ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο Πύργος της Θήρας στα Πατήσια ανοίγει τις πύλες στο Μεσαίωνα

Ο Πύργος της Θήρας στα Πατήσια ανοίγει τις πύλες στο Μεσαίωνα

Μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία άνοιξε τις πόρτες του ο Πύργος της οδού Θήρας στα Πατήσια, έπειτα από 20ετή «σιωπή», το κοινό θα έχει για δεύτερη φορά την ευκαιρία να βρεθεί στον εντυπωσιακό χώρο την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ.

Αφετηρία της εκδήλωσης θα είναι ο Μεσαίωνας. Η Σάσα Βούλγαρη θα ζωντανέψει με την αφήγησή της ένα μεσαιωνικό θρύλο από την Ουαλία. Η Σάντρα Βούλγαρη θα παρουσιάσει τη χορογραφία «Σε έναν ιππότη», βασισμένη στο ποίημά της «Επιστροφή στην Άβαλον». Η Γιούλη Βεντούρα θα μυήσει τους επισκέπτες στους ήχους του τσέμπαλου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η ιδιοκτήτρια του χώρου Σίλια Καλλιμάνη, η οποία έχει ως όραμά της να λειτουργήσει το κτίριο ως πολιτιστικός χώρος, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Monumenta» και την Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά.

Τον πύργο έχτισε το 1914 ως κατοικία η οικογένεια Τυπάλδου από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις εισαγωγές φαρμάκων και οι επαφές του από τη Δύση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας του. Το νεογοτθικό στυλ του, άμεσα συνδεδεμένο με την Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο. Ο πύργος της οδού Θήρας με τον κατάφυτο κήπο του φαίνεται, ότι αποτελούσε στην εποχή του πρότυπο βίλας εξοχής.

Όπως σημειώνεται σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2008, «ο νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ».