Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο μουσικός κόσμος του Δημήτρη Μαραμή

Συναυλία δίνει την ερχόμενη Παρασκευή (31/10) στο Μουσείο Μπενάκη ο Δημήτρης Μαραμής. Στη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν επιλογές από τους κύκλους τραγουδιών «Σκοτεινός έρωτας», «Ερωτόκριτος in Blues» και την τελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με τίτλο «Αισθηματική ηλικία», η οποία έλαβε πολύ καλές κριτικές και εξάντλησε την πρώτη της έκδοση (κυκλοφόρησε τον Ιούνιο) μέσα σε ένα μήνα.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και αποσπάσματα από τους πιανιστικούς Αυτοσχεδιασμούς του Δημήτρη Μαραμή.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Θοδωρής Βουτσικάκης ενώ συμμετέχουν επίσης η Κορίνα Λεγάκη και ο Κωνσταντίνος Παυλάκος (βιολί).

Ο Δημήτρης Μαραμής υπηρετεί εδώ και δώδεκα χρόνια το μουσικό του όραμα με αφοσίωση στο ποιητικό αισθαντικό τραγούδι, είτε η πρώτη ύλη είναι οι στίχοι είτε η ποίηση.

​​ 3/10, 8 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ. Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3671000.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες από τον τουρκικό κινηματογράφο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη. Με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια του τουρκικού κινηματογράφου, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια επιλογή από τις πιο επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες του τουρκικού σινεμά, το οποίο αποτελεί από τις πλέον εξελισσόμενες εθνικές κινηματογραφίες στις μέρες μας, διεκδικώντας επάξια τη θέση του στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη με βραβεία, διεθνείς διακρίσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ, αλλά και ολοένα αυξανόμενο αριθμό εισιτηρίων στις αίθουσες.

Τις προσεχείς ημέρες θα προβληθούν φιλμ-ορόσημα του κλασικού τουρκικού σινεμά όπως «Η νύφη» του Ομέρ Λουτφί Ακάντ ή «Το κορίτσι με την κόκκινη μαντίλα» (το οποίο μάλιστα θα προβληθεί παρουσία της πρωταγωνίστριας Τουρκιάν Σοράι). Θα παρουσιαστούν επίσης πρωτοποριακές ταινίες οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του τουρκικού σινεμά, καθώς ήταν αυτές που πρότειναν μια νέα, πιο φρέσκια και γόνιμη καλλιτεχνική έκφραση, όπως το «Ξενοδοχείο η Πατρίς» του Ομέρ Καβούρ, η «Αθωότητα» του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ και το πολυβραβευμένο «Κόσμος» του Ρεχά Ερντέμ.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και οι πιο πρόσφατες παραγωγές όπως «Το όνειρο της πεταλούδας» του Γιλμάζ Ερντογάν, υποψήφιο για το περσινό Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, η γερμανοτουρκικής παραγωγής κομεντί «Γιόζγκατ Μπλουζ» των Μελίκ Σαράτσογλου και Χακί Κουρτουλούς και η βραβευμένη στη Θεσσαλονίκη «Μούχλα» του Αλί Αϊντίν.

​​Ταινιοθήκη της Ελλάδος

έως 29/10.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Ο Ελλην Βρυκόλαξ» στο Μουσείο Μπενάκη

Εως τις 4 Νοεμβρίου συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Ο Ελλην Βρυκόλαξ» στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Αντλώντας στοιχεία από λαϊκούς θρύλους, μαρτυρίες, αφηγήσεις ξένων περιηγητών, κείμενα λαογράφων, δημοτικά τραγούδια και ποιήματα από τη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, η παράσταση διερευνά την προέλευση των μύθων για τους βρικόλακες -ή βορβόλακες- στον ελλαδικό χώρο.

Τα εκθέματα του μουσείου ζωντανεύουν και αφηγούνται ιστορίες, αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση. Η διασκευή κειμένων, η επιμέλεια κίνησης και η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Ντέλλα και η πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γεωργοκώστα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας και Ελενα Γεωργίου. Ο «Ελλην Βρυκόλαξ» ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μουσείο Μπενάκη τον Μάρτιο του 2013 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σαντορίνη και τη Σίφνο.

​​Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ. Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 6931-579.051.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Θέατρο για παιδιά

Πρεμιέρα σήμερα στο θέατρο «Πόρτα» για το έργο για παιδιά «Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή. Μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση.

​​Θέατρο «Πόρτα», Μεσογείων 59, τηλ. 210 7711333.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΡΕΞ

Μυστικοί αρραβώνες

Στο θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει την ερχόμενη Παρασκευή (31/10) το έργο «Μυστικοί αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενοπούλου σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν οι Μαρίνα Καλογήρου, Αλκις Κούρκουλος κ.ά.

​​ Πανεπιστημίου 48,

ΡΕΣΙΤΑΛ

«Liens – Δεσμοί»

Ρεσιτάλ φλάουτου με ράμφος θα δώσει την Παρασκευή ο Δημήτρης Κούντουρας, συνοδευόμενος από την Ηλέκτρα Μηλιάδου (μεσαιωνική βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα) και τον Αλέξανδρο Βαμβούκο (απαγγελία) στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας.

​​Ιπποκράτους 41.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Νέοι χορευτές

H ομάδα της Κρατικής Σχολής Χορού Hellenic Dance Company παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (28, 29, 30/10) την παράσταση «Open Frontiers» με χορογραφίες των Ακραμ Καν, Μάρθα Γκράχαμ κ.ά.

​​ 28-30/10, 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Χορός

Στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, έως τη Δευτέρα (27/10) παρουσιάζεται η παράσταση χορού «Εκλάμψεις» του συνόλου Corporis Miracula που δημιούργησε η Λίλα Ζαφειροπούλου. Χορεύουν οι Νατάσσα Αβρά, Νένα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Φούκας κ.ά. Η μουσική που ερμηνεύει το Σύνολο της Σχολής Κρουστών του Ωδείου Αθηνών είναι του Δημήτρη Δεσύλλα.

​​ Ωρα έναρξης 9.15 μ.μ.

Φρυνίχου 14, Πλάκα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Ομόνοια»

Εκθεση φωτογραφίας της Eveline Konstantinides-Ziegler, με θέματα από τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία της πλατείας Ομονοίας «Μ. Αλέξανδρος» και «Μπάγκειον», εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης Kaplanon 5. Χτισμένα σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ τη δεκαετία του 1880, τα δύο ξενοδοχεία αποτελούν μέρος της δωρεάς του Ι. Μπάγκα στο ελληνικό κράτος.

​​Καπλανών 5.

Από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης

Για την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στην Αναγέννηση του δυτικού κόσμου θα μιλήσουν στους επισκέπτες οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου της Ακρόπολης την Τρίτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική εορτή. «Πρωταγωνιστής» της παρουσίασης είναι το χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη από τη συλλογή του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, το οποίο θα παραμείνει στο μουσείο ώς τις 18 Ιανουαρίου.

​​28/10. Είσοδος ελεύθερη από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

BIOS

«Ικέτιδες»

Μετά την επιτυχία  που σημείωσε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών, η παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Χρήστου Στέργιογλου μεταφέρεται στο Bios από τη Δευτέρα. Στη συγκεκριμένη εκδοχή της τραγωδίας, οι ηθοποιοί δεν έχουν προκαθορισμένους ρόλους, αλλά επιλέγουν οι ίδιες πότε θα μιλήσουν και ποιες από τις ικέτιδες κόρες του Δαναού θα υποδυθούν.

​​Πειραιώς 84.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

στις 8.30 μ.μ. έως τις 25 Νοεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή