Ματιές στον κόσμο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπάνια συλλογή σχεδίων στη Νέα Υόρκη

Στο Κέντρο Σχεδίου, στο Drawing Center στο Σόχο της Νέας Υόρκης, παρουσιάζεται τμηματικά μία από τις σπουδαιότερες συλλογές σχεδίων, αυτή του Τζακ Σίαρ (Jack Shear) που είναι ο ίδιος φωτογράφος, επιμελητής εκθέσεων και φυσικά μανιώδης συλλέκτης. Η πρόθεση είναι αρχικά να αναδειχθεί αυτή η διαρκώς αυξανόμενη συλλογή των έως τώρα περίπου 1.000 σχεδίων, εξαιρετικής ποιότητας από διάφορες περιόδους, αλλά και να υπογραμμιστούν η ομορφιά και οι μυστικοί κώδικες του σχεδίου που, σε σχέση με τη ζωγραφική στον καμβά, είναι ελαφρώς υποτιμημένο μέσο έκφρασης στη συνείδηση του κοινού, παρότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι μάς έχουν κληροδοτήσει αριστουργήματα. Επιπλέον, το Drawing Center της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στησίματος των εκθέσεων, όπου το ίδιο το στήσιμο είναι μέρος της έκθεσης, είναι μέρος όσων θα προσέξει ο επισκέπτης. Το στήσιμο, που εν προκειμένω ανέλαβε ως επιμελήτρια η γλύπτρια Αρλίν Σεσέ (Arlene Shechet), είναι από μόνο του μια εικαστική εγκατάσταση, που γεννιέται από τις συνθέσεις, τα γκρουπαρίσματα, τις νέες ενότητες αλλά και τις κορνίζες των έργων σε απρόβλεπτους συνδυασμούς. Μας διδάσκει συνεπώς η έκθεση αυτή έναν τρόπο θέασης. Γι’ αυτό και έχει τον τίτλο «Ενας τρόπος να βλέπεις», καθώς επιδιώκει συν τοις άλλοις τη διαπαιδαγώγηση του βλέμματος, που είναι μια διά βίου διαδικασία. H Αρλίν Σεσέ σχεδίασε η ίδια ακόμη και τους πάγκους, από κορμούς ξύλου, όπου μπορεί να κάθεται το κοινό, όλα ως συνολικό μέρος της έκθεσης και του βιώματος. Η ίδια λέει πως οι συνθέσεις που έκανε με τα έργα είναι και αυτές ένας τρόπος να δουλεύεις με ένα υλικό και έχει παραλληλίες με τον τρόπο που κάνει η ίδια γλυπτική. Το Drawing Center της Νέας Υόρκης καθώς παρουσιάζει τμηματικά τη συλλογή του Τζακ Σίαρ, με έργα σχεδίων μεγάλων δασκάλων μαζί με έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, διαφορετικών και ποικίλων αναφορών ο καθένας, συγκροτεί μια πρόταση την οποία καταθέτει δημοσίως για τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τέχνη μοιραζόμενοι ένα κοινό βίωμα. Η ποιότητα των έργων είναι τόσο υψηλή που ο συλλέκτης επιθυμεί να τα δωρίσει σε ένα πανεπιστήμιο ή ένα μεγάλο μουσείο, όπου θα μπορούν να μελετηθούν διεξοδικά από τους ιστορικούς της τέχνης. Μπορείτε να δείτε το σύντομο βίντεο με την επιμελήτρια της έκθεσης στο https://drawingcenter.org/.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Τέχνη και μύθοι

Στις 10 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης μια ενδιαφέρουσα έκθεση επικεντρωμένη στη θεματική των μύθων και στην αναπαράστασή τους μέσω της τέχνης. Ολα τα έργα, ζωγραφική, χαρακτική και σχέδια, προέρχονται από τις συλλογές του μουσείου, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο είδος του στην Κεντρική Ευρώπη. Τα 32 έργα που παρουσιάζονται καλύπτουν την περίοδο από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. BUDAPEST FINE ARTS MUSEUM

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η Τόνι Μόρισον και οι άλλοι

Η αίθουσα τέχνης David Zwirner παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση που διερευνά τη μαύρη ταυτότητα μέσα από το έργο και την προσωπικότητα της Τόνι Μόρισον. Με επιμελητή τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα Χίλτον Αλς, η έκθεση υπογραμμίζει το έργο που έκανε η Μόρισον για την κοινωνική ορατότητα της μαύρης δημιουργίας και φέρνει κοντά έργα σημαντικών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους και του Τζέιμς Μάρσαλ.

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. DAVID ZWIRNER

ΛΟΝΔΙΝΟ
Βερονέζε τρισδιάστατος

Η καινοτομία που φέρνει η Εθνική Πινακοθήκη είναι ελκυστική, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να δείτε ψηφιακά την αρχική θέση για την οποία δημιουργήθηκαν ορισμένα από τα αριστουργήματα που έχει στις συλλογές της. Η νέα ψηφιακή έκθεση (έναρξη 7 Μαρτίου) εστιάζεται στο έργο του Βερονέζε «Η αγιοποίηση του Αγίου Νικολάου», που αρχικά τοποθετήθηκε στον ναό του Σαν Μπενεντέτο κοντά στη Μάντουα. Εκεί, θα τον «δούμε»…

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. NATIONAL GALLERY

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Τότε και τώρα

Το Rijksmuseum, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη του Αμστερνταμ, προσφέρει πέρα από πολύτιμες συλλογές και γνώση για την αστική ιστορία. Στην ψηφιακή διαπαιδαγώγηση που παρέχει, ενδιαφέρον έχει η σειρά «Τότε και τώρα», που επιχειρεί να αναδείξει πτυχές του Αμστερνταμ μέσα από έργα τέχνης. Εμφαση έχει δοθεί στον κλασικό τοπιογράφο της πόλης Χέριτ Μπερκχέιντε (1638-1698), που ζωγράφισε το Αμστερνταμ της χρυσής περιόδου.

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. RIJKSMUSEUM

ΕΛΣΙΝΚΙ
Ολυμπιακό Στάδιο

Η αποκατάσταση και η επέκταση του ιστορικού Ολυμπιακού Σταδίου του Ελσίνκι, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1952, είναι έργο των K2S Architects Ltd και Arkkitehdit NRT. Το έργο είναι υποψήφιο μαζί με 39 ακόμη υποψηφιότητες από 18 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου για το αρχιτεκτονικό βραβείο Μις βαν ντερ Ρόε. Από την Ελλάδα υπάρχει η υποψηφιότητα για τις Dexamenes (ξενοδοχείο στην Πελοπόννησο), έργο του K-Studio.

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. TUOMAS UUSHEIMO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή