Σειρά πολιτιστικών κύκλων εγκαινιάζει ο «Ιανός»

Σειρά πολιτιστικών κύκλων εγκαινιάζει ο «Ιανός»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά μπαίνει στη νέα χρονιά ο «Ιανός». Ηδη από την εκπνοή του 2014, ο πολυχώρος της Σταδίου εγκαινιάζει μια σειρά νέων κύκλων, οι οποίοι δεν περιορίζονται μονάχα στο βιβλίο, τη μουσική και τα εικαστικά, αλλά περιλαμβάνουν ακόμα και συζητήσεις με φυσιογνωμίες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης, των επιστημών.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού βιβλιοπωλείου στη Θεσσαλονίκη και εννέα στην Αθήνα, ο Νίκος Καρατζάς παρουσίασε προχθές σε συνέντευξη Τύπου τους επιμελητές των εκδηλώσεων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαλόγου και αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε προσεκτικά επιλεγμένες προσωπικότητες από πολλούς διαφορετικούς χώρους και το φιλότεχνο και αναγνωστικό κοινό που έχει αγκαλιάσει την αλυσίδα πολιτισμού.

Ηδη ο κύκλος «Συγγραφείς του Κόσμου», που απέκτησε οντότητα και δημοφιλία με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, κλείνει τρία χρόνια ζωής. Φέτος, επιμελήτρια θα είναι η Κατερίνα Σχινά, με πρώτους προσκεκλημένους τον Τουρκογάλλο Μετίν Αρντιτί (15/1), τον Πιερ Λεμέτρ, τον Ζιλ Βενσάν και τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Ο Νίκος Θρασυβούλου με τη σειρά του καλεί στο Cafe του «Ιανού» Ελληνες συγγραφείς που θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο τους. Πρώτη είναι η Ρέα Γαλανάκη (στις 29 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ.) και από τον νέο χρόνο ακολουθούν ο Θανάσης Βαλτινός, ο Κώστας Ακριβός, η Μάρω Δούκα, ο Πέτρος Μάρκαρης κ.ά.

Η Ναταλί Χατζηαντωνίου συνομιλεί με ανθρώπους που έχουν δώσει ένα σαφές στίγμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα, από τον Μύρωνα Μιχαηλίδη (23/12 στις 8.30 μ.μ) ώς τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Καραΐνδρου, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η Μαργαρίτα Πουρνάρα επιμελείται τον κύκλο «Απρόβλεπτες Συναντήσεις». Μια φορά τον μήνα θα κάνει μια ζωντανή συνέντευξη στο Cafe του «Ιανού» με πολιτικούς, επιστήμονες, επιχειρηματίες, που έχουν διακριθεί για το θάρρος τους να χαράσσουν και να ακολουθούν τη δική τους πορεία. Οι πρώτοι προσκεκλημένοι την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. είναι οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, σε μια από τις σπάνιες κοινές τους εμφανίσεις.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα έχει «Συναντήσεις Κορυφής» με διανοητές και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. θα συνομιλήσει με τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο για τα διαχρονικά προβλήματα του Ελληνισμού. Η αίθουσα τέχνης του «Ιανού» υπό τη διεύθυνση της Μικρής Αρκτου και την επιμέλεια εκθέσεων από την Ιριδα Κρητικού συνεχίζει τη δράση της. Στις 16/12 εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη, εμπνευσμένη από το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή