Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ανθισμένος «ουρανός» με 11.000 λουλούδια

Χιλιάδες λουλούδια, ανθισμένα κλαριά και αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας «πλημμυρίζουν» το φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου φιλοξενείται η πρωτότυπη εγκατάσταση της Βρετανίδας εικαστικού Rebecca Louise Law με τίτλο «Ψηλά, κήπος». Συνολικά 11.000 λουλούδια, που σταδιακά μαραίνονται χωρίς όμως να χάνουν την ομορφιά τους, συνθέτουν έναν πολύχρωμο και διαρκώς εναλλασσόμενο «ουρανό» στην είσοδο του κτιρίου. Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Στέγης με την ομάδα επιμελητών της Double Decker, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με το έργο του Sebastien Preschoux. Καταξιωμένη στον χώρο της τέχνης και της μόδας, η Rebecca Louise Law έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον Damien Hirst και τη Royal Academy of Arts, αλλά και μεγάλους οίκους μόδας όπως οι Hermes, Gucci και Tiffany & Co. Ευρέως γνωστή για τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας με λουλούδια, που κρέμονται από την οροφή δημόσιων χώρων, χρησιμοποιεί κυρίως φυσικά υλικά και δημιουργεί έργα με θέμα τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Το διεθνές πρακτορείο επιμελητών Double Decker ιδρύθηκε από τους Wilhem Finger και Μελίτα Σκαμνάκη, και συνεργάζεται με μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

​​Στο φουαγιέ της Στέγης έως τις 30 Ιουνίου 2015.

ΜΕΓΑΡΟ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

«Η χαρά της ζωής» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει την ερχόμενη Παρασκευή (3/10) στο Μέγαρο Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Σε αυτή τη βραδιά ο μαέστρος Στέφανος Τσιαλής, νέος διευθυντής της ορχήστρας, συστήνεται στο κοινό.

​8.30 μ.μ., Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Σάρα Κέιν

Η παράσταση του έργου της Σάρα Κέιν «Blasted-Ερείπια» επαναλαμβάνεται στο Πορεία από την Τετάρτη (1/10). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου. Με τους Ακύλλα Καραζήση, Λένα Παπαληγούρα και Μιχάλη Αφολάνιο.

​Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, τηλ. 210 8210991.

ΓΚΑΛΕΡΙ CAN

«Beyond Ancient Space»

Aτομική έκθεση του εικαστικού Γιώργου Σταμκόπουλου με τίτλο «Beyond Ancient Space» φιλοξενείται στην γκαλερί CAN έως την 1η Νοεμβρίου. Στη νέα σειρά έργων του, ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται έργα «τυφλής ζωγραφικής» με αερογράφο και σπρέι.

​​Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι.

HALF NOTE JAZZ CLUB

Βραδιές σουίνγκ

Η ορχήστρα του Ray Collins παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με σουίνγκ και rhythm and blues στο Half Note Jazz Club. Οι συναυλίες θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου.

​Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συμφωνική του Λονδίνου

Εργα Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ θα ερμηνεύσει αύριο η London Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Ρώσου αρχιμουσικού και διευθυντή της, Βαλέρι Γκέργκιεφ, και με σολίστ τον επίσης Ρώσο πιανίστα Ντένις Ματσούεφ. Με τη συναυλία της παλαιότερης βρετανικής ορχήστρας, η οποία είναι αυτοδιαχειριζόμενη και επιλέγει η ίδια τους διευθυντές της, ανοίγει επίσημα η σεζόν 2014-15 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

​​Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Θέατρο για βρέφη

Η νέα παράσταση του θεάτρου Πόρτα για βρέφη ενός έως τριών ετών, με τίτλο «Ακου», έχει πρεμιέρα αύριο. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραντζά, η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Βουδούρης.

​​ Μεσογείων 59, τηλ. 210 7711333.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Το «θεατρικό ντοκιμαντέρ» που δημιούργησαν ο Θανάσης Λάλας και η Ελευθερία Ντεκώ συγκεντρώνοντας οπτικοακουστικό υλικό από ομιλίες και συνεντεύξεις της βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, παρουσιάζεται την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

​​Στις 8 μ.μ. Διανομή δελτίων από τις 6.30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΣΤΥ

Λουί Μπουνιουέλ

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Λουί Μπουνιουέλ πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Αστυ (Κοραή 4) μέχρι την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου. Προβάλλονται 8 αντιπροσωπευτικές ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη, καθώς και η ψηφιακή επανέκδοση του φιλμ «Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρουζ» γυρισμένο την περίοδο της εξορίας του στο Μεξικό.

​​Προβολές καθημερινά στις 6.30, 8.30 και 10.30 μ.μ. Ημερήσιο εισιτήριο 7 ευρώ.

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Η μεγάλη γιορτή των κινουμένων σχεδίων στην Ερμούπολη, πιο δυναμική από ποτέ

Με ανανεωμένο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη (2/10) το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων aniμαsyros στην Ερμούπολη της Σύρου. Με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα έργα που συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα εμπνέονται από δύσκολα και βαθιά ανθρώπινα θέματα, με διάθεση για πειραματισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν σε διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα έργα. Φέτος προστίθεται ένα νέο τμήμα στο aniμαsyros, το K.ID.S’, που περιέχει ταινίες από όλο τον κόσμο κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Επίσης το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμάται με αφιέρωμα στην ισότητα των φύλων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Αλλα αφιερώματα είναι ο κύκλος με ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη και παραγωγού Jacques-Remy Girerd, το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το παλαιότερο φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει η Εσθονία με αφιερώματα στο φεστιβάλ Tallin Black Nights Film Festival και το υπο-φεστιβάλ του Animated Dreams, τα οποία μετρούν πάνω από δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο animation. Η πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του aniμαsyros θα δοθεί τη Δευτέρα (29/9) στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών. Το φετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 5/10.

​Ερμούπολη, Σύρος, www.animasyros.gr

GALLERY GENESIS

«Παρίσι – Αθήνα», εικαστικός διάλογος

Ενας εικαστικός διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι, οργανωμένος μεταξύ δύο πολυσχιδών δημιουργών, είναι η νέα έκθεση που ανοίγει τη σεζόν στην Gallery Genesis της οδού Χάρητος. Ο Didier Martin και ο Αντώνιος Ρουσοχατζάκης συνομιλούν στην έκθεση που στεγάζεται κάτω από τον τίτλο «Paris-Athènes» και παρουσιάζουν από κοινού έργα έντονης δημιουργικής φαντασίας. Ο Didier Martin είναι ζωγράφος αλλά και συνεργάτης ως σκηνογράφος της Αριάν Μνουσκίν. O Aντώνιος Ρουσοχατζάκης είναι δημιουργός κολάζ και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο είχε τίτλο «Konitsa, my love». Η πρώτη κοινή έκθεση με τον Didier Martin, με τίτλο «Μαζί», εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Cerisier στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2013.

​​ Paris-Athènes, κοινή έκθεση των Didier Martin και Αντωνίου Ρουσοχατζάκη. Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι. Από 1 έως 18 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή