Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Λουθ τιμούν τον Ανδρέα Κάλβο

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Λουθ τιμούν τον Ανδρέα Κάλβο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια ξεχωριστή εκδήλωση που είχε ποίηση, πολιτισμό, συγκίνηση, συνέχεια. Κι όλα αυτά σε μια μικρή πόλη της βόρειας Αγγλίας, στο Louth, εκεί όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Εκεί, στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαργαρίτας κηδεύτηκε το 1869. Εκεί τάφηκε και εκεί έμειναν τα οστά του ώς το 1960, όταν ο Γιώργος Σεφέρης, πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο τότε, φρόντισε να μεταφερθούν στη γενέτειρα του Κάλβου, τη Ζάκυνθο.

Στις 21 Ιουνίου σ’ αυτή τη μικρή πόλη, στο Louth, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο της πόλης Louth, διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Κάλβο.

Το ΕΙΠ σχεδίασε και επιμελήθηκε μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο Andreas Kalvos & George Seferis: Two Greek Poets in Louth και στα εκθέματα περιλαμβάνει τη ζωή του Κάλβου στο Louth, την περίοδο του θανάτου του και της συζύγου του, την ανακάλυψη του τάφου του το 1938, αλλά και το ιστορικό της ανακομιδής των οστών του ζεύγους Κάλβου. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και αναθηματική πλάκα που αφιέρωσε ο Γιώργος Σεφέρης στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας τον Αύγουστο του 1960. Τα αποκαλυπτήρια αυτής της πλάκας έγιναν το Σάββατο 21 Ιουνίου, από την εκπρόσωπο του ΕΙΠ στο Λονδίνο, κ. Βικτωρία Σολωμονίδου, αφού μεταφέρθηκε στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου του Louth, αφού η εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας ανήκει πλέον σε ιδιώτη. Ο πρόεδρος του Μουσείου του Louth ζήτησε να δωρηθεί στο Μουσείο η έκθεση ώστε να βρίσκεται μονίμως δίπλα στην αναθηματική πλάκα και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση.

Μια άλλη συγκινητική στιγμή εκείνης της μέρας είναι ότι μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων όλοι μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο της Αγίας Μαργαρίτας, όπου έγινε μια μικρή τελετή επαναφιέρωσης του Μνημείου του Κάλβου και της συζύγου του.

Με φροντίδα του ΕΙΠ, το μνημείο επισκευάστηκε από ειδικό παραδοσιακό λιθοξόο της περιοχής και μεταφέρθηκε στο τμήμα του κοιμητηρίου που είναι σε δημόσια πρόσβαση. Και όπως επισήμανε ο μελετητής του Κάλβου, φιλόλογος Λεύκιος Ζαφειρίου, η νέα θέση του μνημείου βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού που ακολουθούσε το ζεύγος Κάλβου κατά τους τακτικούς περιπάτους του στην εξοχή του Keddington.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή