Εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ για τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη

Εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ για τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκδήλωση που προβάλλει το έργο ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες γλύπτες της εποχής μας, του Θεόδωρου Παπαγιάννη, είναι η προβολή και συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Θέμα είναι το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κράββαρη που καταγράφει τη δημιουργία ενός υπαίθριου γλυπτικού πάρκου στο χωριό Ελληνικό της Ηπείρου από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη και τους συνεργάτες του.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης μαζεύει κάθε χρόνο φίλους, συνεργάτες και παλιούς μαθητές του στη γενέτειρά του, το χωριό Ελληνικό στην Ηπειρο και φτιάχνει μια πορεία γλυπτών από την είσοδο του χωριού προς το ιστορικό μοναστήρι της Τσούκας, χτισμένο τον 12ο αιώνα στο χείλος μιας χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Αραχθο. Ο Κώστας Δικέφαλος δημιουργεί ένα ζεύγος τεράστιων μαρμάρινων όγκων που αναπαριστούν τις βουνοκορφές σαν ένα αέτωμα. Ο Σπύρος Λισγάρας φτιάχνει ένα μεταλλικό μάτι που στηρίζεται σε υλικά από κεραίες, σαν ένα κοσμικό ραντάρ. Ο Θανάσης Μπερούτσος μεταμορφώνει μια πέτρα του τοπίου σε προσκυνητάρι, καθώς ο φυσικός σταυρός που σχηματίζει μια τρύπα στο κέντρο της φωτίζεται από ένα λαμπάκι που παίρνει ενέργεια από την ίδια τη γη. Οι γλύπτες εμπνέονται από τις μνήμες της ζωής στην ύπαιθρο και το φυσικό τοπίο, ενώ ο τόπος προσφέρει και τα υλικά: η διάσπαρτη πέτρα, άχρηστα μέταλλα από μάντρες ανακυκλώσιμων υλικών, μάρμαρα που γίνονται δωρεά από μαρμαράδικα των Ιωαννίνων μετατρέπονται μέσα σε είκοσι μέρες σε έργα τέχνης. Μαζί με το μουσείο που ίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου πήγαινε μαθητής, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης δημιουργεί ένα υπαίθριο γλυπτικό πάρκο στήνοντας έναν χώρο τέχνης μοναδικό στην Ελλάδα.

Κύπρου 91α και Σικίνου 35α, τηλ. 213 0040496

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή