Οι πολιτιστικές επιπτώσεις της κρίσης

Οι πολιτιστικές επιπτώσεις της κρίσης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελλάδα: Από τη Χούντα στην Κρίση» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Hellenic Centre του Λονδίνου με τη συμμετοχή ιστορικών, κοινωνικών ανθρωπολόγων, θεωρητικών και ερευνητών από ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και αποτελεί την πρώτη συνάντηση ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος, που εστιάζει στις πολιτισμικές επιπτώσεις της κρίσης. Ιθύνων νους του ενδιαφέροντος εγχειρήματος είναι ο Δημήτρης Τζιόβας, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος θα διευθύνει το πρόγραμμα μαζί με τον Δημήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πέρα από τις τρεις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ θα επιδιώξουν συνεργασίες με «συγγραφείς, καλλιτέχνες, υπευθύνους μουσείων, εκδότες, νέους επιστήμονες, για να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης στον χώρο του πολιτισμού», υπογραμμίζει ο κ. Τζιόβας. «Επίσης, θα θέλαμε να καταγράψουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις αντιλήψεις περί έθνους, ταυτότητας, ετερότητας και διαχείρισης του παρελθόντος, καθώς και στην ανάδειξη νέων διασπορικών κοινοτήτων από νέους επιστήμονες στο εξωτερικό», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 100 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή για την εκδήλωση του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πρόσφατη έγκριση του προγράμματος από το Arts and Humanities Research Council της Αγγλίας, το οποίο εγκρίνει μόλις το 20% των αιτήσεων, καταδεικνύει «τον διεθνή αντίκτυπο της κρίσης». Πρόκειται, άλλωστε, για το πρώτο πρόγραμμα που θα επιχειρήσει να διερευνήσει με διεπιστημονικό τρόπο «τις πολιτισμικές επιπτώσεις της κρίσης», συνεχίζει. «Ενώ ήδη έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία και άρθρα στα αγγλικά για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της κρίσης, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο για τις πολιτισμικές».

Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ τον επόμενο Μάιο και η τρίτη έξι μήνες αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, που θα δημιουργηθεί στο προσεχές μέλλον, μαζί με κείμενα, βίντεο και άλλο υλικό. «Στο τέλος του προγράμματος φιλοδοξούμε να εκδώσουμε έναν τόμο με θέμα τη σχέση κρίσης και πολιτισμού στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε το πρόγραμμα και πέρα από τα δύο χρόνια αν χρειαστεί», καταλήγει ο κ. Τζιόβας. Στη μεθαυριανή εκδήλωση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι καθ. Μαρκ Μαζάουερ και Αντώνης Λιάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή