Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

H «Ιλιάδα» του Στ. Λιβαθινού στο «Χώρα»

Για δεκαπέντε ακόμη παραστάσεις θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Χώρα» η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, ένα έργο που συζητήθηκε. Σε αυτήν την τετράωρη σε διάρκεια παράσταση, ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το έπος του Ομήρου μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι δεκαπέντε ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο;

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου. Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ημελλος, Νεφέλη Κουρή, Αμαλία Τσεκούρα, Λευτέρης Αγγελάκης, Βασίλης Ανδρέου, Διονύσης Μπουλάς, Γεράσιμος Μιχελής, Αργυρώ Ανανιάδου κ.ά.

​​Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 13 Απριλίου στο θέατρο «Χώρα», Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210-86.73.945.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ

Bασίλης Κολτούκης

Ατομική έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Βασίλη Κολτούκη με εικόνες από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών υπό τον τίτλο «Τoujours un peu plus loin».

​​Γλύκωνος 4, Δεξαμενή. Ως τις 29 Μαρτίου.

ΣΤΕΓΗ

«Clear History»

Mε την παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου «Clear History» της Μολδαβής δραματουργού και σκηνοθέτιδος Nicoleta Esinencu, που βασίζεται σε αρχειακό υλικό και αποκαλύπτει τις αντισημιτικές ενέργειες του δικτάτορα Ιον Αντονέσκου, όπως η δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στην Τρανσνίστρια, συνεχίζεται το φεστιβάλ «Transitions 1.Balkans» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

​​

Σήμερα στις 7 μ.μ.

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ημερολόγιο Ναπολέοντα Ζέρβα»

Το βιβλίο «Ημερολόγιο στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα 1942-1945» (εκδ. Ωκεανίδα) σε επιμέλεια έκδοσης Δημήτρη Θάνα παρουσιάζεται την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου από τους Βαγγέλη Τζούκα, Μίμη Ανδρουλάκη και Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Συντονίζει ο Ηλίας Μαγκλίνης.

​​

Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου.

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Λαμπρό αφιέρωμα στον Κων. Παρθένη

Ως την 1η Ιουνίου θα διαρκέσει το λαμπρό αφιέρωμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη στον πατέρα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, Κωνσταντίνο Παρθένη, με τίτλο «Τέχνη και Πνεύμα».

Ο καλλιτέχνης που κατάφερε να συγκεράσει τη μορφολογική αντίληψη της μοντέρνας αισθητικής με τη νεοελληνική αντίληψη της ζωγραφικής, άλλαξε τον ρου της ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση παρουσιάζει πολύτιμα έργα της εξελικτικής πορείας του κορυφαίου δημιουργού από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας της Ελλάδος, Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, Υπουργείου Εξωτερικών, Βουλής των Ελλήνων, Iερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών. Ιχνηλατεί την πορεία του με πληρότητα.

Η διάρθρωσή της συντίθεται από πορτρέτα, θρησκευτικά, ηθογραφικά, αλληγορικά θέματα, νεκρές φύσεις και τοπία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλεξανδρινός Παρθένης φέρει στη ζωγραφική του τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, αλλά είναι ανοιχτός και στα ερεθίσματα του καιρού του χάρις στην κοσμοπολίτικη φύση του. Ο σπουδαίος ζωγράφος ήταν και μεγάλος δάσκαλος, καθώς δίπλα του μαθήτευσαν καλλιτέχνης όπως ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος, ο Τέτσης.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Νίκος Ζίας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Θέατρο Κωφών Ελλάδος

Τη συνύπαρξη κωφών και ακουόντων ηθοποιών στη σκηνή δοκιμάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του το Θέατρο Κωφών Ελλάδος με την παράσταση «Kάρβουνο», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά. Μια σύνθεση αποσπασμάτων λογοτεχνικών έργων, αληθινών μαρτυριών και τραγουδιών της δεκαετίας του ’40, το έργο περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα ενός ζευγαριού στα χρόνια του Εμφυλίου.

​​

Σαχτούρη 8-10, Ψυρρή. Κάθε Παρασκευή με Κυριακή στις 9 μ.μ. ώς τις 13 Απριλίου.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«War Horse»

H επιτυχημένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας «War Horse», βασισμένη στη νουβέλα για παιδιά του Μάικλ Μορπούργκο, σε θεατρική μεταφορά του Νικ Στάφορντ, σκηνοθεσία Μάριαν Ελιοτ και Τομ Μόρις και χορογραφίες του Τόμπι Σέντγουικ, προβάλλεται σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το New London Theatre στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρωταγωνιστούν ηθοποιοί και φυσικού μεγέθους μαριονέτες – άλογα της Noτιοαφρικανικής Handspring Puppet Company.

​​

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 9 μ.μ.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Η ζωή στην Αθήνα τον εικοστό αιώνα

Ανέκδοτες φωτογραφίες, που τράβηξαν κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τις αρχές του 20ού αιώνα και σε διάστημα περίπου πέντε δεκαετιών, παρουσιάζονται στην «Τεχνόπολη» υπό τον τίτλο «Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα». Συγκεντρωμένες και τεκμηριωμένες από τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Παπακαλού, οι ασπρόμαυρες εικόνες από τον Κεραμεικό, το Γκάζι, τον Βοτανικό και το Ρουφ –η υπό κατασκευή Γεωπονική Σχολή, το εργοστάσιο Φωταερίου εν λειτουργία, η Κωνσταντινουπόλεως ως χωματόδρομος κ.ά.– ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο παρελθόν της Αθήνας, εστιάζοντας σε στιγμές καθημερινότητας στα σπίτια, τα σχολεία, τα καφενεία και τους δρόμους, ενώ παράλληλα τους προσφέρουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τα κατάλοιπα του χθες στο σήμερα.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την «Τεχνόπολη», τον Σύλλογο Κατοίκων «Μέγας Αλέξανδρος» και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

​​Πειραιώς 100. Διάρκεια έως τις 23 Μαρτίου

ΜΕΓΑΡΟ

«Τα ιερά κοχύλια της τζαζ»

O διάσημος τρομπονίστας Steve Turre παίζει τζαζ χρησιμοποιώντας κοχύλια, πλαισιωμένος από τους Nino Menci (πιάνο), Marco Marzola (μπάσο), Dion Parson (ντραμς) και Bruce Williams (σαξόφωνο) στο Μέγαρο Μουσικής.

​​Την Τετάρτη στις 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή