Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Παραστάσεις έως την Κυριακή

Την Κυριακή ολοκληρώνονται οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Τη σκηνοθεσία του έργου του Φρίντριχ Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», που διαδραματίζεται σε μία κωμόπολη της Κεντρικής Ευρώπης και εστιάζει στη διαβρωτική δύναμη του χρήματος, υπογράφει η Ερση Βασιλικιώτη, ενώ η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα. Με τους Εφη Σταμούλη, Δημήτρη Ναζίρη, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκο Δανιηλίδη, Γιώργο Δημητριάδη, Νάγια Καρακώστα κ.ά. Απόψε στις 9 μ.μ. και αύριο στις 7 μ.μ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου

Καινούργια έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, καθώς και ορισμένα σχέδια περιλαμβάνει η ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου «Απρίλης», που φιλοξενείται στην Art Gallery «Αθανασία Πεφτουλίδου» (Σκρα 4), στην Αλεξανδρούπολη, ώς το τέλος Απριλίου. Ο καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει έργα του στον ίδιο χώρο το 2004. Ο τίτλος της παρούσας έκθεσης είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο της «Ερημης Χώρας» του TS Eliot «…ο Απρίλης είναι ο σκληρότατος μήνας, γεννώντας Πασχαλιές μέσ’ απ η νεκρή γη, σμίγοντας θύμηση και επιθυμία, σαλεύοντας ρίζες νωθρές με τη βροχή της άνοιξης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«P…», αφιέρωμα στον Σάμιουελ Μπέκετ

Τελευταίες παραστάσεις για το ιδιότυπο αφιέρωμα στον Σάμιουελ Μπέκετ με τίτλο «P…», σε κείμενο του Τηλέμαχου Κοσμέτσα και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, από το Σχήμα Εκτός Αξονα (Πλάτωνος 35) στη Θεσσαλονίκη. Δύο άντρες, ένας ρεαλιστής και ένας ιδεαλιστής, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μία ληστεία, αλλά συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Ρ., συμβολίζει το αέναο πέρασμα του χρόνου. Με τους Κ. Μυλωνά, Γρ. Τίλδη, Δήμητρα Μήττα, Μπ. Ματενζίδη, Ελια Χριστοδουλίδου, Φυλλένια Γρηγορίου και Στρ. Κούκουρα. Απόψε και αύριο στις 9 μ.μ. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

«Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων»

Επετειακή έκθεση με θέμα «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων» και τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρ. και Σοφίας Μοσχανδρέου, στο Μεσολόγγι (Κων. Τρικούπη 2), για την 188η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ζωγράφοι Ρένα Ανούση-Ηλία, Γιάννης Κολιός, Ανδρέας Κοντέλλης και Fransesco Moretti, οι χαράκτες Γιάννης Γουρζής, Μιλτιάδης Πεταλάς (φωτ.), Μιχάλης Κότσαρης και οι γλύπτες Κωνσταντίνος Βαλαής και Ελωίζος Θεμιστοκλέους. Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Χαρτογραφία και Ιστορία»

Θεσσαλονίκη

Εκθεση παλαιών χαρτών με τίτλο «Μακεδονία. Χαρτογραφία και Ιστορία, 15ος -18ος αιώνας» πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108) ώς τις 13 Ιουλίου. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Κιθάρας

Πάτρα

Ο καταξιωμένος Αγγλος κιθαριστής John Mills (φωτ.), που μαθήτευσε πλάι στον Julian Bream και τον Andres Segovia, και ο Ελληνας Γιάννης Γιαγουρτάς είναι οι αποψινοί προσκεκλημένοι του 23ου Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, που διοργανώνουν η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος στις αίθουσες της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείου Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7). Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Γυναίκες της Ρωσικής Πρωτοπορίας»

Θεσσαλονίκη

Κάθε Πέμπτη στις 4 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) με τίτλο «Γυναίκες Δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη», που συνεχίζεται ώς τις 25 Μαΐου. Φωτογραφία: Οι καλλιτέχνιδες Βαρβάρα Στεπάνοβα και Λιουμπόβ Ποπόβα το 1924.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Από πέτρα και ξύλο»

Θεσσαλονίκη

Εκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μισλή με τίτλο «Από πέτρα και ξύλο. Σιάτιστα και Αγ. Παντελεήμονας» φιλοξενείται ώς τις 21 Απριλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης (Γ. Βαφοπούλου 3). Η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες «Ο παλαιός Αγιος Παντελεήμονας – Από πέτρα και ξύλο» και «Η Σιάτιστα – Από πέτρα και ξύλο». Είσοδος ελεύθερη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

«Μυθικά ζευγάρια στην Τέχνη»

Ναύπλιο

Γύρω από τα ζεύγη καλλιτεχνών, των οποίων το έργο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μεταξύ τους σχέση, περιστρέφεται ο κύκλος διαλέξεων με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου στη Βιβλιοθήκη του «Φουγάρου». Κάθε Πέμπτη στις 6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή