστουργήματα από τις συλλογές του μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα ζωγραφικής, σχέδια και διακοσμητικές τέχνες. Ανάμεσά τους και το διάσημο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ «Το πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ» (1907) καθώς και δείγματα εφαρμοσμένης τέχνης από τα εργαστήρια των καλλιτεχνών της βιεννέζικης «Απόσχισης», όπως ο Γιόζεφ Χόφμαν, ο Κόλομαν Μόζερ και άλλοι. Η Neue Galerie γεννήθηκε ως ιδέα από δύο στενούς φίλους, τον έμπορο τέχνης και επιμελητή εκθέσεων Σερζ Σαμπάσκι και τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και συλλέκτη Ρόναλντ Σ. Λόντερ.
ΠΑΡΙΣΙ
Ελβετικός μοντερνισμός
Στο μουσείο Ορσέ, στο Παρίσι, παρουσιάζεται μεγάλο αφιέρωμα στην ελβετική ζωγραφική των μεταβατικών ρευμάτων της περιόδου 1890-1920, με τα πρώτα κινήματα του μοντερνισμού και τις εκδοχές του συμβολισμού. Η Ελβετία έζησε την περίοδο εκείνη μεγάλη καλλιτεχνική ανάπτυξη και πολλές προσωπικότητες αναδύθηκαν όπως ο Φελίξ Βαγιοτόν, ο Κούνο Αμιέτ, ο Αλμπέρτο Τζακομέτι, λίγο αργότερα, και πολλοί ακόμη που δείχνουν το ιδιαίτερο ύφος της ελβετικής σχολής.
ΚΟΛΩΝΙΑ
Φόρος τιμής
Στο παρεκκλήσι της Αγίας Ούρσουλας, σχεδιασμένο από τον πρόσφατα χαμένο αρχιτέκτονα Γκότφριντ Μπεμ, ο 70χρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Τζούλιαν Σνάμπελ παρουσιάζει έργα του σε μία έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου του, Αμερικανού εικαστικού, Σάι Τουόμπλι, ο οποίος πέθανε πριν από δέκα χρόνια. Η έκθεση, αυτή, γίνεται συνεπώς ένα τρίγωνο μνήμης και αλληλεπίδρασης μέσα στο κέλυφος ενός μοντερνιστικού ναού, που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Επιστροφή έργων τέχνης
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να εξετάσει την προέλευση μεγάλου αριθμού έργων τέχνης που βρίσκονται σε συλλογές μουσείων της χώρας, προκειμένου να εντοπιστούν κλεμμένοι πίνακες ζωγραφικής από σπίτια Εβραίων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Αν δεν εντοπιστούν οι κληρονόμοι, τα έργα τέχνης θα παραχωρηθούν στην εβραϊκή κοινότητα. Ο αριθμός των κλεμμένων έργων από Εβραίους ιδιοκτήτες υπολογίζεται σε 3.200.
ΜΑΔΡΙΤΗ
Νέος Πικάσο
Το μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη ανακοίνωσε την απόκτηση ενός ακόμη νέου έργου του Πικάσο. Είναι το «Μπούστο γυναίκας 43» (1943), το οποίο δωρήθηκε στο μουσείο από την οικογένεια Αράνγκο Μοντούλ και τη Συλλογή Τέχνης Αραμοντ ως μία κίνηση εκτίμησης στη μακρά πορεία 200 χρόνων του Πράδο. Η δωρεά έγινε στους «Αμερικανούς Φίλους του Μουσείου Πράδο» μαζί με ένα ακόμη έργο τέχνης με την υπογραφή του Βελάσκεθ («Προσωπογραφία Φιλίππου Γ΄»).
ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο κόσμος της Αν Μαγκίλ
Γεννημένη στη Βόρεια Ιρλανδία το 1962, η Αν Μαγκίλ είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αυθεντικές ζωγράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστή για τα ατμοσφαιρικά έργα τέχνης με κάρβουνο και παστέλ. Η νέα της έκθεση στην αίθουσα τέχνης Τζον Μάρτιν, στο Λονδίνο (έως 30 Ιουλίου), παρουσιάζει μια ενότητα με τοπίο και πρόσωπα, νοσταλγική και απολύτως συνυφασμένη με το σύμπαν που συστηματικά δημιουργεί η Αν Μαγκίλ (https://annemagill.com/).