Ματιες στον κοσμο

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλεξάντερ Κάλντερ στο Σικάγο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου φιλοξενεί ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Αλεξάντερ Κάλντερ, τον Αμερικανό γλύπτη που κατέκτησε ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό πανόραμα του 20ού αιώνα χάρη στην ευφάνταστη πρωτοτυπία του έργου του. Το ενδιαφέρον του για τη φόρμα, την ισορροπία, το χρώμα και την κίνηση, αλλά και η χρησιμοποίηση στις γλυπτικές συνθέσεις του «πεταμένων» υλικών, είχαν ως αποτέλεσμα έργα που γοητεύουν τον θεατή με το χιούμορ, την παιχνιδιάρικη διάθεση και την ανάλαφρη χάρη τους. Εχοντας σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός, ο Κάλντερ ακολούθησε μια προσωπική καλλιτεχνική διαδρομή που κορυφώθηκε στη διάρκεια της διαμονής του στη Γαλλία, ιδιαίτερα με τη δημιουργία των mobiles, των γλυπτών που τα αιωρούμενα συστατικά τους κινούνται με τα ρεύματα του αέρα. Στην έκθεση «MCA DNA: Alexander Calder», παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή του μουσείου, ανάμεσά τους πολλά mobiles, καθώς επίσης «stabiles» (σταθερά γλυπτά) και σχέδια.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Centre for Fine Arts (BOZAR)

www.summerofphotography.be

«Summer of Photography 2014». Η πέμπτη Μπιενάλε «Καλοκαίρι της φωτογραφίας», στις Βρυξέλλες, εστιάζει φέτος στις φωτογραφίες από γυναίκες και για γυναίκες. Η κεντρική έκθεση «WOMAN. The Feminist Avant-Garde Art of the 1970s», στο Κέντρο Καλών Τεχνών Bozar, παρουσιάζει πάνω από 450 έργα καλλιτεχνών όπως η Σίντι Σέρμαν, η Βάλι Εξπορτ και η Τζίνα Πέιν. Στο Bozar φιλοξενούνται επίσης οι εκθέσεις «Where we’re at», με θέμα τη σύγχρονη γυναικεία τέχνη στην Αφρική, και «Kinderwunsch», με έργα στα οποία η Ισπανίδα φωτογράφος Ανα Κάσας εξερευνά τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα σε μητέρες και παιδιά. Στην Μπιενάλε περιλαμβάνονται δεκάδες άλλες εκθέσεις, σε διάφορους χώρους σ’ όλη την πόλη, και παίρνουν μέρος πολλές συλλογικότητες από τον κοινωνικο-καλλιτεχνικό τομέα, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να διεξαχθεί, με αφετηρία τις εκθέσεις, πολύπλευρη συζήτηση για τις σχέσεις ανδρών – γυναικών σήμερα. Εως τις 31 Αυγούστου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

Studio 54

www.cabaretmusical.com

«Cabaret». Η νέα παραγωγή του περίφημου μιούζικαλ ανέβηκε στη Νέα Υόρκη από τη Roundabout Theatre Company, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Οσκαρ Σαμ Μέντες. Το έργο των Τζο Μάστεροφ, Τζον Κάντερ και Φρεντ Εμπ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπροντγουέι το 1966 και μεταφέρθηκε το 1972 στον κινηματογράφο από τον Μπομπ Φόσι, σε μια ταινία που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η δράση εκτυλίσσεται στο Βερολίνο της δεκαετίας του ’30, με επίκεντρο το διαβόητο καμπαρέ Κιτ Κατ Κλαμπ, όπου η Σάλι Μπόουλς, μια νεαρή Αμερικανίδα αρτίστα, εμφανίζεται σε νούμερα που πάνε κόντρα στο πνεύμα του ανερχόμενου τότε ναζισμού, μαζί με τον δαιμόνιο κονφερανσιέ Emcee. Στον ρόλο της Σάλι, που ερμήνευσε στην ταινία η Λάιζα Μινέλι, κάνει το ντεμπούτο της στο Μπροντγουέι η Μισέλ Ουίλιαμς («Μια βδομάδα με τη Μέριλιν», «Blue Valentine», «Brokeback Mountain»), ενώ ο Αλαν Κάμινγκ ερμηνεύει και πάλι τον ρόλο του Emcee, που του χάρισε ένα βραβείο Τόνι το 1998. Συμπρωταγωνιστούν ο Ντάνι Μπερστίν και η Λίντα Εμοντ.

ΠΑΡΙΣΙ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Musee de l’ art moderne de la Ville de Paris

www.mam.paris.fr

«Lucio Fontana: Retrospective». Μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Λούτσιο Φοντάνα (1899-1968), τον καλλιτέχνη που θεωρείται ένας από τους μεγάλους οραματιστές του 20ού αιώνα και που το έργο του άσκησε σημαντική επιρροή σε μεταγενέστερες γενιές καλλιτεχνών. Παρουσιάζονται πάνω από 200 έργα του, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 έως την τελευταία περίοδο της διαδρομής του: «πρωτόγονα» και αφαιρετικά γλυπτά, σχέδια, ελαιογραφίες, πολύχρωμα κεραμικά, έργα που δημιούργησε στο πλαίσιο του κινήματος «spacialismo», του οποίου υπήρξε ο εμπνευστής, καθώς και οι σειρές από καμβάδες και μεταλλικούς πίνακες κατάστικτους με μικρές τρύπες και τομές, έργα της όψιμης περιόδου του που κατέχουν σημαντική θέση στη συνολική παραγωγή του (φωτ.). Η αναδρομή αυτή αναδεικνύει την πολυμορφία του έργου του, που κινήθηκε ανάμεσα στην αφαίρεση και την παραστατικότητα, την ουτοπία και το παιχνίδι με το κιτς, τη μεταφυσική αναζήτηση και τη σαγήνη της τεχνολογίας. Εως τις 24 Αυγούστου.

Petit Palais

www.petitpalais.paris.fr

«Paris 1900: La ville spectacle». Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να ξαναζήσει τις στιγμές ευφορίας της γαλλικής πρωτεύουσας, όταν φιλοξένησε την Παγκόσμια Εκθεση του 1900, εγκαινιάζοντας με ενθουσιασμό τον 20ό αιώνα. Ηταν μια εποχή που το Παρίσι ακτινοβολούσε στα μάτια όλου του κόσμου ως η μητρόπολη των καλών τεχνών και της «καλής ζωής». Οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο καλλιτεχνικός αναβρασμός, η κομψότητα της Παριζιάνας έβγαιναν στο προσκήνιο δημιουργώντας τη μυθολογία μιας πόλης που δεν έπαψε έκτοτε να τροφοδοτεί τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Στην έκθεση, πάνω από 600 έργα –πίνακες και γλυπτά, διακοσμητικά αντικείμενα, κοστούμια, αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, έπιπλα, κοσμήματα– ανακαλούν το Παρίσι της Belle Epoque, τις εκλεπτυσμένες απολαύσεις των προνομιούχων και την ατίθαση ανεμελιά των μποέμ (εδώ ο πίνακας του Ρενέ Φρανσουά Πρινέ «Το μπαλκόνι», 1905). Εργα μιας πλειάδας καλλιτεχνών –ανάμεσά τους οι Ντεγκά, Μονέ, Ρενουάρ, Πισαρό, Τουλούζ Λοτρέκ, Ροντέν, Σεζάν, αλλά και πρωταγωνιστών της art nouveau όπως ο Αλφόνς Μουσά και ο Λαλίκ– συνδυάζονται με αναπαραστάσεις σκηνικών από θέατρα και καμπαρέ, μουσική, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες και βιβλία, προσφέροντας ένα νοσταλγικό ταξίδι σε μια συναρπαστική εποχή της Πόλης του Φωτός. Εως τις 17 Αυγούστου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ

Museo Jumex

www.fundacionjumex.org

«Cy Twombly: Paradise». Ο Μεξικανός συλλέκτης Εουχένιο Λόπες Αλόνσο εγκαινίασε τον περασμένο Νοέμβριο το Μουσείο Jumex, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί με δική του χρηματοδότηση, με σκοπό να προσθέσει έναν νέο μεγάλο χώρο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη στη μεξικανική πρωτεύουσα. Το αναδρομικό αφιέρωμα στον Σάι Τουόμπλι (1927-2011) είναι η δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο (η πρώτη ήταν ομαδική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών από το Μεξικό και άλλες χώρες). Παρουσιάζονται 60 έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη –πίνακες, έργα σε χαρτί, γλυπτά– που χρονολογούνται από το 1951 έως το 2011. Η έκθεση αναδεικνύει την πρωτοτυπία και τον οραματικό χαρακτήρα του έργου του, που εστιάζει σε μεγάλα οικουμενικά θέματα –αγάπη, θάνατος, ομορφιά– ανοίγοντας τη σκοπιά του στην ιστορία, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Στα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνονται πολλά στα οποία πρωταγωνιστεί η καινοτόμος χρήση της γλώσσας από τον Τουόμπλι, ο οποίος επιχείρησε να ξεπεράσει τα όρια ανάμεσα στη ζωγραφική, στο σχέδιο και στη γραφή, την αφαίρεση και την παραστατικότητα, τη φαντασία και την παρατήρηση (εδώ ο πίνακας «Το τριαντάφυλλο»). Εως τις 12 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή