Εκθεση έργων από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σίφνο

Εκθεση έργων από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σίφνο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Πινακοθήκη επισκέπτεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη Σίφνο πραγματοποιώντας την καθιερωμένη πλέον θερινή της έκθεση στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου του νησιού. Με τίτλο «Δάσκαλοι καλλιτέχνες – Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης», η φετινή έκθεση καταπιάνεται με το έργο μεγάλων δασκάλων οι οποίοι δίδαξαν διαδοχικά στα διάφορα φημισμένα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ετσι από την πρώτη γενιά του ’30 έχουμε τους πρωτοπόρους του μοντερνισμού Γιάννη Μόραλη (ζωγραφική), Κώστα Γραμματόπουλο (χαρακτική) και Γιάννη Παππά (γλυπτική). Από τους επόμενους, την ανατρεπτική γενιά του ’60 εκπροσωπούνται οι ζωγράφοι Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Νίκος Κεσσανλής όπως και ο λίγο παλαιότερος Παναγιώτης Τέτσης και ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς. Μια τρίτη, πιο κοινωνικά και πολιτικά ενεργή ομάδα αποτελούν οι καλλιτέχνες που ωρίμασαν κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων της δικτατορίας όπως ο Γιάννης Βαλαβανίδης, ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Παύλος Σάμιος, η Μαίρη Σχοινά, ο Θόδωρος Παπαγιάννης κ.ά. Τέταρτη και τελευταία γενιά που παρουσιάζεται είναι αυτή των σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Μιχάλης Αρφαράς και ο Γιώργος Χαρβαλιάς.

Στην έκθεση επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και έργα εξαιρετικά σημαντικών δασκάλων οι οποίοι δίδαξαν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ όπως ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Βλάσης Κανιάρης. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως χάρη στην ευτυχή συγκυρία της επέκτασης της Πινακοθήκης, κατέστη δυνατός ο δανεισμός έργων υψηλότατης ποιότητας, τα οποία δύσκολα θα έφευγαν από τις αίθουσες της Αθήνας σε διαφορετική περίπτωση. Εως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σίφνος, τηλ. 2284-360328

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή