Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Σπύρος Βασιλείου, η ποίηση της ζωής

Μια επιλογή από τα έργα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου παρουσιάζει το Atelier Spyros Vassiliou στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε επιμέλεια Ελένης Αθανασίου. Εχει γίνει μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τα αγαπημένα θέματα του ζωγράφου, όπως είναι τα καΐκια και οι μεταμορφώσεις της θάλασσας, η θέα της Αθήνας και του Υμηττού, ο κόσμος στο Ζάππειο, το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό, ο χαμηλός ορίζοντας της Ερέτριας, η Θεσσαλονίκη και τα τραπεζάκια της παραλίας, οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι, τα αντικείμενα εσωτερικών χώρων, η όψη της πόλης με τις στριφτές μεταλλικές σκάλες των χαμηλών σπιτιών και πολλά ακόμη που έκαναν το έργο του τόσο δημοφιλές. Η έκθεση εγκαινιάζεται την προσεχή Τετάρτη (3/12) από την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

​​Εγκαίνια Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ. Radisson Blu Park Hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10. Διάρκεια έως 31 Ιανουαρίου 2015

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ/ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΛΥΡΙΚΗΣ

Δύο συναυλίες για τον υπέροχο κόσμο του Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984) ή Κώστας Γιαννίδης, όπως ήταν το ψευδώνυμό του όταν υπέγραφε τα πιο «ελαφρά» κομμάτια του, είναι στην επικαιρότητα χάρη στις διαρκείς προσεγγίσεις του έργου του.

Το Σάββατο, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (8.30 μ.μ.), θα δοθεί συναυλία με χαρακτηριστικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη και σολίστ τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα, τον Κώστα Ράπτη στο μπαγιάν και την πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου. Εργα, όπως «Τα παιδικά κομμάτια πάνω σε ελληνικούς σκοπούς» για σόλο πιάνο, «Τα τραγούδια του ελληνικού λαού», που το υλικό τους βασίζεται σε δημοτικές μελωδίες επεξεργασμένες από τον συνθέτη, και ο κύκλος «Τραγούδια της προσμονής» πάνω σε στίχους Ρ. Ταγκόρ συνυπάρχουν στο πρόγραμμα της συναυλίας με τις μεγάλες του επιτυχίες στον τομέα του ελαφρού τραγουδιού και της οπερέτας. Την Κυριακή, στο Φουαγιέ της Λυρικής Σκηνής (ώρα 6 μ.μ.) διοργανώνεται αφιέρωμα στα έργα για φωνή και πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη με σολίστ την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου και τον πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Τομ Πάλμερ, ελευθερία και ανοιχτή κοινωνία

Καταφθάνει στην Αθήνα για σειρά ομιλιών ο Τομ Πάλμερ, ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους διανοούμενους του σύγχρονου φιλελεύθερου κινήματος. Ενθερμος υποστηρικτής πολλών προσπαθειών για την ελεύθερη οικονομία, την υπεράσπιση της πολιτικής ελευθερίας, την ανοιχτή κοινωνία και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Atlas Network και συνεργάτης του Cato Institute. Θα είναι στη χώρα μας για τρεις διαλέξεις στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου και για την παρουσίαση των δύο βιβλίων που έχει επιμεληθεί και που θα διατεθούν στο κοινό εκείνες τις μέρες μεταφρασμένα στα ελληνικά. Την Τετάρτη θα μιλήσει στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο Αμαλία με θέμα «Μια στατική Ευρώπη σε έναν προοδευτικό κόσμο; Πόση ελευθερία είναι καλή για την κοινωνία;». Ακολουθεί την Πέμπτη (7 μ.μ.) διάλεξη («A Brief History of Liberty») στο Ινστιτούτο Διπλωματίας (Ηπίτου 17Β), ενώ μία ημέρα αργότερα θα δώσει το παρών στην πρώτη σημαντική εκδήλωση της φιλελεύθερης φοιτητικής νεολαίας στην Αθήνα (Collage, Καπνικαρέας 3, 4 μ.μ.).

GAZARTE

Raphael Gualazzi

O πιανίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Raphael Gualazzi από την Ιταλία ερμηνεύει δικά του κομμάτια και διασκευάζει τραγούδια από τη χρυσή εποχή της ιταλικής ποπ, αλλά και μελωδίες από όπερες του Βέρντι, με τζαζ, σουίνγκ και σόουλ διαθέσεις, στο Gazarte. Mετά τη συναυλία ακολουθεί πάρτι με τους παραγωγούς του Pepper 96,6.

​​Gazarte, Βουτάδων 32-34. Απόψε στις 10 μ.μ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Τιμπό Γκαρσιά

Κονσέρτο κλασικής κιθάρας θα δώσει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ο μόλις 20 ετών Γαλλοϊσπανός μουσικός Τιμπό Γκαρσιά, νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας της Σεβίλλης και του διαγωνισμού «Αννα Αμαλία» της Γερμανίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.

​​Μητροπόλεως 23. Εναρξη στις 7.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ

«Αmor»

Το έργο «Amor», η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς στο θέατρο Αττις, παρουσιάζεται από αύριο για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση του Θεόδωρου Τερζόπουλου με αφορμή ένα κείμενο του Θανάση Αλευρά. Πρωταγωνιστούν η Αγλαΐα Παππά και ο Αντώνης Μυριαγκός.Τα κοστούμια είναι της Λουκίας.

​​Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5226260.

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ

«Μήδεια»

Η Δήμητρα Ματσούκα ενσαρκώνει την οργισμένη Μήδεια στο έργο του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν ««Medee, poeme enrage», που ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ρεξ σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη.

​​Δευτέρα και Τρίτη από την 1η έως τις 9 Δεκεμβρίου. Εναρξη στις 9 μ.μ. Πανεπιστημίου 44

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Matosinhos

Εργα του Μότσαρτ, του Σοστακόβιτς, του Μορίς Ραβέλ και του Ζοζέ Βιάνα ντα Μότα θα ερμηνεύσει το ανερχόμενο κουαρτέτο εγχόρδων Μatosinhos από την Πορτογαλία στο πλαίσιο του κύκλου «Καλωσόρισμα-ECHO Rising Stars» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το σύνολο δημιούργησαν το 2008 τέσσερις απόφοιτοι της Ανώτερης Εθνικής Ακαδημίας Ορχήστρας της Λισσαβώνας.

​​Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

TAE KBOΝ NTO

Μόρισεϊ

Εφτασε η ώρα για την πολυαναμενόμενη συναυλία του Μόρισεϊ στην Αθήνα. Ο σπουδαίος Βρετανός τραγουδοποιός, με χιλιάδες θαυμαστές (και) ανάμεσα στο ελληνικό κοινό, θα εμφανιστεί την Παρασκευή στο γήπεδο του Tae Kwon Do. Εκεί θα μας παρουσιάσει τόσο τη νέα του δισκογραφική δουλειά όσο και τις μεγάλες του επιτυχίες από τους Smiths και την προσωπική του καριέρα.

​​Στις 9 μ.μ. Στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do).

ΣΤΕΓΗ

Συζήτηση με G. Pelecanos

Την ερχόμενη Πέμπτη (4/12) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή) θα βρεθεί ο George Pelecanos σε μια συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό. Ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με ελληνική καταγωγή θα μιλήσει με τη Μαριλένα Αστραπέλλου για τη σχέση του με την Ελλάδα, τα βιβλία και τους ήρωές του.

Η είσοδος στην εκδήλωση (κύκλος «Λέξεις & Σκέψεις») είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

​​ Εναρξη 7 μ.μ. Λ. Συγγρού 107-109

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΑΝΤΗ

Χορός από τη Ρωσία

Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Gzhel δίνει δύο παραστάσεις αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Εξήντα χορευτές με αυθεντικά κοστούμια παρουσιάζουν λαϊκούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1988 από τον Βλαντιμίρ Ζαχάροφ.

​Παραστάσεις στις 4 και στις 8 μ.μ. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή