Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Δύο θεατρικές πρεμιέρες στην αυγή της νέας χρονιάς

Δύο νέες παραστάσεις, ανάμεσα στις πάρα πολλές της φετινής σεζόν, υποδέχονται τη νέα χρονιά. Η πρώτη ξεκινάει απόψε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Είναι τα «Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν. Στη σκηνοθεσία, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Στη σκηνή δυο ταλαντούχες νέες ηθοποιοί: η Κόρα Καρβούνη και η Ιωάννα Κολιοπούλου. Ενα έργο που γράφτηκε έπειτα από αίτημα της εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, οι οποίες πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσον για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον κόσμο των φυλακισμένων γυναικών. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε μόλις τον Μάρτιο του 2014 στο Μάντσεστερ και μετά στο Royal Court του Λονδίνου με μεγάλη επιτυχία.

Ανήμερα τα Φώτα

Η δεύτερη παράσταση κάνει πρεμιέρα ανήμερα τα Φώτα στο θέατρο «Ιλίσια». Είναι το έργο των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια «Ηρθες και θα μείνεις», με τον Γρηγόρη Βαλτινό (είναι και ο σκηνοθέτης) και τη Ζέτα Μακρυπούλια. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981 στο Μπρόντγουεϊ, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συγγραφείς που είναι ζευγάρι και στη ζωή και στο έργο αποτύπωσαν την πραγματική ιστορία της πρώτης δικής τους συνάντησης. Από τότε παίζεται ανελλιπώς σε όλα τα θέατρα του κόσμου. (Τετ., Πέμ. και Κυρ. 7.30 μ.μ., Παρ. 9.15 μ.μ., Σάβ. 6.15 και 9.15 μ.μ.).

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Η θεαματική επιστροφή των Tiger Lillies

Aπό το ποίημα του Αγγλου λογοτέχνη Σάμιουελ Κόουλριτζ «Rime of the Ancient Mariner» είναι εμπνευσμένη η νέα παραγωγή των Tiger Lillies, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Badminton από την ερχόμενη Παρασκευή και για τρεις παραστάσεις. Το τρίο των Λονδρέζων Adrian Stout, Martyn Jacques και Mike Pickering μετατρέπει τον μονόλογο του καταραμένου ναυτικού σε ένα μουσικοθεατρικό θέαμα με εντυπωσιακά οπτικά εφέ και animation, που φέρουν την υπογραφή του καταξιωμένου Αμερικανού φωτογράφου και εικαστικού Mark Holthusen. Τα 25 νέα τραγούδια της παράστασης, η οποία βραβεύτηκε με το Argus Angel Award στο Φεστιβάλ του Brighton, συνδυάζουν στοιχεία από την όπερα, το καμπαρέ, την τσιγγάνικη τζαζ και την avantgarde σκηνή.

​​Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots και Ιανός και το www.viva.gr.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Γνωρίζοντας την πόλη

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το σωματείο ξεναγών. Αυτή την Κυριακή, η Αρτεμις Σκουμπουρδή ξεναγεί το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

​​Στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του μουσείου.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015

Αλλοτινοί χάρτες

Εξαιρετικής αισθητικής το Ημερολόγιο 2015 και το αντίστοιχο Σημειωματάριο που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Τέχνης Οίστρος» σε μέγεθος βιβλίου τσέπης. Περιλαμβάνουν 173 χάρτες της ελληνικής ενδοχώρας και των νησιών με σχετικές λεζάντες και κατατοπιστικό ευρετήριο.

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ

Γενέθλια «Αέναον» με τέσσερις παραγωγές

Tα 35 χρόνια του γιορτάζει το «Αέναον Χοροθέατρο Daniel Lommel» με μια σειρά παραστάσεων στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, στις 5, 6, 7 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Brel-Βενετσάνου-Barbara-Piaf», ακολουθεί το «Κεκλεισμένων των θυρών-Το Μάθημα-Bolero» (12, 13, 14/1, 3/2), το «Μ. όπως…» στις 19, 20, 21/1 και 4/2, ενώ η παράσταση «Οικία Alba» θα παρουσιαστεί στις 26, 27, 28/1 και 5/2. Το «Αέναον Χοροθέατρο» δημιουργήθηκε το 1980 από τον Γάλλο Ντανιέλ Λομέλ, χορευτή του «Μπαλέτου του 20ού αιώνα» του Μορίς Μπεζάρ, με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Το 1982 η ομάδα ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Ευμολπιδών 45, Γκάζι.

Τηλ. 210-34.25.410

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Καραγκιόζης

Μια παράσταση θεάτρου σκιών από την Τουρκία, «Το Τέρας των Σκουπιδιών» του Τσενκίζ Ουζέκ, παρουσιάζεται στο Εργαστήρι Μαιρηβή απόψε και αύριο στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Αφήγησης. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία των αυθεντικών παιχνιδιών του Καραγκιόζη.

​​Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 210 5222181.

ΟΜΙΛΙΑ

Heiner Bielefeldt

«Θρησκεία, εθνική ταυτότητα και δικαιώματα του ανθρώπου» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα δώσει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών Heiner Bielefeldt.

​​Την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

JAZZ POINT

«Ακουστικός» Γιώργης

Ο γνωστός Ελληνας τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα ακουστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους μόνιμους συνεργάτες του, δύο εξαιρετικούς νέους τζαζίστες μουσικούς, τον Παναγιώτη Αθάνατο στην κιθάρα και τον Αντώνη Αρβανίτη στο κοντραμπάσο, και δανείζεται τον τίτλο του τραγουδιού των αγαπημένων του Divine Comedy.

​​Παρασκευή 9/1, 10.30, Jazz Point, Ακαδημίας 18.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Οπερέτα

Στο Φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής παρουσιάζεται αύριο το έργο «Πρώτη αγάπη» (1928) του σημαντικότερου συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου. Πρόκειται για τη ρομαντική ερωτική ιστορία δύο νέων, τον χωρισμό και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια.

Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι της Κωνσταντίνας Ψωμά.

​​Ωρα έναρξης 6 μ.μ., Ακαδημίας 59-61.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή