Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Ερωτευμένος Σοπέν» από τη Λυρική

Το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιανίκ Μποκέν «Ερωτευμένος Σοπέν» παρουσιάζει από χθες και έως την Τρίτη (13/5) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γκαίτε. Ο Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του. «Εχω συναίσθηση τι σημαίνει να χορογραφώ για πρώτο μου έργο ένα μεγάλης διάρκειας μπαλέτο με τόσο δυνατή πλοκή, αλλά τελικά δεν θα μπορούσα να πω διαφορετικά αυτή την ιστορία, παρά με τον τρόπο που θα δείτε» σημειώνει ο Γιανίκ Μποκέν. «Ενιωσα ότι με καθοδηγούσε μια πολύ έντονη υπόθεση και αντίστοιχα σημαντική μουσική. Ακούγοντας τον Σοπέν έβλεπα το έργο να διαδραματίζεται μπροστά μου».

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο εραστών, της Σαρλότε και του Βέρθερου εναλλάσσονται στις διανομές οι Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλης Μπίκος και οι Ευρυδίκη Ισαακίδου και Ντανίλο Ζέκα. Τις μελωδίες των έργων του Σοπέν ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

​​10, 11, 13/5, ώρα έναρξης 8 μ.μ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝ

Κολάζ πάνω σε γκραβούρες από τον Δ. Τάταρη

Aτομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Τάταρη με τίτλο «A Day in Hell» πραγματοποιείται στην γκαλερί Καλφαγιάν έως τις 14 Ιουνίου. Αντλώντας έμπνευση από την αναγεννησιακή εικονογραφία, την ποπ κουλτούρα, τα ΜΜΕ και αρχειακές πηγές, ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε πρωτότυπα κολάζ πάνω σε παλιές γκραβούρες των Gustave Dore και του Andreas Vesalius, μία αλληλουχία έργων βασισμένων στο «Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού» του El Greco, χαρτονομίσματα, που καυτηριάζουν τα προβλήματα του ανταλλακτικού συστήματος, καθώς και ένα γλυπτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη του πορτρέτου του αγοραστή του.

​​

Χάρητος 11. Ως τις 14 Ιουνίου.

ΓΚΑΖΙ LIVE

Πινκ Μαρτίνι, τραγούδια από γωνιές του κόσμου

Δύο συναυλίες θα δώσουν την Παρασκευή και το Σάββατο (16, 17/5) στο Γκάζι Live οι πολυαγαπημένοι του ελληνικού κοινού Pink Martini. Στις παραστάσεις τους θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τραγούδια από το τελευταίο τους άλμπουμ «Dream a Little Dream» μια συνεργασία τους με τους Von Trapps, τα δισέγγονα της οικογένειας των Αυστριακών που έγινε διάσημη από την ταινία «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Παράλληλα με την τραγουδίστρια τους Τσάινα Φορμπς θα μας ταξιδέψουν μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών όλης τους της καλλιτεχνικής πορείας στη Γαλλία του Μεσοπολέμου, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αραβία, την Αβάνα, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη. Οπως λέει και ο ιδρυτής της ομάδας Τόμας Λοντερντέιλ «μας αρέσει να έχουμε διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Νομίζω πως ο κόσμος αγαπά τη διαφορετικότητα αυτή στη μουσική μας».

​Εναρξη 9 μ.μ. Ιερά Οδός 11, Γκάζι, τηλ. 210 6980044.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Kέικ»

Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Κέικ» παρουσιάζεται στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη. Με αφετηρία το ψήσιμο ενός κέικ, οι ένοικοι μιας μεσοαστικής πολυκατοικίας έρχονται σε σύγκρουση. Ερμηνεύουν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μίνα Αδαμάκη, Μάξιμος Μουμούρης και Λαέρτης Μαλκότσης.

​​Αγ. Κωνσταντίνου 22. Τετάρτη με Κυριακή.

ΜΕΓΑΡΟ

Rising Stars

Ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος συμπράττει με το ανερχόμενο Κουαρτέτο Εγχόρδων Quatuor Voce από τη Γαλλία στο πλαίσιο της σειράς Rising Stars. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Θεόδωρου Αντωνίου, Leos Janacek και Mότσαρτ.

​​Την Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

«Πολιτείες»

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Πολιτείες» φιλοξενείται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή σε επιμέλεια της Ηρας Παπαποστόλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Δροσοπούλου με εικόνες της Αθήνας, ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης με έργα ζωγραφισμένα σε ξύλο, ο Νίκος Κρανάκης με μνημειακού χαρακτήρα απεικονίσεις κτιρίων, η Ελεάννα Μαρτίνου με αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων, ο Ακης Ράπτης και η Μαρία Φραγκουδάκη με αστικά τοπία, που θυμίζουν Νέα Υόρκη, και η Αλεξία Σπανουδάκη με έργα επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική.

​​Κασσαβέτη 18, Κηφισιά. Εως τις 24 Μαΐου.

ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΓΓ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ»

Εκθεση

Τρεις γυναίκες καλλιτέχνες (Αρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Κρίκκη, Ελένη Τζάτζαλος) συνομιλούν με την παραδοσιακή τέχνη στο Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη».

​​ Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

«Moνοτονία»

Μία οπτικοακουστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Μονοτονία» και το κείμενο του Raoul Vaneigem «Η επανάσταση της καθημερινότητας» παρουσιάζει η Medea Electronique.

​​Εως 15 Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5»

«Mαγική Πόλη»

Ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Μπαϊκούση με τίτλο «Μαγική Πόλη» φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5». Τα μικρών διαστάσεων ζωγραφικά έργα και οι κατασκευές αντλούν έμπνευση από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Κούνδουρου.

​​Μασσαλίας και Καπλανών 5. Μέχρι 31 Μαΐου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Σεμινάρια

Συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων «Η Αθήνα του Σωκράτη» με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο στο Μουσείο Ηρακλειδών κάθε Σάββατο έως και τις 31 του μήνα από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. «Στόχος μου είναι να δείξω, εκτός των άλλων, πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός μελετητής για να γίνει αναγνώστης του Πλάτωνα. Αρκεί να ξέρει πως θα τον προσεγγίσει αποφεύγοντας τα στερεότυπα» λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

​Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 3461981.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚ

ΗΣχέδια Ηχου

Εως τις 24 Μαΐου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη η ατομική έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη «Σχέδια Ηχου». Μια σειρά υπαίθριων ηχητικών εγκαταστάσεων καθώς και ζωγραφικά έργα.

​Πλ. Κολωνακίου 20, τηλ. 210 3608278.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή