Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

Δάσκαλοι της Καλών Τεχνών στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου

Τη Σίφνο επισκέπτεται και φέτος η Εθνική Πινακοθήκη, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη πλέον θερινή της έκθεση στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου του νησιού, η οποία αυτή τη χρονιά καταπιάνεται με το έργο μεγάλων δασκάλων που δίδαξαν διαδοχικά στα διάφορα φημισμένα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ετσι από την πρώτη γενιά του ’30 έχουμε τους πρωτοπόρους του μοντερνισμού Γιάννη Μόραλη, Κώστα Γραμματόπουλο και Γιάννη Παππά. Από τους επόμενους, την ανατρεπτική γενιά του ’60 εκπροσωπούνται οι ζωγράφοι Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Νίκος Κεσσανλής όπως και ο λίγο παλαιότερος Παναγιώτης Τέτσης. Μια τρίτη, πιο κοινωνικά και πολιτικά ενεργή ομάδα αποτελούν οι καλλιτέχνες που ωρίμασαν κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων της δικτατορίας όπως ο Γιάννης Βαλαβανίδης, ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Παύλος Σάμιος, η Μαίρη Σχοινά κ.ά. Τέταρτη και τελευταία γενιά που παρουσιάζεται είναι αυτή των σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Μιχάλης Αρφαράς και ο Γιώργος Χαρβαλιάς. Επιπλέον χάρη στην ευτυχή συγκυρία της επέκτασης της Πινακοθήκης, κατέστη δυνατός ο δανεισμός έργων υψηλότατης ποιότητας, τα οποία δύσκολα θα έφευγαν από τις αίθουσες της Αθήνας σε διαφορετική περίπτωση. Εως τις 30 Σεπτεμβρίου.

​​Σίφνος, τηλ. 2284-360328

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

«Bάτραχοι»

H θερινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Σταύρου Γασπαράτου παρουσιάζεται στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα.

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης παρουσιάζεται το βιβλίο «Δημήτρης Μανίκας, Αρχιτεκτονική 1968-2012» (εκδ. Καπόν). Θα μιλήσουν οι Ανδρέας Γιακουμακάτος, Γιάννης Δεκαβάλλας (δήμαρχος Σύρου) και Δημήτρης Μανίκας.

​​ Τρίτη 26/8 (8 μ.μ.). Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Εργα Αγγ. Αντωνόπουλου στο Πάρκο Ελευθερίας

Mε την ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού Αγγελου Αντωνόπουλου «Tales from the Neverland», η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ., συνεχίζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων το πρόγραμμα «eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα». Σήμερα καθηγητής και αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο καλλιτέχνης υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, το οποίο επιμελείται η Ρεγγίνα Αργυράκη, αποσκοπεί στην ανάδειξη του έργου δέκα εικαστικών της γενιάς του ’80. Μέχρι το τέλος του έτους, στο Κέντρο Τεχνών θα φιλοξενηθούν εκθέσεις των Γιώργου Χαρβαλιά, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Μορταράκου και Τάκη Ζερδεβά.

​​Πάρκο Ελευθερίας. Διάρκεια έκθεσης έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Σιωπηλά σαν σημάδια» από 10 καλλιτέχνες

Oμαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Σιωπηλά σαν σημάδια» διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, από σήμερα έως τις 31 Αυγούστου. Παρουσιάζονται 120 έργα δέκα διακεκριμένων εικαστικών και φωτογράφων. Ανάμεσά τους, ο Αλέξανδρος Ισαρης, ο οποίος εστιάζει σε αστικά τοπία και καφενεία της παλιάς Αθήνας, η Λίζη Καλλιγά με εικόνες αρχαιοτήτων και θαλασσών, ο Πάνος Κοκκινιάς με επιλογές φωτογραφιών ελληνικών τοπίων από τη συμμετοχή στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ο Γιώργος Βουτσινάς, που παρουσιάζει πειραματικές αποτυπώσεις της φύσης, και η Μαρω Κουρή με μία ενότητα ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Συμμετέχουν, επίσης, η Αναστασία Βουτυροπούλου, ο Βάνιας Ξύδας, η Ισμήνη Καρυωτάκη, ο Μιχάλης Μοσχολιός και ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος.

​​Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. με 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. με 10.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Παύλος Παυλίδης

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται την Τετάρτη 27 Αυγούστου ο Παύλος Παυλίδης, συνοδευόμενος από την μπάντα του, τους B-Movies. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της προσωπικής δισκογραφίας του, καθώς και από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών. Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots και το www.viva.gr.

​​Πειραιώς 100. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Θεσμοφοριάζουσες»

Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, συνεχίζει την περιοδεία της με μία στάση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

​​Παρασκευή 29 Αυγούστου, στις 9.15 μ.μ.

ΑΙΓΙΝΑ

Δήμητρα Γαλάνη

Παλαιότερες επιτυχίες και τραγούδια από τον νέο της δίσκο με τίτλο «Αλλιώς», σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου, ερμηνεύει απόψε η Δήμητρα Γαλάνη στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας. Την πλαισιώνουν οι μουσικοί Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Λάμπης Κουντουρόγιανης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) και Στέλιος Προβής (μπάσο).

​​Απόψε στις 9 στην Παραλία της Αύρας.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Πάτμου

Με τη συναυλία της Χορωδίας του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Μιχαήλ Στρουμπάκη αρχίζει την Παρασκευή το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ύμνους από το βυζαντινό, μεταβυζαντινό και σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης.

​​Στον χώρο του Σπηλαίου της Αποκαλύψεως. Εναρξη στις 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή