Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΝΑ»

Η εικαστική αφήγηση της Κατερίνας Χαδουλού

Με την πρώτη της ατομική έκθεση, η Κατερίνα Χαδουλού ξετυλίγει ένα νήμα φαντασίας και αναπαραστατικής δεινότητας. Η έκθεσή της με τίτλο «Εγχειρίδιο Μολυ-βίων» εγκαινιάζεται στις 29 Απριλίου (ώρα 7 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Εna» (Bαλαωρίτου 9γ), που είναι η νέα γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας. Η Κατερίνα Χαδουλού, γνωστή ως εικονογράφος μεγάλου αριθμού βιβλίων, μας δίνει τώρα έναν «χάρτη» ποιητικής και σκοτεινής, ταυτόχρονα, φαντασίας με ανθρωπόμορφες συνθέσεις, σύμβολα και ισχυρές αλληγορίες, που συμβάλλουν σε ένα αίσθημα υπερεαλιστικής ευφορίας. Στα έργα της, η Κατερίνα Χαδουλού κορφολογεί και ανθολογεί μία ευρύτατη διαδρομή τέχνης και την μετουσιώνει σε έναν κόσμο αυθύπαρκτο, εξωτικό και οικείο.

​​Εκθεση Κατερίνας Χαδουλού. Διάρκεια 29/4 – 24/5. Αίθουσα Τέχνης «Ena». Bαλαωρίτου 9γ, τηλ. 210-33.88.501.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Αντιγόνη» του Ανούιγ από την Κομεντί-Φρανσέζ

Η Κομεντί-Φρανσέζ επιστρέφει στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014» και παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία του Μαρκ Πακέν. Το 1944, αντλώντας έμπνευση από την τραγωδία του Σοφοκλή και προσεγγίζοντας την Αντιγόνη ως σύμβολο της αντίστασης, ο Ανούιγ έγραψε ένα έργο που καταδίκαζε τους συνεργάτες των Ναζί και την κυβέρνηση του Βισύ, ενώ παράλληλα έδινε φωνή στις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον χειμώνα του ’44 στο Theatre de l’ Atelier σε σκηνοθεσία του διευθυντή του θεάτρου, Αντρέ Μπαρσάκ, και οι θεατές την παρακολούθησαν τυλιγμένοι σε κουβέρτες. Εκτοτε το έργο έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Την κεντρική ηρωίδα ενσαρκώνει η Φρανσουάζ Γκιγιάρ, συνοδευόμενη από τον Μπρούνο Ραφαέλι στον ρόλο του Κρέοντα. Τα σκηνικά υπογράφει ο Ζεράρ Ντιντιέ και τα κοστούμια η Κλερ Ριστερούτσι. Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα του εξωτερικού, όπου μεταφέρεται η παράσταση στο πλαίσιο της περιοδείας της. Τη Δευτέρα, η διευθύντρια της Κομεντί-Φρανσέζ, Muriel Mayette-Holtz, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η Κομεντί-Φρανσέζ σήμερα».

​​Σήμερα και αύριο στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Αρμαντέιλ» έως τέλος του μήνα

Παράταση παραστάσεων ώς τις 29 Απριλίου για το έργο «Αρμαντέιλ» του Βικτωριανού συγγραφέα και πατέρα του αγγλικού μυθιστορήματος μυστηρίου Ουίλκι Κόλινς, σε μετάφραση Σάντυς Παπαϊωάννου, διασκευή Μαρίας Κίτσου και Κωνσταντίνου Ασπιώτη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο Σύγχρονο Θέατρο. Γραμμένο το 1866, το μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από τη διαθήκη ενός Βρετανού ευγενούς, η οποία εμπλέκει δύο μακρινά ξαδέλφια με το ίδιο όνομα, Αλαν Αρμαντέιλ, σε μία περιπέτεια με ίντριγκες, μοιραίους έρωτες και δολοφονίες. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της γοητευτικής και σατανικής Λίντια Γκουίλτ, οι δύο νέοι δεν επαναλαμβάνουν τις αμαρτίες των πατεράδων τους. Ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χάρης Αττώνης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη, Μαρία Κίτσου, Μάριος Μακρόπουλος, Σύνθια Μπατσή και Φάνης Παυλόπουλος.

​​Τη Δευτέρα και την Τρίτη στις 7 μ.μ. Ευμολπιδών 45, Γκάζι.

GALLERY GENESIS

Ενας Τούρκος στην Αθήνα

Την Τρίτη (29/4) εγκαινιάζεται στην Gallery Genesis η έκθεση του διακεκριμένου Τούρκου εικαστικού Dogan Paksoy με τίτλο «The other side of the night». Στην πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης προτείνει μια σειρά από εμβληματικά έργα που ολοκληρώθηκαν ειδικά για την έκθεση. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.

​​Τρίτη 29/4, 8 μ.μ. Χάρητος 35, Κολωνάκι

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»|

Αλέξανδρος Ισαρης

Εκδήλωση για το βιβλίο του Αλέξανδρου Ισαρη «Εγώ ένας ξένος» (Ποιήματα 1967-2011) διοργανώνουν στις 30/4 οι εκδόσεις Κίχλη στο βιβλιοπωλείο «Κένταυρος». Θα μιλήσουν ο φιλόλογος/ποιητής Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος και ο φιλόλογος Γιώργος Κοκορέλης. Ποιήματα θα διαβάσουν οι Αλέξανδρος Ισαρης και Ορέστης Μαυρόπουλος.

​​Τετάρτη 30/4, 7.30 μ.μ. Αστυδάμαντος 11, Παγκράτι

«ΠΑΛΛΑΣ»

«Aρσενικό και δαντέλα»

Η μαύρη κωμωδία του Τζόζεφ Κέσελρινγκ «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», διάσημη χάρη στην κινηματογραφική της μεταφορά από τον Φρανκ Κάπρα, κάνει πρεμιέρα απόψε στο Θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος συνοδευόμενος από τον Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς και οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Φάνης Μουρατίδης, Τζένη Θεωνά και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

​​Βουκουρεστίου 5. Τετάρτη έως Σάββατο στις 8.30 μ.μ., Κυριακή στις 8 μ.μ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Από το Eβραϊκό Μουσείο

Ο Οδηγός του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος παρουσιάζεται την Τετάρτη 30 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη. Φωτογραφίες περισσότερων από 200 εκθεμάτων, πλαισιωμένες από επιστημονικές μονογραφίες και σχόλια, συνθέτουν τον επίσημο οδηγό των συλλογών του Εβραϊκού Μουσείου, που διαφυλάσσει την καλλιτεχνική παραγωγή και την ιστορία των 2.300 χρόνων εβραϊκής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο.

​​Τετάρτη, 30/4, 7 μ.μ. Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ

Σύνολο Κέλσος

Επτά αιώνες μουσικής δημιουργίας, από τα τραγούδια του Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα, καλύπτει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει το Σύνολο Κέλσος με όργανα εποχής την Τετάρτη στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου. Είσοδος ελεύθερη.

​​Τετάρτη, 30/4, 8.30 μ.μ. Τερψιχόρης 51,  Π. Φάληρο

DESIGN LAB

Στην Τεχνόπολη

To Design Lab, η γιορτή της αρχιτεκτονικής και του design, επανέρχεται για τέταρτη χρονιά για ένα τριήμερο σήμερα, αύριο και μεθαύριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ενα σημείο συνάντησης και ενημέρωσης για όσους αγαπούν το σύγχρονο design.

​​Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωρες λειτουργίας: Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. – 10 μ.μ. Δευτέρα 4 – 10 μ.μ. Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 210-34.53.548

ΒΙΒΛΙΟ

Ισίδωρος Ζουργός

Το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» (εκδ. Πατάκη) παρουσιάζεται σήμερα στο καφέ του Ιανού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κώστας Θεολόγου (καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας του πολιτισμού ΕΜΠ) και Νίκος Κυριαζής (συγγραφέας, καθηγητής και πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Στέλιος Μάινας.

​​Σήμερα, 12 μ., Σταδίου 24

«ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ»

«Tην ομορφιά διακόνησα»

Ενα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση της Σαπφώς, σε μουσική Χατζιδάκι, Ξυδάκη κ.ά. παρουσιάζουν ο πιανίστας Θοδωρής Κοτεπάνος και η ερμηνεύτρια Σπυριδούλα Μπάκα την Τρίτη 29 Απριλίου στο «Αγγέλων Βήμα».

​​Τρίτη 29/4, 9.30 μ.μ. Σατωβριάνδου 20.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή