Ματιές στον κόσμο

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΘΕΑΤΡΟ

Old Vic

www.oldvictheatre.com

«Electra». Η τραγωδία του Σοφοκλή, στην εξαιρετική μετάφραση του Φρανκ Μακγκίνες που χρονολογείται από το 1997, παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή του σκηνοθέτη Ιαν Ρίκμαν, με πρωταγωνίστρια την Κριστίν Σκοτ-Τόμας. Γνωστή στο κοινό από τους κινηματογραφικούς ρόλους της, η ηθοποιός δοκιμάζεται τώρα στο κλασικό θέατρο και οι κριτικές είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ευνοϊκές. Οπως σημειώνει ο Μάικλ Μπίλινγκτον στον «Γκάρντιαν», η Σκοτ-Τόμας «ξεφεύγει από τον κίνδυνο να βυθίσει την Ηλέκτρα στη μονομανία της εκδίκησης, δίνοντάς της χρώμα, ευστροφία, πολυδιάστατη εκφραστικότητα, ακόμα και ειρωνεία». Πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις των άλλων ηθοποιών, ιδιαίτερα της Νταϊάνα Κουίκ, η οποία υποδύεται την Κλυταιμνήστρα, αναδεικνύοντας πειστικά τα επιχειρήματα που προβάλλει για να δικαιολογήσει τον εαυτό της, αλλά και του Τζακ Λόουντεν, ο οποίος δίνει στον μητροκτόνο Ορέστη αφοπλιστική αθωότητα και αφέλεια. Εως τις 20 Δεκεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ

Tate Britain

www.tate.org.uk

«Late Turner – Painting Set Free». H έκθεση είναι το πρώτο αφιέρωμα στην όψιμη καλλιτεχνική περίοδο του μεγάλου Αγγλου ζωγράφου, στα έργα που δημιούργησε από το 1835 έως τον θάνατό του το 1851 (εδώ ο πίνακας «Norman Castle – Sunrise», 1845). Στα εκθέματα –ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά και υδατογραφίες– αναδεικνύεται η εκπληκτική δημιουργική άνθηση του Τέρνερ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν ζωγράφισε πολλά από τα ωραιότερα έργα του, αλλά προκάλεσε επίσης αμφισβητήσεις και παρερμηνείες. Ρίχνοντας νέο φως στη σημαντική αυτή περίοδο, η έκθεση αμφισβητεί μύθους και εικασίες που αναπτύχθηκαν για το όψιμο έργο του και φανερώνει έναν καλλιτέχνη με ευρύτατο φάσμα γνώσης και φαντασίας, τολμηρό στην εξερεύνηση νέων τεχνικών, με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ζωή αλλά και σταθερή αναφορά στα θρησκευτικά, ιστορικά και μυθολογικά θέματα που τον συνέδεσαν με την πολιτιστική παράδοση της εποχής του. Εως τις 15 Ιανουαρίου.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

ΘΕΑΤΡΟ

Royal Exchange

www.royalexchange.co.uk

«Hamlet». Σε μία από τις σπάνιες φορές που γυναίκα ηθοποιός ερμηνεύει ανδρικό ρόλο (το αντίθετο συμβαίνει πολύ πιο συχνά), η Μαξίν Πικ υποδύεται τον Αμλετ στο πιο εμβληματικό από τα έργα του Σαίξπηρ. Εχοντας στο ενεργητικό της σημαντικές θεατρικές επιτυχίες –ανάμεσά τους η «Δεσποινίς Τζούλι» το 2012– η Μαξίν Πικ δίνει και πάλι μια ερμηνεία που έχει κερδίσει θερμή ανταπόκριση από το κοινό και την κριτική. Λιτότητα και ευελιξία, συγκέντρωση και ελαφράδα, συμπιεσμένη οργή που ξεσπάει σε απρόσμενες εκρήξεις: η ερμηνεία της, όπως σημειώνουν οι κριτικοί, είναι άξια απάντηση στην πρόκληση του ρόλου. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γυναίκα υποδύεται τον Αμλετ: στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές ηθοποιοί που τόλμησαν το εγχείρημα, ανάμεσά τους και η θρυλική Σάρα Μπερνάρ. Στην παράσταση αυτή, η Μαξίν Πικ συνεργάζεται και πάλι με τη σκηνοθέτιδα Σάρα Φράνκομ, μετά τον θρίαμβό τους στη «Μάσκα της αναρχίας» του Σέλεϊ στο περσινό Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ. Υπάρχουν και άλλες cross gender ερμηνείες στο έργο –η Γκίλιαν Μπέβαν είναι η «Πολώνια», η Τζόντι Μακνί παίζει τον Ρόζενκραντζ–, ενώ ξεχωρίζουν επίσης η Κλερ Μπένεντικτ στον ρόλο της βασίλισσας και ο Τζον Σράπνελ ως «Φάντασμα». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 25 Οκτωβρίου.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

www.melbournefestival.com.au

«Melbourne Festival». Εγκαινιάζοντας το φετινό Φεστιβάλ Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών της Μελβούρνης, μέλη του αποκαλούμενου Kulin Nation, ομοσπονδίας που συνενώνει ομάδες αβορίγινων της περιοχής, παρουσίασαν την περφόρμανς Tanderrum, εμπνευσμένη από τη ζωντανή πολιτιστική τους παράδοση. Την ίδια πηγή έμπνευσης έχει και το «Οταν το βουνό άλλαξε τα ρούχα του», θεατρικό έργο με συνοδεία κρουστών στο οποίο παίζουν 40 παιδιά υπό τη διεύθυνση του Γερμανού σκηνοθέτη Χάινερ Γκέμπελς. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 90 συνολικά εκδηλώσεις, συνδυάζοντας έργα Αυστραλών και ξένων δημιουργών και καλλιτεχνικών ομάδων. Ανάμεσά τους, το Τσίρκο Ελοΐζ από το Μόντρεαλ («Cirkopolis»), ο νεοϋορκέζικος χορευτικός όμιλος Τρίσα Μπράουν (συμμετέχει με τη χορογραφία «Trisha Brown from All Angles»), το αυστραλιανό συγκρότημα Avalanches (παρουσιάζουν νέα εκδοχή του επιτυχημένου άλμπουμ τους «Since I Left You») και ο θεατρικός-χορευτικός θίασος Kage στο «Team of Life», έργο που εστιάζει στους νέους μετανάστες και ιθαγενείς, εξερευνώντας θέματα ελευθερίας, καθώς και τα όρια ανάμεσα στον αθλητισμό, το θέατρο και την αναζήτηση της ταυτότητας. Εως τις 26 Οκτωβρίου.

ΜΟΝΑΧΟ

ΕΚΘΕΣΗ

Museum Brandhorst

www.museum-bandhorst.de

«Richard Avedon: Murals and Portraits». Ο Αμερικανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Αβεντον (1923-2004) έγινε διάσημος κυρίως από τις εμβληματικές φωτογραφίες μόδας, οι οποίες επηρέασαν θεαματικά το είδος αυτό της φωτογραφικής τέχνης. Η έκθεση αυτή, ωστόσο, εστιάζει στο έργο του έξω από τον κόσμο της μόδας, αποδεικνύοντας ότι ο Αβεντον ήταν φωτογράφος πολύ ευρύτερου φάσματος. Περιλαμβάνει φωτογραφίες δρόμου, τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων καθώς και διεισδυτικά φωτογραφικά πορτρέτα στα οποία ο φακός του Αβεντον στοχεύει τόσο σε «ανώνυμους» ανθρώπους όσο και σε διασημότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Τα έργα αυτά δείχνουν ότι ο Αβεντον χρησιμοποιούσε συχνά τη φωτογραφική μηχανή για να κάνει κοινωνικά και πολιτικά σχόλια, αλλά κυρίως υπογραμμίζει ότι ήταν ένας καλλιτέχνης, ο οποίος εμβάθυνε στα πρόσωπα που τοποθετούσε απέναντι στον φακό του. Εως τις 9 Νοεμβρίου.

ΤΟΚΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ

Setagaya Art Museum

www.setagayaartmuseum.or.jp

«Αναζητώντας την ουτοπία». Η έκθεση είναι αφιέρωμα στα ρωσικά πολιτικά πόστερ, πολλά από τα οποία φέρουν την υπογραφή φημισμένων καλλιτεχνών όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Καζιμίρ Μάλεβιτς και ο Αλεξάντερ Ροντσένκο. Παρακολουθεί την εξέλιξή τους από το γύρισμα του 19ου προς τον 20ό αιώνα, όταν στην τσαρική Ρωσία άρχισαν να συσσωρεύονται οι εντάσεις που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, λίγο μετά την εγκαινίαση από τον Στάλιν του πρώτου Πενταετούς Σχεδίου. Τα 200 περίπου εκθέματα, μέσω των οποίων ιχνηλατείται η ιστορική διαδρομή της χώρας και οι δραματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στο πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πεδίο, ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ιάπωνα σχεδιαστή μόδας Ρούκι Ματσουμότο (1946-2012). Εως τις 24 Νοεμβρίου.

Ρέμπραντ: Τα όψιμα έργα

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ταραγμένα και θλιβερά, σημαδεμένα από θανάτους αγαπημένων του προσώπων αλλά και οικονομικές δυσκολίες που τον οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ωστόσο, στο διάστημα εκείνο η δημιουργικότητά του Ρέμπραντ (1606-1669) όχι μόνο δεν έφθινε αλλά κέρδισε νέα δυναμική. Στα όψιμα έργα του περιλαμβάνονται μερικά από τα κορυφαία αριστουργήματά του, έργα που τα χαρακτηρίζει μεγάλη εκφραστική δύναμη και καλλιτεχνική ριζοσπαστικότητα. Οι τολμηροί πειραματισμοί του στο πεδίο της τεχνικής και οι καινοτόμες ερμηνείες παραδοσιακών θεμάτων συντέλεσαν στη φήμη του ως του κορυφαίου του ολλανδικού «χρυσού αιώνα», ενός δημιουργού με διαχρονική επιρροή στους ομοτέχνους του. Στα έργα αυτά εστιάζει η έκθεση «Rembrandt: The Late Works», που εγκαινιάζεται στις 15/10 στη National Gallery του Λονδίνου, παρουσιάζοντας πίνακες, σχέδια και χαρακτικά από εκείνη την τόσο δημιουργική περίοδό του, ανάμεσά τους και μερικές από τις περίφημες αυτοπροσωπογραφίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή