Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Πράδο, στη Μαδρίτη, παρουσιάζει ένα έργο ζωγραφικής υψηλού συμβολισμού και μεγάλης αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, σε μία από τις αίθουσες του κτιρίου Βιγιανουέβα έως τις 3 Ιουλίου. Είναι μια έκθεση ενός έργου, αλλά η αφηγηματική δύναμη είναι μεγάλη και η σύνδεση με άλλες ιστορίες ισχυρή. Ανήκει στη σειρά εκθέσεων «Η σημασία ενός πίνακα», που επικεντρώνεται σε ένα έργο κάθε φορά. Στο προσκήνιο είναι τώρα το έργο του Γιαν Μπρίγκελ του πρεσβύτερου σε συνεργασία με τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, δημιουργία της περιόδου 1617-18, μέρος της σειράς έργων με θέμα τις πέντε αισθήσεις. Τώρα οι προβολείς είναι πάνω στην αίσθηση της όσφρησης, σε ένα έργο γεμάτο φυτά, άνθη και αισθησιασμό, στο οποίο ο Ρούμπενς (που ήταν φίλος με τον Μπρίγκελ) ζωγράφισε τις αλληγορικές φιγούρες. Ο Μπρίγκελ ήταν από τους πρώτους που είχαν ειδικευθεί στη ζωγραφική λουλουδιών. Το Πράδο συνεργάζεται με την εταιρεία αρωμάτων Puig με σκοπό τη δημιουργία νέων αρωμάτων εμπνευσμένων από φυτά που απεικονίζονται στο έργο του Μπρίγκελ και του Ρούμπενς. Αρώματα από σύκα, άνθη πορτοκαλιάς, νούφαρα, αλλά και λιγότερο προφανή φυτά, που όμως βρίσκονταν σε συνταγές αρωμάτων του 1500 και του 1600. Ο Γκρεγκόριο Σόλα, κορυφαίος αρωματοποιός της Puig, έχει δημιουργήσει ήδη δέκα νέα αρώματα με έμπνευση από αυτό το έργο ζωγραφικής του Πράδο. Ενα από αυτά πήρε το όνομα «Γάντια» και αναπαράγει μια συνταγή του 1696 που βασιζόταν στη μυρωδιά των γαντιών αρωματισμένων με άμπερο, το οποίο έχει προέλευση εκκρίσεις φάλαινας! Υπάρχουν όμως και τα πιο προφανή, από άνθη και φυτά που αυτομάτως μας συνδέουν με την αρωματοποιία. Το θέμα του πίνακα είναι ένας ουτοπικός κήπος, μια Εδέμ αισθήσεων, με σπάνια δέντρα και φυτά. Παραπέμπουν στον κήπο της Ισαβέλας Κλάρας Ευγενίας και του συζύγου της, που έμεναν στις Βρυξέλλες στις αρχές του 17ου αιώνα. (Ο Μπρίγκελ έζησε για πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα.) Ο κήπος αυτός ήταν η πηγή έμπνευσης. Αλλά ο Μπρίγκελ γέννησε έναν ολόκληρο κόσμο. Απεικονίζονται πάνω από 80 φυτά αλλά και πολλά ζώα, μια ωδή στο βασίλειο των ζώων και των φυτών. Ενα κυνηγόσκυλο ή μια μοσχογαλή έχουν θέση, όπως θέση έχουν και αντικείμενα που έχουν σχέση με την όσφρηση, αρωματισμένα γάντια, μπουκάλια, αποστακτήρια και κάθε φύσεως δοχεία. Ενας κόσμος που ορίζεται και που δοξάζει την όσφρηση.

Ματιές στον Κόσμο

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης-1
FELIPE DANA/AP

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πλήγμα στα μνημεία
Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO. Εχουν καταγραφεί φθορές και καταστροφές σε 53 πολιτιστικούς θησαυρούς, ανάμεσά τους σε 29 εκκλησίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, όλα καταγεγραμμένα ως παγκόσμια κληρονομιά. Περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχει πληγεί το Χάρκοβο. Η Ουκρανία έχει επτά μνημεία στον κατάλογο της UNESCO. 

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης-2
A.P.

ΑΠΩΛΕΙΑ
Πατρίκ Ντεμαρσελιέ
Κορυφαίος στον τομέα του, ο Γάλλος φωτογράφος μόδας και πορτρετίστας Πατρίκ Ντεμαρσελιέ πέθανε σε ηλικία 79 ετών και με τον θάνατό του προκάλεσε ένα νέο βλέμμα πάνω στην παρακαταθήκη του. Υπήρξε ο προσωπικός φωτογράφος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και είχε συνεργαστεί με τα κορυφαία περιοδικά της εποχής του. Είχε δεχθεί κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση από μοντέλα, κατηγορίες τις οποίες είχε αρνηθεί.

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης-3
CAITLIN OCHS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Αννα Νετρέμπκο

Επιχειρεί να διασώσει τη φήμη της η διάσημη Ρωσίδα σοπράνο μετά τη διακοπή της 20ετούς συνεργασίας της με τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Εμφανίσεις της στη Γερμανία ακυρώθηκαν επίσης. Η Νετρέμπκο, που φέρεται να είναι υποστηρίκτρια του Πούτιν, έκανε νέες δηλώσεις με την πρόθεση να ανασκευάσει προηγούμενες. «Δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα, ούτε συνδέομαι με κάποιον ηγέτη στη Ρωσία» – δήλωση που και πάλι κρίθηκε ανεπαρκής.

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης-4
ROYAL COLLECTION TRUST

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η Ιαπωνία στην Αγγλία

Η Βασιλική Συλλογή (Royal Collection Trust) διαθέτει ορισμένα αριστουργήματα ιαπωνικής τέχνης, πολλά από τα οποία ήταν δώρα προς τη βασίλισσα Βικτωρία και τους βασιλείς που ακολούθησαν (Εδουάρδος, Γεώργιος) έως την Ελισάβετ. Η νέα έκθεση στο Queen’s Gallery φέρνει κοντά πάνω από 150 έργα τέχνης, που φωτίζουν όλες τις πτυχές (διπλωματικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές) ανάμεσα στον ιαπωνικό και στον βρετανικό κόσμο. 

Η τέχνη της ζωγραφικής και η αίσθηση της όσφρησης-5
HAUSER & WIRTH

ΖΥΡΙΧΗ
Το δεύτερο φύλο

Εβδομήντα (και πλέον) χρόνια από την έκδοση του βιβλίου της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Το δεύτερο φύλο», μία έκθεση σύγχρονης τέχνης διερευνά τρόπους προσέγγισης, αντιπαράθεσης ή διαλόγου με το αρχικό έργο. Με επιμέλεια της Σοφί Μπερεμπί, η Hauser & Wirth παρουσιάζει την έκθεση στην γκαλερί της Ζυρίχης με στόχο να προκαλέσει νέα σκέψη πάνω σε θέματα φύλου, ισχύος και ταυτότητας μέσα από τα νέα μέσα της σύγχρονης τέχνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή