Ματιές στον κόσμο

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΕΚΘΕΣΗ

British Museum

www.britishmuseum.org/vikings

«Vikings: Life and Legent». Σπαθιά και τσεκούρια, πολεμικά καράβια και πανοπλίες, κρανία με σημάδια θανάσιμων χτυπημάτων, αλλά επίσης νομίσματα, γλυπτά, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και θρησκευτικής λατρείας: Η έκθεση «Βίκινγκς: Ζωή και θρύλος» προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο των Βίκινγκς μέσα από νέο πρίσμα. Επιδρομείς και πειρατές που σκόρπιζαν τον τρόμο, οι θρυλικοί Σκανδιναβοί πολεμιστές ήταν επίσης έμποροι, χειροτέχνες και τολμηροί εξερευνητές, που ο δυναμισμός τους επηρέασε σημαντικά τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη στα χρόνια της ακμής τους, με κορύφωση την περίοδο της βασιλείας του Κνουτ του Μεγάλου, τον 11ο αιώνα μ.Χ. Κεντρική θέση μεταξύ των εκθεμάτων έχει ένα «αναδομημένο» πολεμικό πλοίο 37 μέτρων, το Roskilde 6, το οποίο πήρε το όνομά του από το δανικό φιορδ όπου ανακαλύφθηκε το 1997. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Museo del Prado

www.museodelprado.es

«La biblioteca del Greco». Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και παράλληλα με τις μεγάλες εκθεσιακές εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στο Τολέδο, στην πόλη όπου έμεινε και εργάστηκε για πολλά χρόνια ο Ελ Γκρέκο, το Μουσείο του Πράδο παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στην πνευματική του ζωή όπως αυτή εξιστορείται μέσα από το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης του. Οταν πέθανε ο ζωγράφος στο Τολέδο, στις 7 Απριλίου του 1614, υπήρχαν μεταξύ των προσωπικών του αντικειμένων γύρω στα 130 βιβλία, γνωστά κυρίως από τις δύο απογραφές που συνέταξε ο γιος του. Με βάση αυτή την τεκμηρίωση, η έκθεση ανασυγκροτεί τη βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη, η οποία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τα ενδιαφέροντά του, τις αναζητήσεις αλλά και τη διαδρομή της ζωής του. Οι ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας –Ομηρος, Πλάτων, Αριστοτέλης– καθώς και ιστορικά έργα με αναφορά, π.χ., στον Μεγάλο Αλέξανδρο, βιβλία που συνδέονται με την παραμονή και τη μαθητεία του στην Ιταλία (ανάμεσά τους το περίφημο έργο του Βαζάρι «Βίοι καλλιτεχνών»), χειρόγραφά του (φωτ.), ένας σχετικά μικρός αριθμός θρησκευτικών βιβλίων, καθώς και έργα που δείχνουν το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τη ζωγραφική, με ξεχωριστό ανάμεσά τους το «Περί αρχιτεκτονικής» του Βιτρούβιου. Εως τις 29 Ιουνίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

Νew York City Theater

www.ofmiceandmenonbroadway.com

«Of Mice and Men». Ο Τζον Στάινμπεκ έκανε ο ίδιος τη θεατρική διασκευή της νουβέλας του «Ανθρωποι και ποντίκια», το 1937, και έκτοτε το έργο έχει ανέβει επανειλημμένα στο θέατρο, όχι όμως μετά το 1974. Η σημερινή αναβίωσή του οφείλεται κυρίως στη σκηνοθέτιδα Αννα Σαπίρο, πρόσφατα βραβευμένη με Τόνι για τη σκηνοθεσία της στο «August: Ossage County». Τοποθετημένο στην Καλιφόρνια των χρόνων της μεγάλης ύφεσης, το έργο παρακολουθεί δύο πλανόδιους εργάτες, τον Τζορτζ, έναν έξυπνο αλλά αμόρφωτο και οξύθυμο νεαρό άνδρα, και τον Λένι, έναν γίγαντα με αγαθή καρδιά και χαμηλή νοημοσύνη. Μαζί ελπίζουν να αποκτήσουν μια μέρα το δικό τους κομμάτι γης. Οταν όμως ο Λένι προκαλεί προβλήματα πάνω στη δουλειά, ο Τζορτζ πρέπει να διαλέξει ή να προστατεύσει τον φίλο του ή να συνεχίσει μόνος τον δρόμο προς την εκπλήρωση της δικής του εκδοχής του αμερικανικού ονείρου. Η Σαπίρο επέμεινε, και τα κατάφερε, να εξασφαλίσει τον Τζέιμς Φράνκο στον ρόλο του Τζορτζ, ενώ τον Λένι ερμηνεύει ο Ιρλανδός ηθοποιός Κρις Ο’ Ντόουντ. Η παράσταση έχει κερδίσει θερμούς επαίνους από την κριτική.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

ΕΚΘΕΣΗ

National Museum

www.nationalmuseumindia.gov.in

«Το σώμα στην ινδική τέχνη». Το ανθρώπινο σώμα στην κλασική ινδική τέχνη συχνά εκπλήσσει τον δυτικό επισκέπτη με την τόλμη και την έλλειψη σεμνοτυφίας στην απεικόνισή του. Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Palais de Beaux Arts στις Βρυξέλλες, κάνει μια μεγάλη αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία της ινδικής τέχνης εστιάζοντας στη σημασία του ανθρώπινου σώματος και ιχνηλατώντας τους διαφορετικούς θρησκευτικούς και κοσμικούς συμβολισμούς που απέκτησε στο διάβα του ινδικού πολιτισμού. Εκτίθενται πάνω από 200 έργα τέχνης, προερχόμενα από 36 μουσεία, αρχαιολογικά ινστιτούτα και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ή δημοσιευθεί άλλη φορά. Περιλαμβάνονται σε αυτά πέτρινα αγάλματα και ανάγλυφα, ορειχάλκινα γλυπτά καθώς και περίτεχνες εικονογραφήσεις χειρογράφων, ανάμεσά τους και έργα που ανακαλύφθηκαν σε πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες ή είχαν μείνει κρυμμένα για χρόνια σε αποθήκες επαρχιακών πόλεων. Εως τις 7 Ιουνίου.

ΠΑΡΙΣΙ

ΕΚΘΕΣΗ

Petit Palais

www.petitpalais.paris.fr

«Paris 1900: La ville spectacle». Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να ξαναζήσει τις στιγμές ευφορίας της γαλλικής πρωτεύουσας όταν φιλοξένησε την Παγκόσμια Εκθεση του 1900, εγκαινιάζοντας με ενθουσιασμό τον 20ό αιώνα. Ηταν μια εποχή που το Παρίσι ακτινοβολούσε στα μάτια όλου του κόσμου ως η μητρόπολη των καλών τεχνών και της «καλής ζωής». Οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο καλλιτεχνικός αναβρασμός, η κομψότητα της Παριζιάνας έβγαιναν στο προσκήνιο, δημιουργώντας τη μυθολογία μιας πόλης που δεν έπαψε έκτοτε να τροφοδοτεί τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Στην έκθεση, πάνω από 600 έργα –πίνακες και γλυπτά, διακοσμητικά αντικείμενα, κοστούμια, αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, έπιπλα, κοσμήματα…– ανακαλούν το Παρίσι της Belle Epoque, τις εκλεπτυσμένες απολαύσεις των προνομιούχων και την ατίθαση ανεμελιά των μποέμ. Εργα μιας πλειάδας καλλιτεχνών –ανάμεσά τους οι Ντεγκά, Μονέ, Ρενουάρ, Πισαρό, Τουλούζ Λοτρέκ (εδώ το έργο του «La Goulue au Moulin Rouge»), Ροντέν, Σεζάν, αλλά και πρωταγωνιστές της art nouveau όπως ο Αλφόνς Μουσά και ο Λαλίκ– συνδυάζονται με αναπαραστάσεις σκηνικών από θέατρα και καμπαρέ, μουσική, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες και βιβλία, προσφέροντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στην πιο συναρπαστική ίσως εποχή της Πόλης του Φωτός. Εως τις 17 Αυγούστου.

Ζωγραφίζοντας με το ψαλίδι

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν η κατάσταση της υγείας του τον εμπόδιζε να ζωγραφίζει όπως πριν, ο Ανρί Ματίς (1869-1954) χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο δημιουργίας εικόνων. Χρωμάτιζε φύλλα χαρτιού, τα έκοβε σε διάφορα σχήματα και τα συνδύαζε για να συνθέσει τα έργα του. Με τον τρόπο αυτό έδωσε διέξοδο στην πληθωρική φαντασία και την πυρετώδη δημιουργική του διάθεση που παρέμεινε αμείωτη ώς το τέλος. Εργα που τα χαρακτηρίζει μια γοητευτική απλότητα, αλλά και η τολμηρή εκλέπτυνση μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας, οι ζωηρόχρωμες «gouaches decoupees» αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαδρομή του Ματίς. Σ’ αυτές είναι αφιερωμένη η έκθεση «Henri Matisse: The Cut-Outs» που φιλοξενείται στην πινακοθήκη Tate Modern στο Λονδίνο (έως 7/9), παρουσιάζοντας πάνω από 120 έργα, ανάμεσά τους η μεγάλων διαστάσεων «Σύνθεση με μάσκες» (1953) και οι περίφημες σειρές «Μπλε γυμνά» και «Jazz».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή