Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΩΔΕΙΟ

Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας αύριο το βράδυ στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την «Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας» τιμά τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στην εταιρεία, πρόεδρος της οποίας είναι η σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων 61 όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης. Η Μαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα, έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα στη Λυρική Σκηνή προτού ακολουθήσει μια αποθεωτική καριέρα στο εξωτερικό. Το γκαλά αύριο στο Ηρώδειο διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμμετέχουν οι γνωστοί Ελληνες και ξένοι μονωδοί Αρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ντανιέλα Ντεσσί, Ελενα Ξανθουδάκη και Νίκολα Ουλιβιέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημες άριες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας.

​​ Ηρώδειο, Κυριακή 21/9, 8.30 μ.μ. Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59) και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς).

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΓΚΙΚΑ

Εκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη»

Εργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου και του 20ού αιώνα από τη συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη εκτίθενται ώς τις 28 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Η έκθεση, με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», αποτίει φόρο τιμής στη φίλη και δωρήτρια του Μουσείου Μπενάκη, που στη διάρκεια του βίου της κατάφερε να συγκεντρώσει μία αξιόλογη συλλογή έργων με την υπογραφή γνωστών εκπροσώπων της νεοελληνικής τέχνης. Παρουσιάζονται δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο Ορέστης Κανέλλης, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Κουνελάκης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας, ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου και η Βάσω Κατράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, σπάνια έπιπλα, πολύτιμα αντικείμενα και πορσελάνες του 19ου και 20ού αιώνα κατασκευασμένες στη Γαλλία και την Ιταλία από την προσωπική συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη, σε μία προσπάθεια αναβίωσης της ατμόσφαιρας μιας αστικής αθηναϊκής οικίας της εποχής. Κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού και ανιψιά του συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη, η συλλέκτρια μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από ανθρώπους της τέχνης και καλλιέργησε σχέσεις φιλίας με σημαντικούς Ελληνες εικαστικούς. Η συλλογή της περιλαμβάνει, ακόμα, μία μικρή ενότητα χαρακτικών φιλοτεχνημένα από μεγάλους ξένους καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Μαξ Ερνστ και ο Μαρκ Σαγκάλ.

​​Κριεζώτου 3. Νέο ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Σάββατο 10 π.μ. με 7 μ.μ. Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά. Είσοδος 7 ευρώ.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

5ο Athens Bike Festival, δράσεις και εκθέσεις

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται σήμερα και αύριο το 5ο Athens Bike Festival, που φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση ποδηλάτων και αξεσουάρ, επίδειξη από την ομάδα Dirt Riders, έκθεση παλαιών ποδηλάτων, αγώνα Pumptrack και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η συζήτηση με θέμα «Η πρόκληση του Δημοσίου Χώρου: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βιέννη και Αθήνα» και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών, που διοργανώνει το Rethink Athens σήμερα στις 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 9.84. Ακόμα, 60 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση «BikeArt Exhibition Vol4», ενώ συλλεκτικές φωτογραφίες και αντικείμενα, που σχετίζονται με το λεύκωμα «Το ποδήλατο στην Ελλάδα,1880-2012», εκτίθενται στο κτίριο Δ12.

​​Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. ώς τις 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.bikefestival.gr.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Eλεωνόρα Ζουγανέλη

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως το φθινόπωρο, θα εμφανιστεί απόψε για να δώσει συναυλία η Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Μαζί της, η Αφροδίτη Παπαχριστοδούλου.

​​ Σήμερα, έναρξη 9 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΕΝΑ»

Γιώργος Οϊμπακ

Με τίτλο  «Darker than black», η έκθεση του Γιώργου Οϊμπακ είναι πύλη στον φαντασμαγορικό κόσμο των κόμικς και των γκράφιτι.

​​Αίθουσα Τέχνης «ena», Βαλαωρίτου 9Γ. Εως 11 Οκτωβρίου.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Γιορτινά «Βεγγαλικά»

Σήμερα το μεσημέρι, από τις 12 και μετά, στην Πινακοθήκη του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στην οδό Κριεζώτου 3, το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις «Ικαρος» γιορτάζουν τη βράβευση του βιβλίου του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Βεγγαλικά» που είναι εμπνευσμένο από ποιήματα του Ν. Εγγονόπουλου. Και ταυτόχρονα θα εκτεθούν (μέχρι τις 10/10) πρωτότυπα έργα του Αλ. Κυριτσόπουλου για τα τρία βιβλία της σειράς «Αν διάβαζα… ποιητές της γενιάς του ’30». ​

​Σήμερα, 12μ. Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

«(Απ)όψεις της πόλης»

Ερευνητές, sound artists, σπουδαστές και συλλογικότητες της πόλης εμπλέκονται στο ανοιχτό εγχείρημα «Ακούγοντας ο ένας τον άλλο – (απ)όψεις της πόλης», που παρουσιάζεται στο Goethe-Institut.

​​Ομήρου 14-16.

Εως τις 25 Σεπτεμβρίου.

«FAUST»

Aδάμ Τσαρούχης

Με ένα πρόγραμμα ευχάριστο, νοσταλγικό και μελωδικό, ο Αδάμ Τσαρούχης, καθώς ετοιμάζει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, επανέρχεται στο Faust για ένα λάιβ πρόγραμμα που υπόσχεται συγκίνηση και ευφορία. Τραγουδώντας στα ελληνικά και τα αγγλικά, με ένα ύφος 50s και 60s και με σύγχρονο λουκ, ο Αδάμ Τσαρούχης προσφέρει ένα ωραίο πρόγραμμα με σεβασμό στο κοινό.

​​ Τετάρτη 24/9, Faust bar, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στον «Παρνασσό»

Η συναυλία «Μότσαρτ, Προκόφιεφ, Σκαλκώτας: μια ιδιοφυής συνομιλία», με τη συμμετοχή των Νίνα Πατρικίδου (βιολί), Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Νατάσσας Πασχάλη (αφήγηση/ανάγνωση κειμένων), έχει σκοπό να ανιχνεύσει τα κοινά στοιχεία στη ζωή και το έργο των τριών κορυφαίων συνθετών.

​​ Απόψε (8.30) στη Φιλολογική Αίθουσα «Παρνασσός», Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ. 210-3221917. Γενική είσοδος 10 ευρώ (φοιτητικά 5 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή