Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Το εορταστικό γκαλά όπερας για το Τατόι έγινε θεσμός και σπόρος αναγέννησης

Ξεκίνησε πέρυσι ως μια επιπλέον πρωτοβουλία συσπείρωσης των Ελλήνων που πιστεύουν στην αναγέννηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη απόπειρα του 2013, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου επιστρέφει στις 10 Δεκεμβρίου και στις 8.30 μ.μ. με το δεύτερο γκαλά όπερας στον «Παρνασσό» και με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Μελετών Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του κτήματος.

Φέτος όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του οινοποιείου το οποίο βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης. Είναι από τα παλαιότερα κτίρια του κτήματος και μια πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής κρασιού για την εποχή του. Στόχος είναι η αναστήλωση και η επαναλειτουργία του οινοποιείου και η βιολογική παραγωγή κρασιού, η πώληση του οποίου θα αποφέρει έσοδα για τη συντήρηση του κτήματος.

Αριες από γνωστές όπερες και οπερέτες θα τραγουδήσουν η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ

«Ο Θείος Βάνιας» στην οδό Αμερικής

Είναι από τα πιο γνωστά, αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα του Τσέχοφ. Ο «Θείος Βάνιας» γράφτηκε την ίδια εποχή με τον «Γλάρο» –στα τέλη του 19ου αιώνα– και αποτελεί για πολλούς θεατρολόγους το πιο «τσεχοφικό» από τα έργα του μεγάλου Ρώσου κλασικού. Την Τετάρτη 10/12 η παράσταση που σκηνοθέτησε η Λίλλυ Μελεμέ κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Χορν» της οδού Αμερικής 10. Τη μετάφραση υπογράφει ένας άνθρωπος που μας έχει χαρίσει πολλές και καλές μεταφράσεις κλασικών έργων, η Χρύσα Προκοπάκη, ενώ στη σκηνή, τους ήρωες ζωντανεύουν οι: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάινας, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους. Και σ’ αυτό το έργο οι ήρωες είναι μικροί και «γκρίζοι», αλλά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι και προσπαθούν διαρκώς να ξεφύγουν από το τέλμα. Και πάντα αναζητούν τον έρωτα… Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος και τα σκηνικά η Αριάδνη Βοζάνη.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η τριήμερη γιορτή της ελληνικής τζαζ

Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την ερχόμενη Παρασκευή. Η αυλαία ανοίγει με τη συναυλία του Φλώρου Φλωρίδη (ξύλινα πνευστά), που έχει ξεχωρίσει στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, συνδυάζοντας επιρροές από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική με στοιχεία από τη βαλκανική παράδοση. Τον πλαισιώνουν ο ντράμερ Πολ Λίτον και ο βιολονίστας Φιλ Ουάξμαν με καταγωγή από την Ουγκάντα. Ακολουθεί, στις 13 Δεκεμβρίου, ο νεαρός Νίκος Αναδολής, βραβευμένος στο διεθνή διαγωνισμό «Martial Solal» του Παρισιού, συνοδευόμενος από τον Γάλλο μπασίστα Σιμόν Τεγί και τον Γερμανό ντράμερ Γιόνας Μπουργκβίνκελ. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 14 Δεκεμβρίου με την εμφάνιση του συνθέτη και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη και του συνόλου Contextual, αποτελούμενου από τον Γάλλο πιανίστα Ζαν-Μισέλ Πιλκ, τον Ισραηλινό κιθαρίστα Γκιλάντ Χέξελμαν και τον Αμερικανό περκασιονίστα Τζον Χάντφιλντ.

​​Ωρα έναρξης συναυλιών 8.30 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων

στην ιστοσελίδα www.sgt.gr.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Μνήμη Εμμανουήλ Κριαρά

Πάντα αξίζει τον κόπο ό,τι αφορά τη ζωή και κυρίως το έργο του φιλολόγου Εμμ. Κριαρά, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο, σε ηλικία 108 ετών. Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σήμερα, στις 6 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο) μια εκδήλωση μνήμης και τιμής. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Χ. Μπαμπούνης και Θ. Πυλαρινός.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

«Επρεπε να πει όχι»

Μια παράσταση κουκλοθεάτρου ακατάλληλη για ανηλίκους παρουσιάζει η ομάδα Don’t Panic (Ελένη Ξυλούρη και Λίτα Ασλάνογλου) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει και ερμηνεύει ζωντανά ο Γιώργος Καλούδης.

​​Κυριακή στις 8 και τις 10 μ.μ.

Κύπρου 91α.

ΟΑΚΑ

Μagical Ice Festival

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ μετατρέπεται σε παγοδρόμιο για να υποδεχθεί το νέο σόου της Disney Οn Ice και τους πρωταγωνιστές διάσημων ταινιών κινουμένων σχεδίων, όπως τις «Ψυχρά κι Ανάποδα» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», 10 με 14 Δεκεμβρίου.

​​Προπώληση στα καταστήματα Public, Ιανός, Παπασωτηρίου, και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Johann Strauss Ensemble

Μία επιπλέον συναυλία θα δώσει το απόγευμα της Κυριακής το Johann Strauss Ensemble, καθώς τα εισιτήρια για τις δύο βραδινές συναυλίες εξαντλήθηκαν. Συμμετέχουν ο καταξιωμένος βιολονίστας Russel McGregor και οι χορευτές Silvia Schreger και Bernhard Blauel από το Μπαλέτο της Oπερας της Bιέννης.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 4.30 μ.μ.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η όπερα «Μποέμ»

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, η όπερα «Μποέμ» του Πουτσίνι, παρουσιάζεται από την Τρίτη στο θέατρο «Ολύμπια». Η σκηνοθεσία είναι της Λίνα Βερτμίλερ σε αναβίωση της Κατερίνας Πετσατώδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Τσέλια Κοστέα, Λουτσιάνο Γκάντσι, Γιάννης Χριστόπουλος κ.ά.

​​Ακαδημίας 59-61,

τηλ. 210 3662100.

THEATER HORA

Ζερόμ Μπελ

Ο διάσημος Γάλλος χορογράφος και σκηνοθέτης έρχεται στη Στέγη την ερχόμενη εβδομάδα (12, 13/12) για να παρουσιάσει το έργο που δημιούργησε για το Theater Hora μια ομάδα ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη. Οι καλλιτέχνες αντιδρούν ελεύθερα στις οδηγίες του Μπελ σε μια παράσταση που διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια.

​​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

Λ. Συγγρού 107-109.

ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

«Κερένια κούκλα»

Μια πρωτότυπη προσέγγιση του αθηναϊκού μυθιστορήματος «Κερένια κούκλα», που έγραψε το 1911 ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, είναι η παράσταση «Αχ!» της ομάδας bijoux de kant, που παρουσιάζεται στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη. Το κείμενο είναι της Γλυκερίας Μπασδέκη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη. Παίζουν οι Λένα Δροσάκη, Τάσος Καραχάλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου.

​​Πειραιώς 206, Ταύρος,

τηλ. 210 3418550.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Revolutions per Minute

Οι γνωστοί Βρετανοί παραγωγοί Bill Brewster και Α Guy Called Gerald είναι μεταξύ των προσκεκλημένων της εκδήλωσης για το DJing και τη γενιά του beat, που φιλοξενείται στις αίθουσες Banquet και ΜC2 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υπό τον τίτλο «Revolutions per Minute». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, παζάρι δίσκων και πολλή μουσική.

​​Τη Δευτέρα από τις 5 μ.μ. Πληροφορίες

και προπώληση στο www.megaron.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή