Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς στο Πολεμικό Μουσείο

Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς στο Πολεμικό Μουσείο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς» του Νίκου Πολίτη, στο Πολεμικό Μουσείο το επόμενο τριήμερο, αναμένεται με ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτον, οι ιστορικές βιογραφίες δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα. Δεύτερον, το ίδιο το θέμα της ταινίας βγάζει από τη ναφθαλίνη μια φορτισμένη περίοδο της μεταπολεμικής μας ιστορίας και δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν ξανά σημαντικά θέματα κάτω από ένα διαφορετικό φως. Τρίτον, η ίδια η συνθήκη της κρίσης απελευθερώνει θαμμένο δυναμικό, αναμοχλεύει ξεχασμένα πάθη, σηματοδοτεί νέες συμμαχίες. Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το κοινό που θα συγκεντρώσει το ντοκιμαντέρ για τον βασιλιά Παύλο (1901-1964).

Η αναμενόμενη και πολύ εύκολη ανάγνωση της επιλογής του Νίκου Πολίτη να ασχοληθεί με την κινηματογραφική / τηλεοπτική βιογραφία του Ελληνα μονάρχη (ως προϊόν απευθύνεται περισσότερο στην τηλεοπτική αγορά) αναφέρεται στην προσέλκυση ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας με φιλομοναρχικά αισθήματα. Ομως θα ήταν λάθος και εντέλει άδικο να περιορίσει κανείς σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο την προσπάθεια του νέου Ελληνα δημιουργού να προσεγγίσει την προσωπικότητα του Παύλου και ως βασιλιά αλλά και ως συζύγου και πατέρα.

Είχα την ευκαιρία να δω το ντοκιμαντέρ και θα σταθώ σε τρία σημεία. Πρόκειται για μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή, αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε «καλή τηλεόραση». Πλούσιο υλικό, δεν κουράζει, δεν επαναλαμβάνεται. Ο Πολίτης είναι καλοπροαίρετος απέναντι στον Παύλο, αυτή είναι η αίσθηση που έχεις παρακολουθώντας τα πρώτα λεπτά της ταινίας. Ευτυχώς, όμως, δεν πέφτει στην παγίδα μιας «αγιογραφίας» με μηδενική ιστορική αξιοπιστία. Το ήμισυ, σχεδόν, της διάρκειας του φιλμ καλύπτεται μέσα από τις αναμνήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος του Παύλου, επομένως ένας βαθμός «υποκειμενικότητας» είναι αναμενόμενος. Το σημαντικό, για μένα, είναι ότι το ντοκιμαντέρ του Πολίτη εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τον Παύλο, τον θεσμό της βασιλείας και την ιστορική περίοδο που εξετάζει. Η χρονική απόσταση από τα γεγονότα μάς βοηθάει όλους να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και θάρρος.

Οι προβολές είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο, την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου. Καθημερινά, δύο προβολές στις 6 και στις 9 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 7 ευρώ το άτομο. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 6944293918.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή