Mατιές στον κόσμο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

www.roh.org.uk

Το άστρο του Γιόνας Κάουφμαν

Ρόλος γραμμένος και ραμμένος στα μέτρα του λένε ότι είναι ο ρόλος του Γάλλου ποιητή Αντρέ Σενιέ (1762-1794) για τον διάσημο Γερμανό τενόρο Γιόνας Κάουφμαν. Η νέα παραγωγή της όπερας του Ουμπέρτο Τζορντάνο «Andrea Chénier» σε σκηνοθεσία του Σκωτσέζου David McVicar παρουσιάζεται έως τις 6 Φεβρουαρίου στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου και κατακτά μεγάλη δημοσιότητα χάρη, κυρίως, στην ερμηνεία του Γιόνας Κάουφμαν, που ενσαρκώνει ένα ρόλο με την τραγική διάσταση του ρομαντικού ήρωα. Ο Αντρέ Σενιέ εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα σε ηλικία 32 ετών το 1794 από το καθεστώς μετά τη Γαλλική Επανάσταση, στο οποίο είχε ασκήσει σκληρή κριτική. Ο Κάουφμαν ερμηνεύει αυτόν τον μεγάλο ρόλο, που είχε πρωτοτραγουδήσει ο μεγάλος Ιταλός τενόρος Giuseppe Borgatti, με έναν τρόπο που συγκλονίζει. Πολύ καλές κριτικές παίρνει και ο Zeljko Lucic στον ρόλο του Ζεράρ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

www.nationaltheatre.org.uk

Το νέο έργο του Τομ Στόπαρντ

Από τις 21 Ιανουαρίου παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το νέο θεατρικό έργο του Τομ Στόπαρντ με τίτλο «The Hard Problem». Η σκηνοθεσία είναι του σπουδαίου Nicholas Hytner και το θέμα του έργου είναι βαθιά φιλοσοφικό καθώς εγείρει ζητήματα ορίων ψυχολογίας και βιολογίας. Στον κεντρικό ρόλο η Kristin Atherton.

ΧΙΛΗ

Με την υπογραφή του Γκαουντί

Το πρώτο οικοδόμημα σε σχέδια του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί εκτός Ισπανίας θα είναι το παρεκκλήσι «Η Παναγία των Αγγέλων». Θα ανεγερθεί στη Χιλή στην πόλη Rancagua και θα εφαρμόσει τα σχέδια που είχε ετοιμάσει ο Γκαουντί το 1922. Θα είναι ορόσημο των σχέσεων Ισπανίας και Νότιας Αμερικής και θα φέρει όλο το διακοσμητικό λεξιλόγιο του Γκαουντί.

ΠΑΡΚ ΣΙΤΙ, ΓΙΟΥΤΑ

www.sundance.org

Παρουσίες στο Sundance Festival

Σήμερα  ολοκληρώνεται το Sundance Film Festival στη Γιούτα με μεγάλο αριθμό προβολών σε πολλές κατηγορίες. Πάντα αναμένονται με ενθουσιασμό οι κινηματογραφικές πρεμιέρες στο Sundance. Ανάμεσά τους το «Experimenter» με την Emile Tremaine (φωτ.) του Michael Almereyda και το «I Am Michael» με τον Τζέιμς Φράνκο.

ΠΑΡΙΣΙ

Η αισθητική του 2015

www.schiaparelli.com

Το Paris Fashion Week παρουσίασε τις συλλογές των σχεδιαστών μεγάλων οίκων, όπως του Μάρκο Ζανίνι για λογαριασμό του ιστορικού οίκου Schiaparelli. Στο Παρίσι παρουσιάστηκαν δημιουργίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 με εμφανείς πλέον τις τάσεις διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου αισθητικού ύφους για τη δεκαετία 2010-2020. Οι φωτογραφίες που κατέκλυσαν τα ΜΜΕ από την παρισινή εβδομάδα δίνουν τη νέα γραμματική της μόδας με προσήλωση στη νέα αισθητική, που έχει και πολλά εξωτικά στοιχεία.

ΚΑΪΡΟ

Το γένι του Τουταγχαμών

Eνα ατύχημα που είχε συμβεί τον περασμένο Αύγουστο στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου έφερε και πάλι την περίφημη μάσκα του Τουταγχαμών στην επικαιρότητα. Το μουσείο αναγνώρισε πως η συγκόλληση που είχε γίνει, όταν από λάθος «έσπασε» η γενειάδα του Τουταγχαμών στη διάρκεια εργασίας καθαρισμού, ήταν πρόχειρη και χρήζει σωστής συντήρησης. Το «λάθος» φανερώθηκε από τα σημάδια της κόλλας που ήταν ορατά στο σημείο που η γενιάδα συναντούσε το πρόσωπο του βασιλέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή