Πολιτιστική διπλωματία από το Φεστιβάλ Ολύμπου

Πολιτιστική διπλωματία από το Φεστιβάλ Ολύμπου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχει 43 χρόνια ιστορίας και τέσσερα από τότε που καθιέρωσε τον θεσμό της τιμώμενης χώρας. Το φεστιβάλ Ολύμπου είναι από τα επιτυχημένα φεστιβάλ του ελληνικού καλοκαιριού που φέρνει κόσμο στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων και της Πύδνας.

Κατάφερε, όμως, από το 2010 να προσελκύσει και το ενδιαφέρον των ξένων, εστιάζοντας κάθε φορά σε μια χώρα. Σκοπός, η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με κράτη που θέλουν να παρουσιάσουν δείγματα του πολιτισμού τους όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ετσι είδαμε τη γαλλική καλλιτεχνική έκφραση στο Φεστιβάλ Ολύμπου, έπειτα τον σύγχρονο πολιτισμό της Ισπανίας, της Ρωσίας, πέρυσι της Νορβηγίας, ενώ φέτος τιμώμενες είναι τρεις γερμανόφωνες χώρες των Αλπεων: Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία.

Οι φετινές προτάσεις

Ολες ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση συνάντησης πολιτισμού, ιστορίας και φύσης. Ετσι ανάμεσα στις ελληνικές παραγωγές θεατρικών, μουσικών και εικαστικών που θα δούμε από τις 5 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, θα παρουσιαστούν και προτάσεις των χωρών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ με θεματικές εκθέσεις κι άλλες εκδηλώσεις. Η Γερμανία προτείνει την έκθεση: «Μείνε! Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830» που βασίζεται στη συλλογή χαρακτικών του Πανεπιστημίου Trier και αναπαριστά την εξέλιξη της αρκαδική εικόνας σε όλη της πολυπλοκότητά της. Η Αυστρία φωτίζει το έργο του πρωτοπόρου του μοντερνισμού Gustav Klimt, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ η Ελβετία παρουσιάζει αυθεντικές φωτογραφίες από τη συλλογή του Fred Boissonas (1958-1946).

Από τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές είναι η εμφάνιση των Moop Mama που μας έρχονται από το Μόναχο. Από τα αγαπητά γκρουπ της Γερμανίας και των φοιτητών, το είδαμε στην επετειακή γιορτή του Goethe Institut το 2012, τους χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός και η υπέρβαση των μουσικών ορίων, με έμφαση στα χάλκινα πνευστά και τη ραπ.

Αν το δικό τους κέφι θα παρασύρει το ελληνικό κοινό, που επίσης αγαπά τα χάλκινα, στην παραλία της Κατερίνης τον Αύγουστο, νωρίτερα στις 5 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Δίου θα παρουσιαστεί η ιδιότυπη κολεκτίβα «ΜΑΜΑΖΑ» με τη νέα τους αναζήτηση Eifo Efi και τους: Γιάννη Μανταφούνη, Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάι Ζάρι.

Στην Κατερίνη

Στο ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης (16/7) θα προβληθεί η ταινία «Ποντάροντας στον κύριο Ζούκερ» του Dani Levi όπου καταπιάνεται με την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας, η οποία χωρίστηκε με την ανέγερση του βερολινέζικου Τείχους και ξανασυναντιέται στο Βερολίνο του σήμερα για την κηδεία της μάνας, ενώ στις 23/7 προτείνεται το δράμα «Η άκρη του ουρανού» του Fatih Akin. Υπάρχει επίσης η αρχαιολογική ομιλία που γίνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ με την εποπτεία του καθηγητή Δ. Παντερμαλή και τη συμμετοχή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, οι οποίες έχουν μεγάλη δραστηριότητα και ιστορία στη χώρα μας.

Υπάρχουν επίσης οι «Μουσικές διαδρομές της Αυστρίας» στο αρχαίο θέατρο Δίου, μια παραγωγή για την οποία συνεργάστηκαν η αυστριακή πρεσβεία Αθηνών, το επίτιμο προξενείο της Αυστρίας Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ολύμπου, συμπράττοντας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Ρεμούνδο. Επίσης η προβολή της ταινίας «More than honey» του Markus Imhoof στο ανοιχτό πάρκο της Κατερίνης (με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελβετίας) όπως άλλωστε και η παράσταση « Κούλε Βάμπε ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;», σε σκηνοθεσία του χορογράφου και χορευτή Κυριάκου Χατζηιωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή