Φεστιβάλ Τήνου: Σαν σπάνιο λουλούδι που ανθίζει σε αντίξοες συνθήκες

Φεστιβάλ Τήνου: Σαν σπάνιο λουλούδι που ανθίζει σε αντίξοες συνθήκες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αληθινές, ουσιαστικές πράξεις πολιτισμού, πίσω από τα μεγάλα και βαρυσήμαντα. Ενα από τα πιο ποιοτικά φεστιβάλ της περιφέρειας που ανθίζει σαν σπάνιο λουλούδι σε αντίξοες συνθήκες: το Φεστιβάλ της Τήνου.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που σου μένουν αξέχαστα. Ανεβαίνεις λίγο προτού δύσει ο ήλιος σε ένα πανέμορφο μικρό χωριό της Τήνου, τον Ταραμπάδο. Επικρατεί μια γλυκιά γαλήνη, καθώς ατενίζεις στον απέναντι λόφο τους παλιούς περιστεριώνες, ένα από τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά κτίρια του νησιού. Καθώς σκοτεινιάζει, οι περιστεριώνες φωτίζονται, μοιάζουν σαν από άλλη εποχή, ενώ στη σκηνή που έχει στηθεί στο κέντρο του χωριού τα παιδιά, σε ένα παιχνίδι που διευθύνει η τοπική ομάδα θεατρικής αγωγής «Το Μικρό και το Μεγάλο», αναζητούν σαν περιστεράκια (με μύτες χάρτινες) τη χαρά!

Η νύχτα που προχωράει θα γεμίσει ήχους, τραγούδια και μουσικές από γειτονικές μας χώρες. «Μεσόγειος – Η γειτονιά της ειρήνης» και «Περιστέρι – Περιστεριώνες» ήταν ο διπλός τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Τήνου (22/8) – μόνο μία από τις πολλές εκδηλώσεις που άφησαν πίσω τους την αίσθηση πως κάτι σπουδαίο συμβαίνει στην Τήνο. Με υλικά την αγάπη, την ευαισθησία, την εμπειρία και τις γνώσεις του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τήνου Θέμης Ροδαμίτης, εδώ και δεκατρία χρόνια, στήνει στο νησί κάθε καλοκαίρι έναν κύκλο εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την κρυμμένη ομορφιά της Τήνου, τους θησαυρούς της, έμψυχους και μη, εκτοξεύοντας την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της παράδοση στο μέλλον με πρωτότυπες εκδηλώσεις σε απρόβλεπτους, ατμοσφαιρικούς χώρους. Φέτος το ευρύτερο θέμα του φεστιβάλ ήταν ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάδειξή του μέσω ενός ζωντανού διαλόγου με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Χώρα σηκωθήκαμε και χορέψαμε όλοι μαζί, δίνοντας τα χέρια, μικροί και μεγάλοι, άγνωστοι μεταξύ μας που γίναμε φίλοι για λίγες ώρες.

Στην εξαιρετική βραδιά «Μάνος Χατζιδάκις – Τα χρόνια της αθωότητας», που επιμελήθηκε ο Θέμης Ροδαμίτης, στα Λουτρά, στο προαύλιο της Σχολής των Ουρσουλινών, γνωρίσαμε μια άλλη όψη του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από την παιδική του σχέση με τον κινηματογράφο. Γυναίκες που αποτελούν τη Χορωδία της Κώμης, ενός ακόμη όμορφου χωριού της Τήνου, συμμετείχαν δίνοντας το στίγμα ενός φεστιβάλ που εντάσσει στο πρόγραμμά του το ντόπιο δυναμικό και δίνει σημασία σε ό,τι έχει αυτό να προσφέρει. Πριν από λίγες ημέρες, η πλατεία του Πύργου γέμισε ασφυκτικά με κόσμο για το αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, με μοναδικό σκηνικό τον φωτισμένο πλάτανο.

Το βράδυ της 26ης Αυγούστου, στο Ξώμπουργο, η βραδιά «Μουσική και Επανάσταση», πρωτότυπη εκδήλωση με μουσικές που ενέπνευσαν τον Ρήγα Φεραίο στον αγώνα για την ελευθερία. Παράλληλα, σε διαφορετικά χωριά του νησιού παρουσιάζονται εκθέσεις (Οι λαμπρές δημιουργίες του ελληνισμού/Τηνιακοί καλλιτέχνες στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, έκθεση φωτογραφίας της Μάρας Δεσύπρη στη Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά, «Ζωγραφίζοντας στην Τήνο» του Μάνθου Γαΐτη στο ξενοδοχείο «Τήνιον» κ.ά). Παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων, το Φεστιβάλ Τήνου ανθεί.

Πολλές οι εκδηλώσεις, πολλές οι εκπλήξεις, μεγάλη η ομορφιά τους και η αγάπη με τις οποίες διοργανώθηκαν. Το φεστιβάλ συνεχίζεται έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή