«Βάτραχοι» από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

«Βάτραχοι» από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «Βάτραχοι» είναι «ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντάει την τραγωδία», λέει ο Γιάννης Κακλέας, σκηνοθέτης της παράστασης του Εθνικού που παρουσιάζεται την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Σε μια Αθήνα που ζει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους«Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού.

Με έναυσμα τον θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Διόνυσος ξεκινάει ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Αδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση. Ποιος από τους δύο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Αδη για να σώσει την πόλη από τα δεινά της; Και τι γοητευτικότερο από έναν ποιητή που καλείται να σώσει τους Αθηναίους με όπλα το ήθος, την τέχνη και τον πολιτισμό;

Από το Εθνικό Θέατρο οι «Βάτραχοι» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1959 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού. Στην τωρινή παράσταση ο Γιάννης Κακλέας, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και τη μετάφραση, ο Μανόλης Παντελιδάκης τα σκηνικά, η Εύα Νάθενα τα κοστούμια και ο Σταύρος Γασπαράτος τη μουσική. Παίζουν οι: Bασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά., μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ζουγανέλης στον ρόλο του Αισχύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή