Ιστορία και περιβάλλον σε μια διαδρομή

Ιστορία και περιβάλλον σε μια διαδρομή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου ώς το Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής πολιτισμικής αξίας σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύονται χάρη σ’ ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ως ενιαίου συνόλου. Θεματικές περιηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δεντροφυτεύσεις και άλλες αξιόλογες δράσεις περιλαμβάνουν οι «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που φέτος υλοποιούνται σε 29 νομούς της χώρας με τη συμμετοχή 43 Εφορειών Αρχαιοτήτων, 22 δήμων και δεκάδων τοπικών φορέων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου τους. Οπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, η «σύγκλιση περιβάλλοντος και πολιτισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία».

Μεταξύ των πολυάριθμων δράσεων, από τις οποίες καλούνται να επιλέξουν οι κάτοικοι της Αττικής την ερχόμενη Κυριακή, ξεχωρίζει ο θεματικός περίπατος «Αναζητώντας τα ίχνη του Αρχαίου Ηριδανού» (συνάντηση στις 10 π.μ. στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα), η ξενάγηση στο Λύκειο του Αριστοτέλη και τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου (6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του μουσείου), η πεζοπορία σ’ ένα αρχαίο μονοπάτι της Πάρνηθας (Πλατεία Φυλής στις 9 π.μ.) και η ξενάγηση στα Σπήλαια Νταβέλη και Νυμφών στην Πεντέλη (11 π.μ. στην πλατεία Νέας Πεντέλης). Στη Θεσσαλονίκη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τρεις μακεδονικούς τάφους, που παραμένουν κλειστοί όλο τον χρόνο λόγω έλλειψης προσωπικού (αναχώρηση από τον Λευκό Πύργο στις 9.30 π.μ.) και να ανακαλύψει τους «βυζαντινούς παραδείσους της πόλης» (σήμερα και αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Μονή Βλατάδων.

Στο πλαίσιο των «Πράσινων Διαδρομών» προγραμματίζονται, επίσης, έφιππη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (στις 11/5), πεζοπορία από την Αρχαία Θήρα έως την αρχαία Οία, στη θέση του οικισμού Καμάρι της Σαντορίνης (στις 4/5), μία διαδρομή από την ανατολική ώς τη δυτική Λέσβο με θέμα «Στα βήματα του Θεόφραστου και Αριστοτέλη» (στις 30/4) κ.ά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η καμπάνια εξωστρέφειας του υπουργείου Πολιτισμού με τη διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, αποφασίστηκε η φιλοξενία μιας ακόμα ελληνικής έκθεσης, που θα εστιάζει στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τέλος, σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η επανέκθεση του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή