Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεατρικό γεγονός το «Δεκαήμερο» στο Εθνικό

Μια θεατρική εκδοχή του έργου του Βοκάκιου «Δεκαήμερο», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Στις εκατό νουβέλες, που γράφτηκαν στο διάστημα του 1349 με 1951, ο μεγάλος Ιταλός λογοτέχνης μιλάει για τον έρωτα και τις απολαύσεις της ζωής με αμεσότητα, χιούμορ και αγάπη για τον άνθρωπο. Η παράσταση βασίζεται στο «Δεκαήμερο» σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Αγγελος Τριανταφύλλου. Με τους ηθοποιούς Λυδία Φωτοπούλου, Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Γιάννη Κότσιφα, Αλίκη Αλεξανδράκη, Αγγελο Παπαδημητρίου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μπινιάρη, Εύη Σαουλίδου κ.ά. Συμμετέχει ο μουσικός Δημήτρης Τίγκας.

​​Τετάρτη και Σάββατο 6 και 9 μ.μ., Πέμπτη και Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7.30 μ.μ.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η Σμύρνη του λόγου και του πνεύματος

Στο υπερώο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο νεοκλασικό μέγαρο της Παλιάς Βουλής, παρουσιάζεται έως τις 12 Απριλίου η έκθεση «Ο ελληνικός Τύπος της Σμύρνης, 1831-1922», καρπός πρωτοβουλίας της Ενώσεως Σμυρναίων σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Αξίζει να δείτε την έκθεση και να διαπιστώσετε τον πνευματικό πλούτο του ελληνισμού της Σμύρνης μέσα από αναρίθμητους τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, που συγκροτούν ένα πανόραμα εκδοτικής δρατηριότητας φωτίζοντας σημαίνουσες προσωπικότητες (Χρήστος Σολομωνίδης, Δημήτριος Λιγνάδης, Παντελής Ι. Καψής, Λέανδρος Κοκκινίδης, Μιλτιάδης Σεϊζάνης, Γεώργιος Κ. Υπερίδης κ.ά.). Μεγάλο μέρος του υλικού προέρχεται από τη συλλογή του Γεωργίου Δολιανίτη αλλά πολλά εκθέματα οφείλονται επίσης στην προσφορά φορέων και ιδιωτών. Ο εικονογραφημένος κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνει κείμενα των Ι. Κ. Μαζαράκη-Αινιάν, Ευάγγελου Τσίρκα, Ελένης Μπίστικα-Κατραμοπούλου, Γεωργίου Ι. Δολιανίτη, Νίκου Χ. Βικέτου.

​​

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οδός Σταδίου. Εως 12 Απριλίου.

ΟΠΕΡΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα «Βέρθερος» στη Λυρική

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο «Βέρθερος» του Ζιλ Μασνέ, νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχει πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα (11/4) στο θέατρο «Ολύμπια». Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, η μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη. Το έργο περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ. Οταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμιά ελπίδα, ο Βέρθερος αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και τον προλαβαίνει λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα ερμηνεύσουν οι Ζαν Φρανσουά Μπορράς και Γιάννης Χριστόπουλος. Στους υπόλοιπους ρόλους οι Ειρήνη Καράγιαννη, Μαίρη-Ελεν Νέζη, Δημήτρης Κασιούμης, Τάσος Αποστόλου, Βασιλική Καραγιάννη κ.ά.

​​Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν στις 12, 13, 26, 27, 30/4 και 2, 3/5. Ακαδημίας 59-61, τηλ. 210-36.62.100.

ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ

«Πανηγύρι» 2014

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 12 και 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Πανηγύρι της Μαθητικής Κοινότητας Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

Πληροφορίες στο www.panigiri.gr

ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ

«Το γκράφιτι και η πόλη»

Ο γραφίστας και street artist Πάρις Κούτσικος θα μιλήσει για την τέχνη του δρόμου στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4) και στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων της αρχιτεκτονικής εταιρείας CFCOMPANY.

​​Τετάρτη 9/4, 7.30 μ.μ. Κρατήσεις στο 210-92.29.467.

ΙΑΝΟΣ

Εικόνες της Πόλης

Εως τις 26 Απριλίου θα παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης του Ιανού η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας των Ολγας Αλεξοπούλου και Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Πλίνθοι & Λήθη: Χαρτογραφώντας την πόλη» σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Αρκτου και επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού. Δύο φίλοι που μεγάλωσαν στην Αθήνα αλλά βρήκαν στην Πόλη την έμπνευσή τους.

​​Σταδίου 24, τηλ. 210-32.17.917.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Athens Singers

Μια ξεχωριστή συναυλία δίνει την ερχόμενη Παρασκευή (11/4) το χορωδιακό σύνολο «Athens Singers» στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών. Σε ένα αφιέρωμα στον Αγγλο συνθέτη Ralph Vaughan Williams.

​11/4, 8.30 μ.μ. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

GALLERY GENESIS

Παναγιώτης Κεφαλάς

Στην Gallery Genesis η έκθεση του Παναγιώτη Κεφαλά «Εντροπία και άρνηση». Επηρεασμένος από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Τάσο Λειβαδίτη ο ζωγράφος αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση της πραγματικότητας χωρίς προκαταλήψεις».

​​Χάρητος 35, τηλ. 211-71.00.566.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Αιγυπτιακές αρχαιότητες

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στην έδρα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (Ψαρομηλίγκου 33) που θα αρχίσει στις 11 π.μ. με την ομιλία του Βασίλη Χρυσικόπουλου, η οποία θα έχει θέμα «Συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα: μια ιστορία δύο αιώνων». Θα γίνει εγγραφή νέων μελών που επιθυμούν να στηρίξουν τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.

​​Σήμερα, 11 π.μ. – 1 μ.μ., Ψαρομηλίγκου 33, Θησείο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Πατρικ Λη Φέρμορ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Πάτρικ Λη Φέρμορ με προβολή ντοκουμέντων από τη ζωή του και παρουσίαση της βιογραφίας του «Πάτρικ Λη Φέρμορ. Μια περιπέτεια» (εκδ. Μεταίχμιο) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη. Για τον Βρετανό ταξιδιωτικό συγγραφέα θα μιλήσουν η βιογράφος και οικογενειακή φίλη του συγγραφέα, Αρτεμις Κούπερ, η οποία συνεργάστηκε μαζί του στην έκδοση της αλληλογραφίας και της συλλογής άρθρων του, και ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Στέφανος Πεσμαζόγλου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και μεταφραστής του βιβλίου, Ηλίας Μαγκλίνης.

​​Τετάρτη 9/4, ώρα 7 μ.μ. Πειραιώς 138.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μουσική δωματίου

Σονάτες του Μπετόβεν και παραλλαγές θα ερμηνεύσουν την Τετάρτη 9 Απριλίου ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και ο βιολοντσελίστας Αγγελος Λιακάκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις σονάτες αρ. 1, 3 και 4 του Μπετόβεν για πιάνο και βιολοντσέλο και επτά παραλλαγές πάνω στο θέμα του ντουέτου Παμίνας – Παπαγκένο από την όπερα «Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ.

​​Τετάρτη, 9/4, 8.30 μ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή