Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

XOΡΟΣ

«W Memorabgilia»

Θεσσαλονίκη

Για μία μόνο παράσταση, την 1η Οκτωβρίου, η ομάδα RootlessRoot μετέχει στα Δημήτρια. Στο W Memorabilia εξετάζονται οι αντιθέσεις της γυναικείας φύσης, με αφορμή τρεις τραγικές ηρωίδες (Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη). Ερμηνεύει η Λίντα Καπετανέα που επιχειρεί ένα ψυχογράφημα με την ανυπότακτη σωματική ενέργεια. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 9 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

«Σύμβολα»

Μεσολόγγι

Με μία έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται απόψε η νέα περίοδος για τη «Διέξοδο», ως Κέντρο Λόγου και Τέχνης αλλά και ως Ιστορικό Αρχείο στο Μεσολόγγι. Με τα έργα της Μαρίας Φερεντίνου, έργα μεγάλων διαστάσεων, επηρεασμένα από την αρχαιοελληνική και βυζαντινή τέχνη. Τα έργα της θα εκτεθούν μέχρι 19/10 στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Επί-phanies»

Φλώρινα

Δύο καλλιτέχνες συναντιούνται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Γιώργος Διβάρης, σχολιάζοντας και οι δύο την έννοια της επιφάνειας και την ανά τους αιώνες πολλαπλότητά της. Οι αίθουσες του αρχοντικού της Φλώρινας προσδίδουν την απαραίτητη ουδετερότητα και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα. Μέχρι 18 Οκτωβρίου.

ΘΕΑΤΡΟ

Γράμματα αγάπης στον Στάλιν

Θεσσαλονίκη

Αγαπήθηκε πέρυσι στην Αθήνα. Παρουσιάζεται από χθες για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, πριν ξανακατεβεί στην Αθήνα. Το έργο του Ισπανού Χουάν Μαγιόρκα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στον νέο χώρο Black Box (Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2) από Τετάρτη έως Κυριακή. Παίζουν: Μελέτης Ηλίας, Αννα Ελεφάντη, Σπύρος Τσεκούρας.

ΒΙΒΛΙΟ

Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις «Καπόν» και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζουν την Τετάρτη 1/10 στις 7.30 μ.μ. έναν ξεχωριστό τόμο που καταγράφει και σχολιάζει τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης από τον 4ο ώς τον 14ο αιώνα.

ΣΥΡΟΣ

Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ

Γίνεται επτά ετών και γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων anima.syros στη Σύρο. Από τις 2 ώς τις 6 Οκτωβρίου, το παιχνιδιάρικο αυτό φεστιβάλ ετοιμάζεται να κυριαρχήσει στο μοναδικό θέατρο «Απόλλων» του νησιού, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια του. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ετοιμάζουν μεγάλα αφιερώματα εντός του θεάτρου και υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου. Τα φετινά αφιερώματα έχουν ευρωπαϊκό αέρα και γυναικείο άρωμα (με έμφαση στις γυναίκες δημιουργούς).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση

Στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Μηνά 13) θα συναντήσετε μια σπάνια έκθεση με φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμό, κ.ά. Εκεί στάθμευσε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015 η περιοδεύουσα έκθεση «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση». Συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, δίγλωσση ταινία ντοκιμαντέρ με γλώσσα της εικόνας το θέμα της έκθεσης.

ΠΑΤΡΑ

Η ζωή της μεγάλης κυρίας των στίχων

Παίζεται και ξαναπαίζεται. Και έχει παντού επιτυχία. Είναι η παράσταση του Πέτρου Ζούλια «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», που όλοι θεωρούν ρόλο ζωής για τη Νένα Μεντή. Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Πάτρα, στο θέατρο «Πάνθεον», έχοντας ήδη ταξιδέψει σε θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας. Μια παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο της εγγονής της Παπαγιαννοπούλου, Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδ. Αγκυρα), μια μαρτυρία που αποδείχθηκε σπουδαίο υλικό. Εναρξη στις 9 μ.μ.

ΑΝΔΡΟΣ

Τα γλυπτά και τα έργα της Σοφίας Βάρη

Προλαβαίνετε μέχρι αύριο. Να ταξιδέψετε στην Ανδρο και να δείτε στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή το «Αφιέρωμα στη Σοφία Βάρη». Είναι μια καλλιτέχνις με ελληνική καταγωγή, αλλά πολυπολιτισμική εικαστική παιδεία και διεθνή καλλιτεχνική παρουσία. Στο αφιέρωμα, εκτός από τα γλυπτά όλων των κατηγοριών, που αποτελούν και τον άξονα της έκθεσης, παρουσιάζονται και σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα και κολάζ, καθώς και αντικείμενα μικρογλυπτικής. Το Μουσείο είναι ανοικτό από τις 11 π.μ. – 3 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή