Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας

Ο Γιάννης Μόσχος υπογράφει τη σύνθεση κειμένων και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», η οποία βασίζεται κυρίως σε διηγήματα, αλλά και αποσπάσματα θεατρικών έργων του Αντον Τσέχοφ, όπως ο «Βυσσινόκηπος», σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου, και οι «Τρεις αδελφές», σε μετάφραση Αλέξανδρου Ισαρη και Γιώργου Δεπάστα. Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου και Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύουν τις μικρές, κωμικοτραγικές ιστορίες, που αποκαλύπτουν τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να νοηματοδοτήσει την ύπαρξή του. Η μουσική είναι του Αγγελου Τριανταφύλλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Τζίνας Τζόκα και η video art του Μάνου Αρβανιτάκη. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

​​Απόψε και αύριο στις 9 μ.μ.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Η καρδιά της Αθήνας χτυπά στο Μουσείο

Ενα καλοκαιρινό επταήμερο με μουσική, παιδικό θέατρο και προβολές διοργανώνει έως τις 24 του μήνα ο Δήμος Αθηναίων στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Δήμος Αθηναίων μέσα από αυτήν τη διοργάνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς και πολιτισμού, όπως της αρμόζει, δίνοντάς της ζωή με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Τη Δευτέρα (21/7) παρουσιάζεται ο «Δον Κιχώτης» από την παιδική σκηνή «Μαγικές Σβούρες», ενώ ακολουθεί η προβολή της ταινίας «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ (22/7), στο πλαίσιο του 4ου Athens Open Air Film Festival. Την Τετάρτη (23/7) η Athens Big Band (με μαέστρο τον Μάνο Θεοδοσάκη) αναβιώνει τη χρυσή εποχή του swing των δεκαετιών 1930 και 1940, μαζί με τις χορογραφίες των Athens Lindy Hop. Τέλος, την Πέμπτη (24/7) με την παράσταση Καραγκιόζη από τον Θίασο Σκιών Χαρίδημου εμπνευσμένη από την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων». Ο Καραγκιόζης ναυαγός ονειρεύεται ότι ανακαλύπτει το ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014 και ψαρεύει τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας.

​​Είσοδος ελεύθερη. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Ο μύθος του Ιδομενέα στην οδό Πειραιώς

Πανελλήνια πρώτη αύριο το βράδυ στον χώρο της Πειραιώς 260 για τον «Ιδομενέα» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ που σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ Αθηνών η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Λίγο προτού ταξιδέψει στη Ρωσία για να συνεργαστεί με τον Θόδωρο Κουρεντζή, η σκηνοθέτις καταπιάνεται με τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά της Κρήτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο πέφτει σε μια τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου ορκίζεται στους θεούς να θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει αν καταφέρει να φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο ίδιος του ο γιος. Στην παράσταση που θα επαναληφθεί για τρεις βραδιές (20, 21, 22/7) παίζουν οι Ακύλλας Καραζήσης, Ηρώ Μπέζου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Σοφία Κόκκαλη, Αμαλία Νίνου, Λευτέρης Βενιάδης, Κλήμης Εμπέογλου.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ., Πειραιώς 260.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Nana Simopoulos

Η διακεκριμένη συνθέτις και ερμηνεύτρια της world jazz Nana Simopoulos, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, έρχεται στην Αθήνα για μία συναυλία δικών της συνθέσεων στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

​​Την Πέμπτη 24 Ιουλίου. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Zante Jazz Festival

Για δύο ακόμη μέρες, απόψε και αύριο συνεχίζεται στο θέατρο της Δερματούσας στη Ζάκυνθο το 4ο Φεστιβάλ Τζαζ «Zante Jazz Festival». Με τους Felix Schlarmann trio, Jean-Michel Pilc, Μαρία Μανουσάκη κ.ά.

​​Εναρξη 9 μ.μ. Τσιλιβί, Ζάκυνθος

ΑΡΓΟΣ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Στο Αρχαίο Θέατρο του Αργους δίνει απόψε συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις Μπετόβεν, Στράους, Τσαϊκόφσκι, Ντβόρτζακ και Φρίντριχ Βιτ. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.

​​Εναρξη 9 μ.μ., Αργος

ΕΚΘΕΣΗ

Εβραϊκή ταυτότητα

Ποιος είναι Εβραίος; Πώς ορίζεται ατομικά η εβραϊκή ταυτότητα; Ο Βιεννέζος φωτογράφος Peter Rigaud δημιούργησε μια σειρά από πορτρέτα Βιεννέζων Εβραίων, στους οποίους τίθεται το ερώτημα της ταυτότητας.

​​Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, έως τις 31.10.

ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ρούλα Πατεράκη

Το εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί η Ρούλα Πατεράκη σε μία τολμηρή παράσταση με τη μορφή έργου εν εξελίξει και τίτλο «Το μανιφέστο του πολέμου (Μέρος Α)» . Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση του αρχαίου κειμένου.

​​Την Παρασκευή 25 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ., στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ

Μίνως Μάτσας

Ο συνθέτης Μίνως Μάτσας παρουσιάζει τα τραγούδια του στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Χαρούλης κ.ά.

​​Την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 9 μ.μ.

ΒΕΑΚΕΙΟ

«Παντρολογήματα»

Η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα», με ήρωα έναν άτολμο, αναποφάσιστο εργένη που αποφασίζει να παντρευτεί, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τους Ναταλία Τσαλίκη, Χρήστο Λούλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρη Δεγαΐτη κ.ά. Τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου, τα σκηνικά ο Αγγελος Μέντης και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

​​Την Τρίτη 22 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Εναρξη στις 9 μ.μ.

ΧΥΤΗΡΙΟ

«Ενα μύθο θα σας πω…»

Στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο» θα επαναληφθεί (25/7) η μουσική παράσταση «Ενα μύθο θα σας πω…», που οργάνωσε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου με τη συμμετοχή της Σίας Κοσκινά (που σκηνοθέτησε την παράσταση ως θέαμα). Με την ενδυματολογική επιμέλεια της Ελένης Καραμέρου, η μουσική παράσταση με 7μελή ορχήστρα ξετυλίγει με ιδιαίτερο τρόπο τη μουσική κληρονομιά του Μάνου Χατζιδάκι.

​​Παρασκευή 25/7, 10 μ.μ. (Χυτήριο, Ιερά Οδός 44).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή