50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972

Στις συλλογές της η Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας έχει συγκεντρώσει από διάφορα αρχεία, καθώς και από σημαντικούς φωτογράφους, μια σειρά από φωτογραφίες που αφηγούνται από διάφορες οπτικές τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 που είχαν διεξαχθεί στο Μόναχο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συλλογές της η Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας έχει συγκεντρώσει από διάφορα αρχεία, καθώς και από σημαντικούς φωτογράφους, μια σειρά από φωτογραφίες που αφηγούνται από διάφορες οπτικές τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 που είχαν διεξαχθεί στο Μόναχο. Οι Αγώνες εκείνοι έμειναν στην Ιστορία εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών αθλητών, γεγονός που συντάραξε τη διεθνή γνώμη και προκάλεσε προσωρινή διακοπή των Αγώνων. Η επίθεση είχε γίνει από Παλαιστινίους στο ολυμπιακό χωριό με στόχο την αποστολή του Ισραήλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιχμαλωσία 200 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Πέρα από αυτό το θλιβερό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου έμειναν επίσης στην Ιστορία για τις εξαιρετικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Στάδιο, έργο του αρχιτέκτονα Γκίντερ Μπένις και των μηχανικών Φράι Οτο και του Ελληνα Γιάννη Αργύρη, έγινε αρχιτεκτονικό έμβλημα και παραμένει αξιοθέατο έως τις μέρες μας. Η Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, με την αφορμή της επετείου των 50 ετών από τους Ολυμπιακούς του 1972, εγκαινιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Ολύμπια 72» (από το όνομα του Σταδίου), ένα οπτικό πανόραμα 72 φωτογραφιών που παρουσιάζουν τα μεγάλα έργα που άλλαξαν το Μόναχο, το Στάδιο και το κλίμα εποχής, ήδη μισόν αιώνα πίσω. Το Στάδιο με τη θεαματική τέντα του, που συμβόλιζε τις Αλπεις, αποκαλύφθηκε για να παρουσιάσει το πρόσωπο της Γερμανίας, νέο, φωτεινό και αισιόδοξο (κατά τραγική ειρωνεία σε Αγώνες που κηλιδώθηκαν από τρομοκρατική επίθεση). Πάντως, το Μόναχο του 1972 επιδίωξε να είναι ο αντίπαλος πόλος του Βερολίνου του 1936 και να στείλει διεθνώς ένα μήνυμα για την αναγεννημένη Γερμανία. Πολλές από τις φωτογραφίες της εποχής είχαν δημοσιευτεί στο δημοφιλές περιοδικό «Στερν». Για την πόλη του Μονάχου, οι Αγώνες ήταν το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Από το 1966, οπότε έλαβε το χρίσμα, έως το 1972 που εγκαινιάστηκαν οι Αγώνες, έγιναν πολλά έργα, όπως το δίκτυο του μετρό και του προαστιακού, οικοδομικά προγράμματα και νέοι δρόμοι. Τον Αύγουστο του 1972, το Μόναχο διαφημιζόταν (και ήταν τότε) η πιο μοντέρνα πόλη της Γερμανίας. Φωτογράφοι από όλον τον κόσμο κατέγραψαν αυτήν τη μεταβολή. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν για τους Αγώνες. Σήμερα, το Πάρκο Ολύμπια αφηγείται και πάλι την ιστορία…

Ματιές στον κόσμο 

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972-1
PHILADELPHIA MUSEUM OF ART

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Τζον Λαφάρζ
Στην πτέρυγα αμερικανικής τέχνης στο Μουσείο της Φιλαδέλφειας, ξεχωριστή θέση κατέχει το έργο και το ιδιαίτερο αισθητικό σύμπαν του Τζον Λαφάρζ (1835-1910). Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αμερικανούς καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από την ιαπωνική τέχνη. Με ασύμμετρες συνθέσεις και ρευστά περιβάλλοντα, ο Λαφάρζ επινόησε τις οπαλίνες και τα αρ νουβό αριστουργήματά του στο γυαλί, που προκαλούν πάντα θαυμασμό. Στη φωτογραφία, η «Ανοιξη» (1901-02).

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972-2
GEORGES PONCET

ΒΕΝΕΤΙΑ
Ανσελμ Κίφερ
Η έκθεση του Ανσελμ Κίφερ με νέα έργα στο Παλάτσο Ντουκάλε στη Βενετία προκαλεί ευρύτατο ενδιαφέρον. Θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στο επιβλητικό εσωτερικό. Η πρόσκληση προήλθε από το Ιδρυμα Μουσείων της Βενετίας με μια πρόταση συνομιλίας με τον υποβλητικό χώρο αλλά και με την ιστορική διαδρομή της Βενετίας στον χρόνο. Το στήσιμο των έργων συνιστά από μόνο του μια πολυεπίπεδη εγκατάσταση.

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972-3
TASCHEN

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σαν Φρανσίσκο
Νέος τόμος στη σειρά Αρχιτεκτονικής και Φωτογραφίας του οίκου Taschen αφιερώνεται στη διαχρονική γοητεία του Σαν Φρανσίσκο. Με τιμή 50 ευρώ, ο μεγάλος τόμος περιλαμβάνει το σύνολο της εικονογραφίας της πόλης, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί από κορυφαίους φωτογράφους. Στη φωτογραφία, χαρακτηριστική σκηνή από το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο του 1947 σε λήψη του Μαξ Γιάβνο, από τα αρχεία του ιδρύματος του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972-4
THE COURTAULD

ΛΟΝΔΙΝΟ
Χέρια του 1430
Στις αίθουσες για την τέχνη του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, στο Ινστιτούτο Κορτό, μπορεί κανείς να εστιάσει σε αριστουργήματα. Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες έργων της συλλογής του, το Κορτό μάς οδηγεί σε αυτό το έργο του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν (π. 1399-1464) και στη λεπτομέρεια του χεριού. Το δαχτυλίδι καμέο στο δάχτυλο, σε επαφή με τη σελίδα του βιβλίου, συμβολίζει το ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και την κλασική λογοτεχνία. 

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972-5
ALBERTINA MUSEUM

ΒΙΕΝΝΗ
Τα σχέδια του Κλιμτ
Το Μουσείο Αλμπερτίνα (Μόντερν) παρουσιάζει τα όχι τόσο γνωστά σχέδια του Γκούσταφ Κλιμτ σε μια έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Αλμπερτίνα ήταν η στέγη του Σπιτιού της Τέχνης, που αποτέλεσε τον πυρήνα για την καλλιτεχνική «Απόσχιση» της Βιέννης, κίνημα στο οποίο ένα από τα βασικά μέλη ήταν ο ίδιος ο Κλιμτ. Τα σχέδιά του αποκαλύπτουν τα στάδια της ωρίμανσής του και σε αυτά ανιχνεύονται τα θέματά του. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή